Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!
Zasady odżywiania

11 produktów, które oczyszczają organizm

Nawracające bóle głowy, zaparcia, problemy z cerą, bezsenność – często te często pospolicie występujące dolegliwości związane są z nagromadzeniem toksyn w organizmie. Czym to jest spowodowane? Najczęściej niewłaściwą dietą, spożywaniem dużych ilości przetworzonego jedzenia, cukru, kawy i paleniem papierosów. Duże znaczenie ma też zanieczyszczenie powietrza, spaliny i substancje zawarte...

Czym zastąpić mąkę pszenną?

Produkty zbożowe są jednym z podstawowych elementów piramidy żywieniowej. Specjaliści od lat zapewniają, że to właśnie one powinny być głównym źródłem energii w naszej diecie. Tymczasem od pewnego czasu obserwujemy pewnego rodzaju nagonkę na produkty wytwarzane z pszenicy. Niektóre źródła zachęcają do zastąpienia mąki pszennej mąkami z innych zbóż, np. orkiszową, żytnią czy razową. Z...

GDA, czyli wskazane dzienne spożycie

Przeglądając etykietki poszczególnych produktów spożywczych, można natknąć się na skrót GDA. Oznacza on wskazane dzienne spożycie (z ang. Guideline Daily Amounts), czyli stanowi warunek zachowania dobrego stanu zdrowia i zbilansowanej diety. GDA dotyczy informacji umieszczanej na opakowaniu produktu o całkowitej energii diety, a także zawartości składników odżywczych, które powinniśmy spożywać...

Popcorn – jeść czy nie jeść?

Popcorn jest popularną przegryzką, szczególnie kojarzoną z maratonami filmowymi, posiadówkami czy spotkaniami w zaprzyjaźnionym gronie. Czy prażona kukurydza ma jakieś walory zdrowotne czy raczej powinniśmy jej unikać? Na tle innych przekąsek – np. chipsów, słonych paluszków, słodkich ciastek – popcorn wypada bardzo dobrze. W jego przypadku to dodatki i sposób przyrządzenia decydują o...

Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać!

Eksperci od lat przestrzegają przed szkodliwym wpływem syropu glukozowo-fruktozowego na organizm człowieka. Uważają go za głównego winowajcę epidemii otyłości, cukrzycy typu II, chorób układu krążenia oraz bezalkoholowego stłuszczenia wątroby. Badania wskazują ponadto, że spożywany w zbyt dużych ilościach może przyczyniać się do powstawania nowotworów. Mimo to, znajdziemy go w niemal...
Strona 4 z 18« Pierwsza...23456...Ostatnia »