Superfoods – rzeczywiście super czy przereklamowane?

Superfoods – rzeczywiście super czy przereklamowane?

Superfoods to naturalne produkty, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze takie jak witaminy, mikroelementy i inne składni, bardzo cenne i korzystne dla ludzkiego organizmu. Termin ten jest jeszcze dość mało rozpowszechniony w Polsce, jednak staje się coraz popularniejszy. Jedni twierdzą, że superfoods to przyszłość dietetyki, inni, że produkty te są przereklamowane i niezbyt smaczne.

Czytaj dalej
Kasza kuskus

Kasza kuskus

Kasza kuskus to tradycyjna potrawa w kuchni arabskiej i afrykańskiej, choć w Polsce również zyskuje na popularności. W krajach muzułmańskich stanowi symbol bogactwa i szczęścia. Wytwarza się ją z grysiku pszennego. W przeszłości kuskus robiono z prosa. Ma postać małych, żółtych kuleczek o średnicy zaledwie ok. 1 mm.

Czytaj dalej

Wiosenne warzywa

Za nami już pierwszy dzień astronomicznej wiosny, a za oknami w końcu robi się coraz cieplej. Czas zmienić swój tryb ubierania się, przebywania na świeżym powietrzu i żywienia. Wiosna to czas narodzin, budzenia się do życia i czerpania z dóbr natury pełnymi garściami. Co zatem możemy znaleźć w wiosennym koszyku warzywnych obfitości?

Czytaj dalej

Kasza jęczmienna

Kasze stanowią w polskim menu nieodzowny dodatek m.in. do mięsa, gołąbków i krupniku. Oprócz walorów smakowych, posiadają też wiele właściwości prozdrowotnych. Jedną z częściej wybieranych przez nas kasz jest kasza jęczmienna. Produkt ten pomoże nam nie tylko zwalczyć zaparcia, biegunki czy niedokrwistość, ale również obniży nam poziom cholesterolu we krwi i poprawi koncentrację.

Czytaj dalej