Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe znane jest przede wszystkim jako alternatywa dla mleka krowiego, które szkodzi osobom z nietolerancją laktozy. To aksamitne, tłuste mleko o egzotycznym aromacie warto wykorzystywać nie tylko w kuchni, ale również jako środek kosmetyczny, gdyż to prawdziwa bomba mineralna i witaminowa.

Czytaj dalej

Koktajle owocowo-warzywne

Już od dłuższego czasu można zauważyć nowy trend w diecie Polek i Polaków, którzy chcą być fit. Na pierwszym miejscu stawiają oni tzw. smoothies, czyli zblendowane na gładko owoce bądź warzywa z dodatkiem jakiegoś płynu (np. kefiru, wody, ziołowej herbaty, soku). Wypicie takiej bomby witaminowej w postaci koktajlu warzywno-owocowego to najszybszy sposób na dostarczenie organizmowi przeciwutleniaczy i składników odżywczych.

Czytaj dalej

Dlaczego warto jeść seler?

Właściwości prozdrowotne selera znane są już od czasów, w których żyli Egipcjanie. To właśnie oni jako pierwsi wykorzystywali to warzywo jako lek na reumatyzm, wysokie ciśnienie krwi, artretyzm, wzmocnienie układu nerwowego czy zaostrzenie apetytu. Obecnie bez selera, zarówno w formie bulwy, jak i naci, nie może obejść się żadna dieta odchudzająca lub zwiększająca potencję.

Czytaj dalej