Zielona pietruszka

Zielona pietruszka
fot. motorolka/bigstockphoto.com

Zielenina to nie tylko dekoracyjny dodatek do potraw, ale przede wszystkim wartościowy składnik dań. Przypuszcza się, że roślina o intensywnie zielonym kolorze ma wpływ na czerwone krwinki, a także zwiększa odporność organizmu oraz chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Poniżej przedstawiamy właściwości prozdrowotne zielonej pietruszki.

Walory zielonej pietruszki znano już w starożytności, wówczas stosowano ją wyłącznie jako lek. Natka pietruszki posiada bowiem szereg właściwości prozdrowotnych:

  • poprawia widzenie,
  • zapobiega anemii i krzywicy,
  • odtruwa organizm,
  • działa moczopędnie,
  • zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach oraz pęcherzu,
  • „oczyszcza” krew,
  • chroni płuca przed działaniem substancji rakotwórczych,
  • regeneruje włosowate naczynia krwionośne,
  • poprawia metabolizm,
  • usuwa toksyny z organizmu,
  • łagodzi ból miesiączkowy, gdyż działa rozkurczowo,
  • usuwa nadmiar wody,
  • wzmacnia organizm i chroni przed przeziębieniami, dzięki dużej zawartości witaminy C (kilka razy więcej niż owoce cytrusowe),
  • pozytywnie wpływa na krążenie krwi,
  • pomaga w leczeniu kaszlu, astmy, alergii, wzdęć, wysokiego ciśnienia krwi, reumatyzmu, chorej prostaty i wątroby.

Ponadto zjedzenie natki odświeża oddech i likwiduje przykry zapach z ust po zjedzeniu np. czosnku. Warto zapamiętać, iż zielona pietruszka nie traci swoich prozdrowotnych właściwości nawet po zasuszeniu, choć oczywiście świeża posiada więcej składników odżywczych.

Łyżeczka zielonej pietruszki dziennie zaspokaja nasze prawie wszystkie potrzeby witaminowe. Skład tej zieleniny jest bowiem bardzo bogaty i zawiera najważniejsze minerały: wapń, potas, magnez, żelazo oraz w dużej ilości witaminy A, C, PP, kwas foliowy i w mniejszej: B, E, D i K. Warto pamiętać także o tym, że natka ułatwia przyswajanie żelaza z innych produktów, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych. Warto ją stosować do wszelkiego rodzaju zup, drugich dań mięsnych i warzywnych, do surówek, sałatek i kanapek.

Kobiety w ciąży i osoby ze schorzeniami nerek powinny ograniczyć spożycie natki pietruszki do 2 łyżeczek dziennie. Zbyt duże ilości tej zieleniny mogą wpłynąć na skurcze mięśni macicy, a zawarte w niej szczawiany mogą się skrystalizować i powodować powstawanie kamieni nerkowych.

Zieloną pietruszkę zwykle spożywa się na surowo jako dodatek do zup, sałatek, surówek czy potraw z mięsa bądź ryb, zwykle stanowi ona element dekoracyjny. Smaczne i zdrowe są również napary oraz herbatki z pietruszki, wykorzystywane w medycynie naturalnej już od setek lat.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *