Sól himalajska

Lekarze i dietetycy od lat ostrzegają przed szkodliwością soli dla organizmu człowieka. Nazywana białą śmiercią powoduje miażdżycę, choroby układu sercowo-naczyniowego i nadciśnienie tętnicze. Naukowcy przekonują, że ma zły wpływ na nerki, przyczynia się do cukrzycy typu II, otyłości i nowotworów żołądka. Okazuje się tymczasem, że naturalna, krystaliczna sól nie jest dla naszego organizmu zagrożeniem.

Czytaj dalej

Acerola – źródło witaminy C

Przeciętny Polak jest przekonany o tym, że najwięcej witaminy C spośród wszystkich owoców ma cytryna. Jest to jednak nieprawdą. Acerola, czyli tzw. superowoc pochodzący z Ameryki, przebija cytrynę swoją bardzo wysoką zawartością kwasu askorbinowego nawet kilkusetkrotnie. Jakie posiada ona konkretnie właściwości prozdrowotne – o tym poniżej.

Czytaj dalej

Płatki owsiane

Płatki owsiane wracają do łask – ten tani, ale bardzo wartościowy składnik jest niezastąpiony w diecie zarówno sportowca, jak i kobiet dbających o linię. Owies uprawiano w Europie już parę tysięcy lat temu, produkty na jego bazie stanowiły podstawę wyżywienia ludzi w średniowieczu – sycące, dające energię świetnie nadawały się szczególnie dla osób ciężko pracujących fizycznie. Teraz te dawno zapomniane składniki wracają do łask… i…

Czytaj dalej

Suszone owoce

Powszechnie panuje przekonanie, że najwięcej dobrodziejstwa zyskujemy z owoców jedząc je na surowo. Jednakże są one dostępne również w formie suszu, której część osób unika jak ognia. Niektórym po prostu nie smakują, dla innych są bombą kaloryczną, a dla jeszcze innych zbędą fanaberią. Czy warto jednak sięgnąć po taką formę owoców, szczególnie w kraju, w którym sezon na te świeże i krajowe trwa zaledwie kilka…

Czytaj dalej

Kombucha – grzybek herbaciany

Kombucha, inaczej grzyb herbaciany lub grzybek japoński, znana jest od ponad dwóch tysięcy lat. Niegdyś bardzo popularna w Chinach, Japonii, Korei oraz Rosji, w Polsce natomiast stosowana do momentu wprowadzenia do sprzedaży Pepsi-Coli i Coca-Coli. Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych napój z kombuchy nazywany jest eliksirem życia.

Czytaj dalej

Topinambur

Topinambur sprowadzono do Polski w XIX wieku. Początkowo służył jako roślina dekoracyjna, z czasem doceniono jego walory smakowe i zdrowotne. Jego nazwa pochodzi od Tupinamba – plemienia Indian, które kiedyś zamieszkiwało Amerykę Północną. Anglicy nazywają go jerozolimskim karczochem, a Francuzi, którzy go sobie szczególnie upodobali – ziemną gruszką.

Czytaj dalej
Morwa biała dobra dla diabetyków

Morwa biała dobra dla diabetyków

Morwa biała (Morus alba L – folium) najczęściej kojarzona jako pożywienie dla gąsienic jedwabnika morwowego, jest to drzewo liściaste osiągające 10 m wysokości, o owocach przypominających kształtem jeżyny. Najpopularniejsze gatunki to morwa biała i morwa czarna. Ojczyzną jej są Chiny, gdzie od kilku wieków ceni się jej właściwości lecznicze. Zastosowanie morwy białej Stosowano jako środek przeciwgorączkowy, przy chorobach żołądka, biegunkach, jako środek regenerujący siły. Do…

Czytaj dalej