Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!
Zdrowa żywność

Tapioka

Tapioka pochodzi z północno-wschodniej Brazylii i jest to skrobia uzyskiwana z bulwiastej rośliny zwanej maniokiem. Do Europy, Afryki i Azji dotarła dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Samo słowo „tapioka” oznacza skrobię w języku Tupi, który był powszechnie używany w tamtej części Brazylii w chwili przybycia portugalskich odkrywców. Samo słowo określa również proces, w którym...

Liczi, czyli śliwka chińska

Liczi, znane również jako śliwka chińska lub bobczyca chińska, popularne jest w Państwie Środka od około 4000 lat. Jego zdrowotne właściwości doceniali cesarze z dynastii Han. Byli przekonani, że owoce te nie tylko poprawiają nastrój, lecz również dodają im sił. Dziś liczi uprawiane jest w krajach o ciepłym klimacie – Indiach, Indonezji, Australii, Kenii oraz USA (Floryda). Występowanie...

Kawa zbożowa

W dobie dbania o to, aby być fit, do łask powraca zapomniana do tej pory kawa zbożowa. Popularna zbożówka stanowi prażone ziarna zbóż. Jest produktem naturalnym i pozbawionym konserwantów oraz barwników. Po ten pełen minerałów i mikroelementów napój sięgają chętnie kobiety w ciąży i te karmiące, gdyż stanowi wspaniałą alternatywę dla tradycyjnej kawy. Nie wypłukuje magnezu i nie przyczynia...

Dlaczego warto jeść seler?

Właściwości prozdrowotne selera znane są już od czasów, w których żyli Egipcjanie. To właśnie oni jako pierwsi wykorzystywali to warzywo jako lek na reumatyzm, wysokie ciśnienie krwi, artretyzm, wzmocnienie układu nerwowego czy zaostrzenie apetytu. Obecnie bez selera, zarówno w formie bulwy, jak i naci, nie może obejść się żadna dieta odchudzająca lub zwiększająca potencję. Często stosuje się...

Olej ryżowy

Olej ryżowy w Polsce nie jest bardzo znany, a przez to nieczęsto używany. Warto jednak poznać ten produkt, gdyż posiada wiele właściwości, które mogą zachęcić nas do włączenia go do diety. Olej ryżowy, a precyzyjniej olej z otrąb ryżowych, powstaje w procesie ich tłoczenia lub ekstraktacji. Charakteryzuje się przyjemnym, delikatnie orzechowym zapachem oraz żółtym kolorem. Pochodzi z Azji, gdzie...
Strona 4 z 24« Pierwsza...23456...Ostatnia »