Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!
Zdrowa żywność

Sery z mleka koziego

Kozie sery z roku na rok zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. Wprawdzie ich spożycie w Polsce nadal jest znacznie niższe w porównaniu z krajami Europy Zachodniej, a większa część Polaków wciąż wybiera sery krowie, to jesteśmy jednak coraz bardziej otwarci na przetwory z mleka koziego. Według naukowców kozy potrafią usuwać z organizmu szkodliwe pierwiastki, są odporne na...

Jesienne warzywa sezonowe

Wraz z końcem lata przychodzi nam pożegnać świeże, młode warzywa. Nie uraczymy już fasolki szparagowej, bobu, młodej marchewki czy pomidorów. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani na mrożonki. Jesień przynosi nam bowiem nowe, ciekawe warzywa, kuszące bogactwem smaków i kolorów. Zawierają mnóstwo witamin i nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, ale też do przetwarzania. Na jakie warzywa...

Cukier palmowy

O szkodliwości cukru dla zdrowia człowieka nie trzeba nikogo przekonywać. Cukier sprzyja tyciu, wypłukuje z organizmu witaminy i składniki mineralne, prowadzi do obniżenia odporności i cukrzycy. Jest również odpowiedzialny za powstawanie próchnicy. Mimo to, spożycie cukru rośnie z roku na rok. Nasza dieta zdominowana jest przez produkty przetworzone, zawierające ogromne ilości rafinowanego cukru....

Trawa cytrynowa

Lecznicze właściwości trawy cytrynowej znane były już w czasach starożytnych. Ta niesamowita, pochodząca z Azji roślina, uprawiana jest dziś w niemal każdym zakątku świata. Najczęściej spotkamy ją jednak w krajach o klimacie tropikalnym. Rośnie do wysokości nawet 150 cm i charakteryzuje się silnym cytrynowym zapachem. W smaku przypomina mieszankę cytryny z imbirem. Trawa cytrynowa jest szeroko...

Warto jeść sezam

Kuchnia azjatycka posiada w swoim menu jedno z najzdrowszych nasion na świecie, które w starożytnym Babilonie było określane mianem „przyprawy bogów”. To źródło niezwykle cennych dla zdrowia składników, czyli sezam, Polacy znają głównie w formie już przetworzonej – słodkich sezamków lub chałwy. Warto jednak sięgać po olej sezamowy, używać sezamu zamiast tradycyjnej bułki tartej do...