Kwas fitynowy – zdrowy czy szkodliwy?

Kwas fitynowy – zdrowy czy szkodliwy?

Występuje naturalnie przede wszystkim w nasionach i ziarnach zbóż, roślinach strączkowych oraz orzechach. Roślinom, które go produkują potrzebny jest do prawidłowego wzrostu. Jednak według naukowców może mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Dlaczego kwas fitynowy budzi takie kontrowersje? Czy rzeczywiście jest szkodliwy dla zdrowia i czy powinniśmy go unikać?

Czytaj dalej
Zastosowanie dzikiej róży

Zastosowanie dzikiej róży

Powrót do naturalnych kosmetyków i domowych sposobów na leczenie różnych dolegliwości widoczny jest od kilku lat. Wśród najcenniejszych roślin leczniczych wymienić trzeba dziką różę, której drogocenne właściwości znane są już 2000 lat. Owoce róży to bogactwo różnych witamin m.in. A, C, E, B1, B2, K oraz cennych flawonoidów, kwasów organicznych i pektyn. Dlatego też róża chętnie wykorzystywana jest w leczeniu przeziębienia, boli reumatycznych czy dolegliwości…

Czytaj dalej
Zdrowe oleje w diecie

Zdrowe oleje w diecie

Wiele osób utożsamia pojęcie „zdrowe odżywianie” z całkowitą eliminacją wszelkich tłuszczów z diety. Niestety, to błąd. Tłuszcze też są potrzebne! Warto jednak wiedzieć, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Jakich olejów należy unikać na co dzień, a które należy spożywać, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych?

Czytaj dalej
Superfoods – rzeczywiście super czy przereklamowane?

Superfoods – rzeczywiście super czy przereklamowane?

Superfoods to naturalne produkty, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze takie jak witaminy, mikroelementy i inne składni, bardzo cenne i korzystne dla ludzkiego organizmu. Termin ten jest jeszcze dość mało rozpowszechniony w Polsce, jednak staje się coraz popularniejszy. Jedni twierdzą, że superfoods to przyszłość dietetyki, inni, że produkty te są przereklamowane i niezbyt smaczne.

Czytaj dalej
Kasza kuskus

Kasza kuskus

Kasza kuskus to tradycyjna potrawa w kuchni arabskiej i afrykańskiej, choć w Polsce również zyskuje na popularności. W krajach muzułmańskich stanowi symbol bogactwa i szczęścia. Wytwarza się ją z grysiku pszennego. W przeszłości kuskus robiono z prosa. Ma postać małych, żółtych kuleczek o średnicy zaledwie ok. 1 mm.

Czytaj dalej