Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!
Zdrowa żywność

Właściwości prozdrowotne bananów

  Pyszne i zdrowe banany powinny znaleźć się w naszej diecie. Jednak w przypadku tych smacznych owoców ważny jest umiar, gdyż dużo wartości odżywczych niesie ze sobą dużo kalorii. Wysoka dawka potasu sprzyja walce z nadciśnieniem, a magnez i liczne witaminy pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Banany pochodzą z Malezji, gdzie uprawiane były ponad 7000 lat temu. Obecnie najwięcej...

Wiosenne warzywa

Za nami już pierwszy dzień astronomicznej wiosny, a za oknami w końcu robi się coraz cieplej. Czas zmienić swój tryb ubierania się, przebywania na świeżym powietrzu i żywienia. Wiosna to czas narodzin, budzenia się do życia i czerpania z dóbr natury pełnymi garściami. Co zatem możemy znaleźć w wiosennym koszyku warzywnych obfitości? Wiosenne warzywa, popularnie zwane nowalijkami to bomby...

Kasza jęczmienna

Kasze stanowią w polskim menu nieodzowny dodatek m.in. do mięsa, gołąbków i krupniku. Oprócz walorów smakowych, posiadają też wiele właściwości prozdrowotnych. Jedną z częściej wybieranych przez nas kasz jest kasza jęczmienna. Produkt ten pomoże nam nie tylko zwalczyć zaparcia, biegunki czy niedokrwistość, ale również obniży nam poziom cholesterolu we krwi i poprawi koncentrację. Kaszę...

Skorzonera, czyli wężymord

Skorzonera to jadalna roślina, pochodząca z rodziny astrowatych – tej samej, co cykoria lub karczoch. Obejmuje około 100 gatunków. Jej inna nazwa to wężymord, gdyż kiedyś sok mleczny, który jest wydzielany przez jej korzeń, był stosowany na jad żmii. Pochodzi ona najprawdopodobniej z Hiszpanii oraz niektórych części Azji (zachodnia Syberia i Kaukaz) i tam rośnie w stanie dzikim. Do Polski...

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych bakalii, na co wskazują badania naukowe. Pod względem właściwości zdrowotnych przewyższają inne orzechy i migdały. Mają nawet dwa razy więcej przeciwutleniaczaczy niż one. Dlaczego jeszcze warto jeść orzechy włoskie? Dzięki temu, że tych orzechów się nie praży, zachowują one więcej wartości odżywczych. To co spożywamy, to nasienie, tzw. jądro, które...