Wiosenne warzywa

Za nami już pierwszy dzień astronomicznej wiosny, a za oknami w końcu robi się coraz cieplej. Czas zmienić swój tryb ubierania się, przebywania na świeżym powietrzu i żywienia. Wiosna to czas narodzin, budzenia się do życia i czerpania z dóbr natury pełnymi garściami. Co zatem możemy znaleźć w wiosennym koszyku warzywnych obfitości?

Czytaj dalej

Kasza jęczmienna

Kasze stanowią w polskim menu nieodzowny dodatek m.in. do mięsa, gołąbków i krupniku. Oprócz walorów smakowych, posiadają też wiele właściwości prozdrowotnych. Jedną z częściej wybieranych przez nas kasz jest kasza jęczmienna. Produkt ten pomoże nam nie tylko zwalczyć zaparcia, biegunki czy niedokrwistość, ale również obniży nam poziom cholesterolu we krwi i poprawi koncentrację.

Czytaj dalej
Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe znane jest przede wszystkim jako alternatywa dla mleka krowiego, które szkodzi osobom z nietolerancją laktozy. To aksamitne, tłuste mleko o egzotycznym aromacie warto wykorzystywać nie tylko w kuchni, ale również jako środek kosmetyczny, gdyż to prawdziwa bomba mineralna i witaminowa.

Czytaj dalej

Koktajle owocowo-warzywne

Już od dłuższego czasu można zauważyć nowy trend w diecie Polek i Polaków, którzy chcą być fit. Na pierwszym miejscu stawiają oni tzw. smoothies, czyli zblendowane na gładko owoce bądź warzywa z dodatkiem jakiegoś płynu (np. kefiru, wody, ziołowej herbaty, soku). Wypicie takiej bomby witaminowej w postaci koktajlu warzywno-owocowego to najszybszy sposób na dostarczenie organizmowi przeciwutleniaczy i składników odżywczych.

Czytaj dalej