Cynamon

Cynamon uzyskuje się z wysuszonej kory drzew rosnących w Indiach, Sri Lance, Wietnamie, Indonezji, ale również Brazylii i Egipcie. Uznaje się go za jedną z najstarszych przypraw, wzmianki o nim znajdują się m.in. w Starym Testamencie, od dawna jest też ceniony w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jest to nie tylko ceniona aromatyczna przyprawa tak chętnie wykorzystywana w kuchni – zwłaszcza do deserów i wypieków. Ma on…

Czytaj dalej

Prozdrowotne i kulinarne zastosowanie kozieradki

Kozieradka, inaczej nazywana koniczyną grecką czy bożą trawką, zyskała swoją sławę przede wszystkim jako roślina lecznicza. Jednak to nie jedyne jej zastosowanie. Z powodzeniem znajdziemy ją także w kuchni, jak i w kosmetykach. Znana była już w starożytnych Chinach, natomiast w innych krajach Azji stosowano ją jako substytut kawy. Poznaj 8 wspaniałych właściwości tej wyjątkowej rośliny. Niektóre na pewno Cię zaskoczą.

Czytaj dalej

Kminek

Jedną z najbardziej cenionych przypraw w kuchni, jak i poza nią, jest kminek. Chyba nikt nie wyobraża sobie dań z kapusty bez tego zioła. Oprócz walorów smakowych posiada on również wiele właściwości prozdrowotnych, o czym będzie mowa poniżej.

Czytaj dalej

Dobre właściwości kopru

Koper znany jest człowiekowi od wieków. Starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali go jako okład na rany, co przyspieszało ich gojenie. W średniowiecznej Europie był składnikiem miłosnych eliksirów. Miał również chronić przed czarami, złymi mocami oraz klątwami. Dziś odgrywa ważną rolę nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej.

Czytaj dalej

Zielona pietruszka

Zielenina to nie tylko dekoracyjny dodatek do potraw, ale przede wszystkim wartościowy składnik dań. Przypuszcza się, że roślina o intensywnie zielonym kolorze ma wpływ na czerwone krwinki, a także zwiększa odporność organizmu oraz chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Poniżej przedstawiamy właściwości prozdrowotne zielonej pietruszki.

Czytaj dalej

Pokrzywa

Pokrzywa była uznawana przez Hipokratesa, ojca medycyny, za królową wszelkich ziół. Natomiast Rzymianie w starożytności leczyli nią artretyzm oraz reumatyzm. Przed wiekami rośliny tej używano również do leczenia zatruć grzybami (odwar z pokrzywy), ułatwienia kobietom porodu (nasion pokrzywy) i łagodzeniu objawów zapalenia nerek.

Czytaj dalej

Czarnuszka

Czarnuszka to roślina z rodziny jaskrowatych. Znana już była w starożytności, kiedy to uważano ją za panaceum na wiele chorób i nazywano nawet „złotem faraonów”. Te małe czarne ziarenka mają silne właściwości antyzapalne, antynowotworowe i antyokscydacyjne. Czarnuszka zawiera również wiele witamin (m.in. A, E, F i B), minerały, olejki eteryczne, kwasy tłuszczowe oraz fosfolipidy i fitosterole.

Czytaj dalej

Sól Epsom

Sól Epsom to inaczej sól gorzka (siarczan magnezu, MgSO4). Jest podobna do soli kuchennej, ale bezwonna i o pH obojętnym dla skóry. Sama nazwa zaczerpnięta jest od angielskiego miasta, gdzie kiedyś odparowywano ją z istniejących tam źródeł.

Czytaj dalej

Rumianek

Jednym z powszechniej występujących na polskich łąkach i najczęściej goszczącym na naszych stołach ziołem jest rumianek. Ten biały, niepozornie wyglądający kwiat, stanowi skuteczny lek na wiele dolegliwości, jak również wykorzystuje się go w kosmetyce. Dlatego też powinien się on znaleźć w naszych apteczkach.

Czytaj dalej

Kolendra

W kuchni wbrew pozorom jest wiele naturalnych lekarstw, po które sięgamy nie tylko ze względu na ich właściwości lecznicze, ale również z powodu walorów smakowych. Przykładem jest kolendra, którą dodajemy do różnych specjałów, bo podkreśla smak i dodaje im ostrości. Jednak w głównej mierze to prozdrowotny składnik, gwarantujący sprawny układ pokarmowy.

Czytaj dalej