Migdały – najszlachetniejsze z orzechów

Migdały to idealna przekąska dla kobiet w ciąży, osób narzekających na stres oraz wyczerpanie, cukrzyków, wegetarian, sportowców i tych będących na diecie. Te słodkie, delikatne, białe orzechy, przypominające kształtem łzę, posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Mówi się o nich, że są najszlachetniejsze i określa się je mianem „króla orzechów”. Co takiego zatem mają w sobie migdały, co oddziałuje na nasze zdrowie?

Czytaj dalej

Skrobia kuzu

Kuzu to japoński krzew – radix puerariae – zaliczany do rodziny Legumin. W Polsce jest znany pod nazwą – opornik łatkowaty. Na Wschodzie skrobia z korzenia kuzu jest wykorzystywana od przeszło 2 tys. lat i stanowi alternatywę dla skrobi kukurydzianej oraz żelatyny pochodzenia zwierzęcego. To substancja zagęszczająca i żelująca.

Czytaj dalej