Kiedy żywność jest eko?

Żywność ekologiczna zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Rolnictwo ekologiczne jest dziś jedną z najprężniej rozwijających się gałęzi rolnictwa. W Polsce w 2013 roku istniało 26 598 gospodarstw ekologicznych, co stanowi ponad 11-krotny wzrost w stosunku do roku 2003. Świadczy to o coraz większej świadomości ekologicznej Polaków i silniejszym poczuciu odpowiedzialności za zdrowie swoje i swoich rodzin.

Czytaj dalej

Złe nawyki żywieniowe, których warto się wyzbyć

„Jesteś tym, co jesz” – stwierdzenie to jest myślą przewodnią zwolenników zdrowego żywienia. Nie do wszystkich jednak przemawia. Jedzenie jest przyjemnością, wielu z nas nie potrafi odmówić sobie kolejnej porcji pysznej pieczeni czy smacznego tortu na deser. Ilość i jakość dostarczanych organizmowi składników wpływa na jego kondycję. Może więc warto zmienić złe nawyki żywieniowe?

Czytaj dalej

Jak nie marnować jedzenia

Zewsząd jesteśmy bombardowani reklamami, na każdym kroku ktoś próbuje nam coś sprzedać, przekonać, że dana rzecz, usługa jest nam niezbędna… Żyjemy w kulturze obfitości i dobrobytu, ale ten medal ma dwie strony. Coraz więcej rzeczy wyrzucamy, wymieniamy na nowe. Kupujemy dużo niepotrzebnych produktów, których potem nie używamy. Podobnie jest z jedzeniem – wiele osób kupuje je bez zastanowienia. Potem jednak część produktów spożywczych ląduje w…

Czytaj dalej

Jak odżywiać się wiosną?

Nasz organizm wiosną potrzebuje solidnego zastrzyku energii. Po zimowej diecie, czasem ubogiej w witaminy i mikroelementy, nasza skóra może być przesuszona, poszarzała, a paznokcie łamliwe. Możemy czuć się osłabieni i apatyczni. By złagodzić skutki przesilenia wiosennego, możemy wprowadzić pewne modyfikacje w naszym odżywianiu.

Czytaj dalej