Czosnek to samo zdrowie

Czosnek to samo zdrowie

Czosnek to samo zdrowie. To zdanie powtarzały i powtarzają matki i babki swoim dzieciom. I w tym stwierdzeniu nie ma nic nieprawdziwego. Już od czasu starożytności warzywo to było wykorzystywane przez lekkoatletów biorących udział w olimpiadzie, jako środek wzmacniający organizm, a amerykańscy Indianie wykorzystywali go w procesie leczenia ran. Wszystkie zalety spożywania czosnku wynikają z jego składu chemicznego. Najważniejszą rolę pełnią tu oczywiście związki siarkowe, pochodzące z przemiany aminokwasów, oprócz nadania charakterystycznego zapachu, pełnią funkcje lecznicze dla organizmu człowieka.

Najistotniejszym z siarczanów jest allicyna. Znacząco wpływa na proces skupiania się płytek krwi, podnosi stopień rozpuszczalności białek osocza, jak również obniża poziom tłuszczy zawartych w surowicy krwi. W związku z tym, że z organizmu ludzkiego wydalana jest przez pot, jak również parę wodną wydzielaną w procesie oddychania, może niestety powodować przykre doznania sensoryczne dla otaczających danego osobnika ludzi.

Niemniej istotnym, drugim związkiem siarkowym, jest ajoen. Olejek ten oddziałuje na ludzki organizm w sposób zbliżony do działania aspiryny. Rozrzedza krew i nie dopuszcza do zlepiania się krwinek czerwonych.

W związku z dużą zawartością w czosnku związków siarkowych, jak również witamin i mikroelementów, jest on zaliczany do grupy specyficznych środków spożywczych oraz leczniczych. Zawarte w nim składniki wspomagają hamowanie procesów starzenia się organizmu oraz pośrednio mają wpływ na zmniejszenie objawów schorzeń związanych z podeszłym wiekiem. Jego działanie antyoksydacyjne wynika z dużej zawartości roślinnych substancji odżywczych, które zostały sklasyfikowane jako superoksydanty. Należą tu między innymi selen, german, mangan. Także wysoka zawartość witaminy A i witaminy C oraz cynku.

Główne obszary, w których udowodniono znaczący, korzystny wpływ czosnku na organizm człowieka to:

Wzrost poziomu odporności

Czosnek stymuluje układ obronny organizmu człowieka. Zawarte w dużej ilości związki siarkowe pobudzają do działania funkcje białych krwinek w ciele. A te z kolei są odpowiedzialne za zwalczanie w organizmie wszelkiego rodzaju infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Tym samy zapobiega on infekcjom grypy, przeziębienia czy kaszlu. Udowodniono, że przynosi poprawę w leczeniu zakażeń górnych dróg oddechowych: zapaleniu oskrzeli, płuc i astmie. Dodatkowo obniża gorączkę i łagodzi bóle głowy. Jego przeciwgrzybiczne właściwości wspomagają leczenie wrzodów żołądka oraz zakażeń grzybiczych.

Zmniejszenie poziomu złego cholesterolu we krwi

Potwierdzono naukowo, że czosnek wpływa na zmniejszenie ilości wolnych rodników. Te zaś, w ludzkim organizmie, wywołują między innymi szkodliwą przemianę cholesterolu LDL do postaci utlenionej. Tak przekształcony cholesterol LDL powoduje natomiast uszkodzenie ściany tętnic, a w dalszym procesie prowadzi do powstania miażdżycy. Czosnek wpływa na zmniejszenie się osadzania tego tłuszczu na ścianach tętnic. Dodatkowo, przy terapii czosnkiem u pacjentów po przebytych zawałach serca, stwierdzono znaczące obniżenie poziomu ciśnienia krwi, lepszy jej przepływ w żyłach, a także unormowanie procesów związanych z jej krzepliwością. Tym samym potwierdzono pozytywny wpływ spożywania czosnku w profilaktyce zawałowej oraz zapobieganiu występowania udarów mózgu.

Oprócz przedstawionych powyżej zalet wynikających z regularnego spożywania czosnku i wyciągów od niego pochodzących, warto wspomnieć o jego właściwościach chelatujących. Dzięki temu jest w stanie usunąć z naszego organizmu metale ciężkie takie jak ołów, rtęć, które powodują uszkodzenia układu odpornościowego. Zawarte w nim bioflawonoidy oraz selen są inhibitorem nowotworów złośliwych.

1 Comment

  1. Nie da się ukryć zalet czosnku, ale też nie da się ukryć jego jedynej wady, jaką jest zapach. Niestey, żadne sposoby nie likwidują skutecznie jego zapachu, dlatego też decyduję się go stosować w dni wolne od pracy.
    Nie mniej jednak jestem wielbicielem czosnku i bardzo często dodaję go do potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *