Sery z mleka koziego

Kozie sery z roku na rok zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. Wprawdzie ich spożycie w Polsce nadal jest znacznie niższe w porównaniu z krajami Europy Zachodniej, a większa część Polaków wciąż wybiera sery krowie, to jesteśmy jednak coraz bardziej otwarci na przetwory z mleka koziego.

Czytaj dalej

Jesienne warzywa sezonowe

Wraz z końcem lata przychodzi nam pożegnać świeże, młode warzywa. Nie uraczymy już fasolki szparagowej, bobu, młodej marchewki czy pomidorów. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani na mrożonki. Jesień przynosi nam bowiem nowe, ciekawe warzywa, kuszące bogactwem smaków i kolorów. Zawierają mnóstwo witamin i nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, ale też do przetwarzania. Na jakie warzywa sezonowe warto zwrócić uwagę jesienną…

Czytaj dalej

Cukier palmowy

O szkodliwości cukru dla zdrowia człowieka nie trzeba nikogo przekonywać. Cukier sprzyja tyciu, wypłukuje z organizmu witaminy i składniki mineralne, prowadzi do obniżenia odporności i cukrzycy. Jest również odpowiedzialny za powstawanie próchnicy. Mimo to, spożycie cukru rośnie z roku na rok.

Czytaj dalej

Trawa cytrynowa

Lecznicze właściwości trawy cytrynowej znane były już w czasach starożytnych. Ta niesamowita, pochodząca z Azji roślina, uprawiana jest dziś w niemal każdym zakątku świata. Najczęściej spotkamy ją jednak w krajach o klimacie tropikalnym. Rośnie do wysokości nawet 150 cm i charakteryzuje się silnym cytrynowym zapachem. W smaku przypomina mieszankę cytryny z imbirem.

Czytaj dalej

Warto jeść sezam

Kuchnia azjatycka posiada w swoim menu jedno z najzdrowszych nasion na świecie, które w starożytnym Babilonie było określane mianem „przyprawy bogów”. To źródło niezwykle cennych dla zdrowia składników, czyli sezam, Polacy znają głównie w formie już przetworzonej – słodkich sezamków lub chałwy. Warto jednak sięgać po olej sezamowy, używać sezamu zamiast tradycyjnej bułki tartej do kotletów, dodawać te nasiona do ciasteczek czy chociażby posypywać nimi…

Czytaj dalej

Sól himalajska

Lekarze i dietetycy od lat ostrzegają przed szkodliwością soli dla organizmu człowieka. Nazywana białą śmiercią powoduje miażdżycę, choroby układu sercowo-naczyniowego i nadciśnienie tętnicze. Naukowcy przekonują, że ma zły wpływ na nerki, przyczynia się do cukrzycy typu II, otyłości i nowotworów żołądka. Okazuje się tymczasem, że naturalna, krystaliczna sól nie jest dla naszego organizmu zagrożeniem.

Czytaj dalej

Acerola – źródło witaminy C

Przeciętny Polak jest przekonany o tym, że najwięcej witaminy C spośród wszystkich owoców ma cytryna. Jest to jednak nieprawdą. Acerola, czyli tzw. superowoc pochodzący z Ameryki, przebija cytrynę swoją bardzo wysoką zawartością kwasu askorbinowego nawet kilkusetkrotnie. Jakie posiada ona konkretnie właściwości prozdrowotne – o tym poniżej.

Czytaj dalej

Płatki owsiane

Płatki owsiane wracają do łask – ten tani, ale bardzo wartościowy składnik jest niezastąpiony w diecie zarówno sportowca, jak i kobiet dbających o linię. Owies uprawiano w Europie już parę tysięcy lat temu, produkty na jego bazie stanowiły podstawę wyżywienia ludzi w średniowieczu – sycące, dające energię świetnie nadawały się szczególnie dla osób ciężko pracujących fizycznie. Teraz te dawno zapomniane składniki wracają do łask… i…

Czytaj dalej

Suszone owoce

Powszechnie panuje przekonanie, że najwięcej dobrodziejstwa zyskujemy z owoców jedząc je na surowo. Jednakże są one dostępne również w formie suszu, której część osób unika jak ognia. Niektórym po prostu nie smakują, dla innych są bombą kaloryczną, a dla jeszcze innych zbędą fanaberią. Czy warto jednak sięgnąć po taką formę owoców, szczególnie w kraju, w którym sezon na te świeże i krajowe trwa zaledwie kilka…

Czytaj dalej