Pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii Briq)

Pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii Briq)

Pokrzywa indyjska jest od dawna stosowana w medycynie ajurwedyjskiej. Zawiera ona forskolinę, substancję, której przypisuje się szereg korzystnych właściwości, m.in. wspomaganie odchudzania. Jak działa forskolina? Czy warto ją przyjmować?

Tradycyjnie stosowano pokrzywę indyjską do leczenia różnych dolegliwości, m.in. nadciśnienia i niewydolności serca, a także jako środek wykrztuśny i moczopędny. Surowcem zielarskim są korzenie i liście, gdyż są najbardziej bogate w substancję czynną – forskolinę. W handlu dostępne są suszone liście pokrzywy indyjskiej, a także różne suplementy diety z forskoliną – w formie tabletek, kapsułek czy proszku.

Preparaty z pokrzywy indyjskiej są nieraz reklamowane jako środki na odchudzanie. Czy są skuteczne? Wyniki badań na razie nie są jednoznaczne. Niektóre sugerują, że forskolina może odgrywać rolę w redukcji masy ciała i tkanki tłuszczowej. W innych nie odnotowano znaczącego wpływu tego rodzaju. Dotychczasowe badania były jednak prowadzone na małych grupach osób. Sugeruje się więc, że trzeba ich przeprowadzić więcej, by można było sformułować bardziej konkretne wnioski. Jednak w żadnym badaniu nie odnotowano znaczących działań niepożądanych.

Jeśli chodzi o inne właściwości przypisywane pokrzywie indyjskiej, obiecująco wyglądają wyniki badań jej wpływu na nadciśnienie tętnicze. Wykazano m.in. wpływ forskoliny na spadek ciśnienia rozkurczowego bez zwiększenia zużycia tlenu u pacjentów z kardiomiopatią rozstrzeniową, a także obniżenie ciśnienia krwi w badaniu z udziałem pacjentów w wieku 50-80 lat. Okazało się także, że zawiesina z forskoliną wkraplana do oczu powoduje obniżenie ciśnienia wewnątrzgałkowego u ludzi i zwierząt, przez co może być pomocna w leczeniu jaskry. Wykazano również działanie przeciwdrobnoustrojowe, m.in. wobec bakterii odpowiedzialnych za powstawanie trądziku i bakterii wywołujących zakażenia górnych dróg oddechowych.

Forskoliny nie powinny stosować kobiety w czasie ciąży i karmienia (brak wystarczających badań na tej grupie osób), osoby z zaburzeniami krzepliwości krwi (interakcje forskoliny z lekami stosowanymi przy tych schorzeniach), osoby z niskim ciśnieniem krwi (forskolina jeszcze je obniża), osoby z chorobą wrzodową żołądka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *