Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy
fot. Andrea Lea Chase/bigstockphoto.com

Miód nie jest jedynym wartościowym produktem, który mogą dostarczyć nam pszczoły. Równie cenny, a czasem nawet i cenniejszy, szczególnie dla alergików, jest pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Dzięki niemu możemy m.in. odtruć swoją wątrobę, obniżyć poziom lipidów, a także schudnąć.

Pyłek pszczeli, a właściwie pyłek kwiatowy to zebrane przez pszczoły, a następnie uformowane przez nie w małe kulki obnóża (męskie komórki rozrodcze kwiatów). Nie jest to nigdy czysty pyłek, ale pyłek kwiatowy zmieszany z nektarem, miodem bądź śliną pszczół. Dlatego też pszczoły mogą formować go w grudki i przenosić do ula na tylnych odnóżach. Znoszony do ula pyłek pszczoły przeznaczają na bieżące potrzeby pokarmowe, a także zapasy na okres braku pyłku w przyrodzie.

Pyłek kwiatowy jest bardzo bogatym źródłem minerałów i witamin oraz białka. Taki skład spowodowany jest tym, że męskie komórki rozrodcze kwiatów mają za zadanie zbudować nową roślinę. Ta ogromna ilość substancji odżywczych sprawia, że pyłek ma szerokie zastosowanie jako substancja lecznicza. Polecany jest on dzieciom, osobom starszym oraz tym, którzy wykonują ciężką pracę fizyczną i umysłową.

Właściwości prozdrowotne pyłku kwiatowego:

  • regulacja przemiany materii i poprawa działania układu trawiennego (łatwiejsza utrata wagi u osób otyłych),
  • działanie detoksykacyjne i osłaniające na wątrobę,
  • wspomaganie odnowy komórek wątroby,
  • działanie przeciwmiażdżycowe (obniżenie poziomu tłuszczu we krwi),
  • leczenie stanów zapalnych gardła (w połączeniu z propolisem),
  • leczenie przerostu prostaty,
  • zwiększenie liczby czerwonych krwinek i poziomu żelaza we krwi,
  • silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, które działa na bakterie i grzyby,
  • podniesienie odporności organizmu na zakażenia,
  • leczenie choroby alkoholowej poprzez uzupełnianie niedoborów bioelementów,
  • leczenie chorób alergicznych, głównie astmy i kataru siennego,
  • wspomaganie leczenia depresji i nerwic wegetatywnych,
  • wspomaganie leczenia nadciśnienia i cukrzycy (obniżenie poziomu cukru we krwi)

Ponadto spożywanie pyłku kwiatowego wzmacnia apetyt, a także cały organizm, poprawia ostrość widzenia, zmniejsza nerwowość, poprawia psychiczne samopoczucie człowieka i koncentrację, wspomaga leczenie silnych zaparć, zmniejsza krwawienia w chorobie wrzodowej, działa przeciwzapalnie, odmładza oraz odżywia skórę.

Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku wynikają z jego bardzo bogatego składu chemicznego. Zawiera on bowiem tłuszcze, węglowodany, białka, składniki mineralne (miedź, jod, cynk, selen, magnez, potas, fosfor, wapń, krzem, kobalt, żelazo, mangan), witaminy (kwas foliowy, A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, D, H, E, biotyna), rutynę, olejki eteryczne, fitocydy, hormony, antybiotyki-inhybiny, enzymy, kwasy organiczne i stymulatory wzrostu. Pyłek pszczeli spożywa się najczęściej w postaci proszku mieszanego z miodem, twarożkiem, sokiem, mlekiem czy dżemem. Czasami jest on również mrożony. W czasie jesieni i zimy pszczoły składują go w komórkach, pokrywając go miodem i zasklepiają woskiem. Po procesie fermentacji zmienia się on w tzw. pierzgę. Pyłek kwiatowy w części jest przechwytywany przez pszczelarzy przy użyciu poławiacza pyłku.

Sproszkowane obnóża najlepiej jest rozdrabniać, gdyż wówczas zwiększa się ich przyswajanie.

Pyłek kwiatowy można również pić w postaci roztworu z wodą, przygotowywanego minimum 4 godziny przed wypiciem, dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Dzienna dawka dla dorosłych wynosi od 4 do maksymalnie 8 łyżeczek pyłku, dla dzieci -2 łyżeczki.

Pyłku kwiatowego powinny unikać osoby uczulone na miód oraz inne produkty pszczele. W razie wątpliwości należ przyjąć niewielką dawkę pierzgi i jeśli nie wystąpią reakcje alergiczne, można śmiało korzystać z dobrodziejstw tej apiterapii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.