Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!
Zdrowa żywność

Dlaczego warto jeść orzechy laskowe?

Są zdrową przekąską, zawierają dobre tłuszcze i mogą być zamiennikiem słodyczy. Dodatkowo mają głęboki smak, są źródłem wysokiej jakości białka roślinnego i dostarczają wiele cennych składników oraz witamin. Są też dobre m.in. dla naszego serca.  Mowa o orzechach laskowych. Orzechy laskowe to owoce leszczyny. Dlaczego warto je spożywać? Bo podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne...

CLA – czy warto przyjmować?

CLA (ang. conjugated linoleic acid) to sprzężony kwas linolowy (kwas rumenowy). Kilkanaście lat temu stał się on dość popularnym składnikiem preparatów odchudzających. Jak działa i czy warto go suplementować? CLA nie jest samodzielnie syntetyzowany przez ludzki organizm – można go przyjmować tylko z pożywieniem lub w formie suplementów. Znajduje się on w mięsie, pełnotłustym nabiale i olejach...

Superfoods – rzeczywiście super czy przereklamowane?

Superfoods to naturalne produkty, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze takie jak witaminy, mikroelementy i inne składni, bardzo cenne i korzystne dla ludzkiego organizmu. Termin ten jest jeszcze dość mało rozpowszechniony w Polsce, jednak staje się coraz popularniejszy. Jedni twierdzą, że superfoods to przyszłość dietetyki, inni, że produkty te są przereklamowane i niezbyt smaczne. Już...

Dlaczego warto jeść chleb na zakwasie?

W piekarni czy sklepie mamy dostępnych kilka rodzajów chleba: chleb na zakwasie, chleb na zakwasie i drożdżach oraz chleb na drożdżach. Który wybrać? Jaka jest pomiędzy nimi różnica i który będzie najzdrowszy? Obecnie duża liczba piekarni zastępuje długotrwały i kosztowny proces wyrastania ciasta na zakwasie znacznie szybszym, tańszym i prostszym wyrastaniem na drożdżach. Niestety...

Kasza kuskus

Kasza kuskus to tradycyjna potrawa w kuchni arabskiej i afrykańskiej, choć w Polsce również zyskuje na popularności. W krajach muzułmańskich stanowi symbol bogactwa i szczęścia. Wytwarza się ją z grysiku pszennego. W przeszłości kuskus robiono z prosa. Ma postać małych, żółtych kuleczek o średnicy zaledwie ok. 1 mm. Kuskus nazywany jest kaszą, choć tak naprawdę bliżej mu do makaronu, albowiem...