Wiele osób utożsamia pojęcie „zdrowe odżywianie” z całkowitą eliminacją wszelkich tłuszczów z diety. Niestety, to błąd. Tłuszcze też są potrzebne! Warto jednak wiedzieć, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Jakich olejów należy unikać na co dzień, a które należy spożywać, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych?
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Dlaczego warto jeść orzechy laskowe?
Są zdrową przekąską, zawierają dobre tłuszcze i mogą być zamiennikiem słodyczy. Dodatkowo mają głęboki smak, są źródłem wysokiej jakości białka roślinnego i dostarczają wiele cennych składników oraz witamin. Są też dobre m.in. dla naszego serca. Mowa o orzechach laskowych.
Czytaj dalejCLA – czy warto przyjmować?
CLA (ang. conjugated linoleic acid) to sprzężony kwas linolowy (kwas rumenowy). Kilkanaście lat temu stał się on dość popularnym składnikiem preparatów odchudzających. Jak działa i czy warto go suplementować?
Czytaj dalejSuperfoods – rzeczywiście super czy przereklamowane?
Superfoods to naturalne produkty, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze takie jak witaminy, mikroelementy i inne składni, bardzo cenne i korzystne dla ludzkiego organizmu. Termin ten jest jeszcze dość mało rozpowszechniony w Polsce, jednak staje się coraz popularniejszy. Jedni twierdzą, że superfoods to przyszłość dietetyki, inni, że produkty te są przereklamowane i niezbyt smaczne.
Czytaj dalejDlaczego warto jeść chleb na zakwasie?
W piekarni czy sklepie mamy dostępnych kilka rodzajów chleba: chleb na zakwasie, chleb na zakwasie i drożdżach oraz chleb na drożdżach. Który wybrać? Jaka jest pomiędzy nimi różnica i który będzie najzdrowszy?
Czytaj dalejKasza kuskus
Kasza kuskus to tradycyjna potrawa w kuchni arabskiej i afrykańskiej, choć w Polsce również zyskuje na popularności. W krajach muzułmańskich stanowi symbol bogactwa i szczęścia. Wytwarza się ją z grysiku pszennego. W przeszłości kuskus robiono z prosa. Ma postać małych, żółtych kuleczek o średnicy zaledwie ok. 1 mm.
Czytaj dalejCzy żywność ekologiczna jest lepsza od konwencjonalnej?
Wiele słyszy się o tym, że powinniśmy jeść żywność ekologiczną, gdyż zawiera mniej kadmu i pestycydów od tej produkowanej w sposób konwencjonalny. Dostarcza natomiast więcej przeciwutleniaczy i mikroelementów. Ile jest w tym prawdy i czy warto wydawać pieniądze na jedzenie eko – o tym poniżej.
Czytaj dalejWłaściwości prozdrowotne bananów
Pyszne i zdrowe banany powinny znaleźć się w naszej diecie. Jednak w przypadku tych smacznych owoców ważny jest umiar, gdyż dużo wartości odżywczych niesie ze sobą dużo kalorii. Wysoka dawka potasu sprzyja walce z nadciśnieniem, a magnez i liczne witaminy pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie.
Czytaj dalejWiosenne warzywa
Za nami już pierwszy dzień astronomicznej wiosny, a za oknami w końcu robi się coraz cieplej. Czas zmienić swój tryb ubierania się, przebywania na świeżym powietrzu i żywienia. Wiosna to czas narodzin, budzenia się do życia i czerpania z dóbr natury pełnymi garściami. Co zatem możemy znaleźć w wiosennym koszyku warzywnych obfitości?
Czytaj dalejKasza jęczmienna
Kasze stanowią w polskim menu nieodzowny dodatek m.in. do mięsa, gołąbków i krupniku. Oprócz walorów smakowych, posiadają też wiele właściwości prozdrowotnych. Jedną z częściej wybieranych przez nas kasz jest kasza jęczmienna. Produkt ten pomoże nam nie tylko zwalczyć zaparcia, biegunki czy niedokrwistość, ale również obniży nam poziom cholesterolu we krwi i poprawi koncentrację.
Czytaj dalej