Kawa zbożowa

Kawa zbożowa
fot. graphicphoto/bigstockphoto.com

W dobie dbania o to, aby być fit, do łask powraca zapomniana do tej pory kawa zbożowa. Popularna zbożówka stanowi prażone ziarna zbóż. Jest produktem naturalnym i pozbawionym konserwantów oraz barwników. Po ten pełen minerałów i mikroelementów napój sięgają chętnie kobiety w ciąży i te karmiące, gdyż stanowi wspaniałą alternatywę dla tradycyjnej kawy. Nie wypłukuje magnezu i nie przyczynia się do np. nadpobudliwości psychoruchowej dziecka, jak może dziać się w przypadku picia kawy z kofeiną. Zbożówka polecana jest osobom odchudzającym się, przemęczonym, znerwicowanym, mającym problemy z żołądkiem, sercem, nadciśnieniem, nerkami, wątrobą i przewodem pokarmowym.

W Polsce kawa zbożowa pojawiła się pod koniec XVIII wieku, lecz to XX wiek, targany wojnami i reżimem komunistycznym, w których to czasach brakowało klasycznej kawy, rozsławił ten napój. Dziś po zbożówkę sięgają nie tylko dzieci i seniorzy, ale także coraz częściej dorośli. Z uwagi na brak w niej kofeiny polecana jest przede wszystkim kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Ponadto stanowi ona bardzo zdrowy napój, bogaty w witaminy z grupy B, minerały (magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor), białko, błonnik, polifenole, inulinę, a także węglowodany złożone i śladową ilość tłuszczu. Zbożówka zawiera też antyutleniacze, ograniczające szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za różne schorzenia, takie jak miażdżyca, choroby nowotworowe czy zaburzenia pracy serca. Napój ten wypijany tradycyjnie z mlekiem dostarcza nam również wapń, czyli główny składnik do budowy kości.

Lista właściwości prozdrowotnych wynikających z picia kawy zbożowej jest długa. Znajdują się na niej takie korzyści jak:

  • dostarczanie sporej ilości składników odżywczych,
  • ułatwianie trawienia i przyspieszanie metabolizmu,
  • lekkie ocieplanie organizmu, dlatego warto ją pić w chłodne dni,
  • ograniczanie wchłaniania węglowodanów z pożywienia,
  • ochrona przed wolnymi rodnikami,
  • korzystny wpływ na florę bakteryjną jelita grubego (dzięki inulinie, naturalnemu probiotykowi),
  • niepodrażnianie żołądka i niepodnoszenie ciśnienia krwi, jak kawa tradycyjna, kofeinowa,
  • wspomaganie układu nerwowego, ochrona przed stresem, dzięki zawartości magnezu,
  • obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi,
  • brak pobudzenia jak w przypadku kawy z kofeiną,
  • zwiększenie uczucia sytości.

Warto wiedzieć, że kawa zbożowa, w przeciwieństwie do tej tradycyjnej, kofeinowej nie uzależnia. Jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią smak kawy, a ze względów zdrowotnych nie mogą pić klasycznej kawy. Jedyne osoby, które muszą uważać na ten zbożowy napój są chorzy na celiakię, cierpiące na nietolerancję glutenu.

Tradycyjną zbożówkę można doprawiać wanilią, kardamonem, cynamonem, anyżem, goździkami, imbirem, miodem bądź syropem smakowym. W lecie zamiast mleka można do niej wrzucić np. gałkę lodów, choć wówczas nie będzie ona już posiadać zaledwie kilku kalorii.

Kawa zbożowa jest najzdrowszą kawą spośród wszystkich. W jej składzie znajdziemy, w przeciwieństwie do tej tradycyjnej, wytwarzanej z ziaren kawy, kofeiny, tylko prażone ziarna zbóż ((najczęściej: żyto, jęczmień, pszenica oraz burak cukrowy, czasem też: korzeń cykorii czy orkisz), dostarczające nam m.in. błonnika, magnezu i przeciwutleniaczy. Warto zatem wprowadzić ją do swojej diety, szczególnie wtedy, gdy chcemy zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *