Kminek

Jedną z najbardziej cenionych przypraw w kuchni, jak i poza nią, jest kminek. Chyba nikt nie wyobraża sobie dań z kapusty bez tego zioła. Oprócz walorów smakowych posiada on również wiele właściwości prozdrowotnych, o czym będzie mowa poniżej.

Czytaj dalej

Dobre właściwości kopru

Koper znany jest człowiekowi od wieków. Starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali go jako okład na rany, co przyspieszało ich gojenie. W średniowiecznej Europie był składnikiem miłosnych eliksirów. Miał również chronić przed czarami, złymi mocami oraz klątwami. Dziś odgrywa ważną rolę nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej.

Czytaj dalej

Zielona pietruszka

Zielenina to nie tylko dekoracyjny dodatek do potraw, ale przede wszystkim wartościowy składnik dań. Przypuszcza się, że roślina o intensywnie zielonym kolorze ma wpływ na czerwone krwinki, a także zwiększa odporność organizmu oraz chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Poniżej przedstawiamy właściwości prozdrowotne zielonej pietruszki.

Czytaj dalej

Pokrzywa

Pokrzywa była uznawana przez Hipokratesa, ojca medycyny, za królową wszelkich ziół. Natomiast Rzymianie w starożytności leczyli nią artretyzm oraz reumatyzm. Przed wiekami rośliny tej używano również do leczenia zatruć grzybami (odwar z pokrzywy), ułatwienia kobietom porodu (nasion pokrzywy) i łagodzeniu objawów zapalenia nerek.

Czytaj dalej

Czarnuszka

Czarnuszka to roślina z rodziny jaskrowatych. Znana już była w starożytności, kiedy to uważano ją za panaceum na wiele chorób i nazywano nawet „złotem faraonów”. Te małe czarne ziarenka mają silne właściwości antyzapalne, antynowotworowe i antyokscydacyjne. Czarnuszka zawiera również wiele witamin (m.in. A, E, F i B), minerały, olejki eteryczne, kwasy tłuszczowe oraz fosfolipidy i fitosterole.

Czytaj dalej

Sól Epsom

Sól Epsom to inaczej sól gorzka (siarczan magnezu, MgSO4). Jest podobna do soli kuchennej, ale bezwonna i o pH obojętnym dla skóry. Sama nazwa zaczerpnięta jest od angielskiego miasta, gdzie kiedyś odparowywano ją z istniejących tam źródeł.

Czytaj dalej

Rumianek

Jednym z powszechniej występujących na polskich łąkach i najczęściej goszczącym na naszych stołach ziołem jest rumianek. Ten biały, niepozornie wyglądający kwiat, stanowi skuteczny lek na wiele dolegliwości, jak również wykorzystuje się go w kosmetyce. Dlatego też powinien się on znaleźć w naszych apteczkach.

Czytaj dalej

Kolendra

W kuchni wbrew pozorom jest wiele naturalnych lekarstw, po które sięgamy nie tylko ze względu na ich właściwości lecznicze, ale również z powodu walorów smakowych. Przykładem jest kolendra, którą dodajemy do różnych specjałów, bo podkreśla smak i dodaje im ostrości. Jednak w głównej mierze to prozdrowotny składnik, gwarantujący sprawny układ pokarmowy.

Czytaj dalej

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa, czyli myristica fragrans to owoc dużego wiecznie zielonego drzewa zwanego muszkatołowcem korzennym, który pochodzi z Moluki (Wysp Korzennych). Uprawia się go przede wszystkim w zachodnich Indiach. Z Myristica fragrans produkuje się dwie przyprawy – gałkę muszkatołową (ze środkowej części pestki owocu) oraz macis (z osnówki pestki).

Czytaj dalej

Pyłek kwiatowy

Miód nie jest jedynym wartościowym produktem, który mogą dostarczyć nam pszczoły. Równie cenny, a czasem nawet i cenniejszy, szczególnie dla alergików, jest pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Dzięki niemu możemy m.in. odtruć swoją wątrobę, obniżyć poziom lipidów, a także schudnąć.

Czytaj dalej