Skorzonera to jadalna roślina, pochodząca z rodziny astrowatych – tej samej, co cykoria lub karczoch. Obejmuje około 100 gatunków. Jej inna nazwa to wężymord, gdyż kiedyś sok mleczny, który jest wydzielany przez jej korzeń, był stosowany na jad żmii.
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych bakalii, na co wskazują badania naukowe. Pod względem właściwości zdrowotnych przewyższają inne orzechy i migdały. Mają nawet dwa razy więcej przeciwutleniaczaczy niż one. Dlaczego jeszcze warto jeść orzechy włoskie?
Czytaj dalejChrzan i jego wpływ na zdrowie
Chrzan pospolity (warzęcha) stanowi cenną roślinę leczniczą oraz przyprawową. Jest on bardzo istotnym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Bez niego nie byłoby ogórków kiszonych, barszczu, ćwikły, pysznego sosu i wielu innych dań.
Czytaj dalejKiwi – bomba witaminowa
Owoc kiwi często określany jest jako skarbnica tego, co najzdrowsze. Ponadto posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Z botanicznego punktu widzenia to jagoda, choć początkowo było ono nazywane chińskim agrestem.
Czytaj dalejMleczko kokosowe
Mleczko kokosowe znane jest przede wszystkim jako alternatywa dla mleka krowiego, które szkodzi osobom z nietolerancją laktozy. To aksamitne, tłuste mleko o egzotycznym aromacie warto wykorzystywać nie tylko w kuchni, ale również jako środek kosmetyczny, gdyż to prawdziwa bomba mineralna i witaminowa.
Czytaj dalejGarcinia Cambogia – odkrycie dietetyki
Garcia Cambogia, zwana też mangostanem, Malabar tamarindem czy Brindal Berry, to mały, przypominający dynię, żółty owoc. Roślina ta występuje w południowo-wschodniej Azji. Od wieków stosowana jest w medycynie naturalnej.
Czytaj dalejKoktajle owocowo-warzywne
Już od dłuższego czasu można zauważyć nowy trend w diecie Polek i Polaków, którzy chcą być fit. Na pierwszym miejscu stawiają oni tzw. smoothies, czyli zblendowane na gładko owoce bądź warzywa z dodatkiem jakiegoś płynu (np. kefiru, wody, ziołowej herbaty, soku). Wypicie takiej bomby witaminowej w postaci koktajlu warzywno-owocowego to najszybszy sposób na dostarczenie organizmowi przeciwutleniaczy i składników odżywczych.
Czytaj dalejTapioka
Tapioka pochodzi z północno-wschodniej Brazylii i jest to skrobia uzyskiwana z bulwiastej rośliny zwanej maniokiem. Do Europy, Afryki i Azji dotarła dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom.
Czytaj dalejLiczi, czyli śliwka chińska
Liczi, znane również jako śliwka chińska lub bobczyca chińska, popularne jest w Państwie Środka od około 4000 lat. Jego zdrowotne właściwości doceniali cesarze z dynastii Han. Byli przekonani, że owoce te nie tylko poprawiają nastrój, lecz również dodają im sił.
Czytaj dalejKawa zbożowa
W dobie dbania o to, aby być fit, do łask powraca zapomniana do tej pory kawa zbożowa. Popularna zbożówka stanowi prażone ziarna zbóż. Jest produktem naturalnym i pozbawionym konserwantów oraz barwników.
Czytaj dalej