Kombucha – grzybek herbaciany

Kombucha, inaczej grzyb herbaciany lub grzybek japoński, znana jest od ponad dwóch tysięcy lat. Niegdyś bardzo popularna w Chinach, Japonii, Korei oraz Rosji, w Polsce natomiast stosowana do momentu wprowadzenia do sprzedaży Pepsi-Coli i Coca-Coli. Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych napój z kombuchy nazywany jest eliksirem życia.

Czytaj dalej

Topinambur

Topinambur sprowadzono do Polski w XIX wieku. Początkowo służył jako roślina dekoracyjna, z czasem doceniono jego walory smakowe i zdrowotne. Jego nazwa pochodzi od Tupinamba – plemienia Indian, które kiedyś zamieszkiwało Amerykę Północną. Anglicy nazywają go jerozolimskim karczochem, a Francuzi, którzy go sobie szczególnie upodobali – ziemną gruszką.

Czytaj dalej
Morwa biała dobra dla diabetyków

Morwa biała dobra dla diabetyków

Morwa biała (Morus alba L – folium) najczęściej kojarzona jako pożywienie dla gąsienic jedwabnika morwowego, jest to drzewo liściaste osiągające 10 m wysokości, o owocach przypominających kształtem jeżyny. Najpopularniejsze gatunki to morwa biała i morwa czarna. Ojczyzną jej są Chiny, gdzie od kilku wieków ceni się jej właściwości lecznicze. Zastosowanie morwy białej Stosowano jako środek przeciwgorączkowy, przy chorobach żołądka, biegunkach, jako środek regenerujący siły. Do…

Czytaj dalej