Złe nawyki żywieniowe, których warto się wyzbyć

„Jesteś tym, co jesz” – stwierdzenie to jest myślą przewodnią zwolenników zdrowego żywienia. Nie do wszystkich jednak przemawia. Jedzenie jest przyjemnością, wielu z nas nie potrafi odmówić sobie kolejnej porcji pysznej pieczeni czy smacznego tortu na deser. Ilość i jakość dostarczanych organizmowi składników wpływa na jego kondycję. Może więc warto zmienić złe nawyki żywieniowe?

Czytaj dalej

Jak nie marnować jedzenia

Zewsząd jesteśmy bombardowani reklamami, na każdym kroku ktoś próbuje nam coś sprzedać, przekonać, że dana rzecz, usługa jest nam niezbędna… Żyjemy w kulturze obfitości i dobrobytu, ale ten medal ma dwie strony. Coraz więcej rzeczy wyrzucamy, wymieniamy na nowe. Kupujemy dużo niepotrzebnych produktów, których potem nie używamy. Podobnie jest z jedzeniem – wiele osób kupuje je bez zastanowienia. Potem jednak część produktów spożywczych ląduje w…

Czytaj dalej

Jak odżywiać się wiosną?

Nasz organizm wiosną potrzebuje solidnego zastrzyku energii. Po zimowej diecie, czasem ubogiej w witaminy i mikroelementy, nasza skóra może być przesuszona, poszarzała, a paznokcie łamliwe. Możemy czuć się osłabieni i apatyczni. By złagodzić skutki przesilenia wiosennego, możemy wprowadzić pewne modyfikacje w naszym odżywianiu.

Czytaj dalej

Niezdrowe połączenia żywności

Ryby, warzywa, nabiał to źródła witamin i składników mineralnych. Spożywanie ich korzystnie wpływa na dietę. Warto jednak pamiętać, że łączenie w nieodpowiedni sposób produktów nawet o wyjątkowo prozdrowotnych właściwościach, może bardzo zaszkodzić. Wiele składników pasuje do siebie tylko pozornie, by w rzeczywistości tworzyć niebezpieczne związki.

Czytaj dalej