Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!
Zdrowa żywność

Dlaczego warto jeść seler?

Właściwości prozdrowotne selera znane są już od czasów, w których żyli Egipcjanie. To właśnie oni jako pierwsi wykorzystywali to warzywo jako lek na reumatyzm, wysokie ciśnienie krwi, artretyzm, wzmocnienie układu nerwowego czy zaostrzenie apetytu. Obecnie bez selera, zarówno w formie bulwy, jak i naci, nie może obejść się żadna dieta odchudzająca lub zwiększająca potencję. Często stosuje się...

Olej ryżowy

Olej ryżowy w Polsce nie jest bardzo znany, a przez to nieczęsto używany. Warto jednak poznać ten produkt, gdyż posiada wiele właściwości, które mogą zachęcić nas do włączenia go do diety. Olej ryżowy, a precyzyjniej olej z otrąb ryżowych, powstaje w procesie ich tłoczenia lub ekstraktacji. Charakteryzuje się przyjemnym, delikatnie orzechowym zapachem oraz żółtym kolorem. Pochodzi z Azji, gdzie...

Sery z mleka koziego

Kozie sery z roku na rok zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. Wprawdzie ich spożycie w Polsce nadal jest znacznie niższe w porównaniu z krajami Europy Zachodniej, a większa część Polaków wciąż wybiera sery krowie, to jesteśmy jednak coraz bardziej otwarci na przetwory z mleka koziego. Według naukowców kozy potrafią usuwać z organizmu szkodliwe pierwiastki, są odporne na...

Jesienne warzywa sezonowe

Wraz z końcem lata przychodzi nam pożegnać świeże, młode warzywa. Nie uraczymy już fasolki szparagowej, bobu, młodej marchewki czy pomidorów. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani na mrożonki. Jesień przynosi nam bowiem nowe, ciekawe warzywa, kuszące bogactwem smaków i kolorów. Zawierają mnóstwo witamin i nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, ale też do przetwarzania. Na jakie warzywa...

Cukier palmowy

O szkodliwości cukru dla zdrowia człowieka nie trzeba nikogo przekonywać. Cukier sprzyja tyciu, wypłukuje z organizmu witaminy i składniki mineralne, prowadzi do obniżenia odporności i cukrzycy. Jest również odpowiedzialny za powstawanie próchnicy. Mimo to, spożycie cukru rośnie z roku na rok. Nasza dieta zdominowana jest przez produkty przetworzone, zawierające ogromne ilości rafinowanego cukru....
Strona 4 z 24« Pierwsza...23456...Ostatnia »