Tapioka

Tapioka
fot. sierpniowka/bigstockphoto.com

Tapioka pochodzi z północno-wschodniej Brazylii i jest to skrobia uzyskiwana z bulwiastej rośliny zwanej maniokiem. Do Europy, Afryki i Azji dotarła dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom.

Samo słowo „tapioka” oznacza skrobię w języku Tupi, który był powszechnie używany w tamtej części Brazylii w chwili przybycia portugalskich odkrywców. Samo słowo określa również proces, w którym skrobia jest jadalna, gdyż w bulwach znajduje się trująca toksyna, którą trzeba usunąć, a potem zmienić korzenie, a następnie je osuszyć i odparować wodę. Obecnie największymi producentami tapioki są Tajlandia, Brazylia i Nigeria. Maniok zajmuje tam bardzo istotne miejsce i jest jedną z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych roślin, a sama tapioka – chętnie i często wykorzystywana w kuchni.

Maniok przypomina nieco naszego ziemniaka i również odgrywa podobną rolę w miejscach, z którego pochodzi. Wyrabia się z niego mąkę, z której można wypiekać chleb i innego rodzaju pieczywo. Podstawową właściwością tej mąki jest to, że zawarte w niej węglowodany są łatwo trawione przez żołądek, znajduje się w niej też niewielka ilość białka. Mąka z tapioki nie zawiera glutenu, ani cholesterolu, przez co świetnie nadaje się dla alergików i osób, które chorują na różne dolegliwości związane z przemianą materii. Tapiokę można kupić w wielu postaciach – mąki, granulek lub bardzo popularnych „perełek”.

Do czego wykorzystuje się tapiokę?

Tapiokę stosuje się przede wszystkim w kuchni, jest bardzo popularna zwłaszcza w Ameryce Południowej i Centralnej oraz w niektórych regionach Afryki i Azji, w Europie jest zdecydowanie mniej popularna. Najczęściej przyrządza się z niej pieczywo, ale również przekąski i desery. Dodaje się ją do mlecznych produktów, żeby przyrządzić z nich śniadanie. Belgowie używają ją do zup, Francuzi zagęszczają nią desery, a Brytyjczycy wykorzystują ją do robienia puddingu.

W Ameryce jest ona głównym składnikiem bubble tea. Jest to drink wymyślony na Tajwanie w latach osiemdziesiątych, ale zyskał on popularność na innych kontynentach. W jego skład wchodzi herbata z dodatkiem perełek tapioki w różnych kolorach, syropu czy miodu i skondensowanego mleka lub napoju roślinnego. Lista smaków i wielość kombinacji jest bardzo długa. Można ją również przyrządzić samodzielnie – należy ją najpierw namoczyć, potem gotować w wodzie lub mleku (albo mieszance) aż do uzyskania „perełek”, a potem dowolnie je komponować smakowo.

Można ją użyć do zagęszczania potraw, zup, deserów, bo sama w sobie nie ma smaku. Nadaje się również jako zamiennik makaronu w zupach. Jeśli tęsknimy za smakiem ryżu na mleku, można przygotować jego bezlaktozową wersję i ugotować tapiokę na mleku kokosowym. Może być również istotnym elementem diety roślinnej. Dzięki swojemu nietypowemu wyglądowi jest lubiana przez dzieci i można ją wykorzystać do fantazyjnych deserów.

Dla kogo jest przeznaczona tapioka?

Może ona być spożywana przez niemal każdego a szczególnie polecana jest osobom, które mają różnego rodzaju alergie i nietolerancje pokarmowe, nadwrażliwy układ pokarmowy, problemy z cholesterolem czy są na diecie odchudzającej. Jest produktem hypoalergicznym, niskokalorycznym i bezglutenowym. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.