Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!
Zasady odżywiania

GDA, czyli wskazane dzienne spożycie

Przeglądając etykietki poszczególnych produktów spożywczych, można natknąć się na skrót GDA. Oznacza on wskazane dzienne spożycie (z ang. Guideline Daily Amounts), czyli stanowi warunek zachowania dobrego stanu zdrowia i zbilansowanej diety. GDA dotyczy informacji umieszczanej na opakowaniu produktu o całkowitej energii diety, a także zawartości składników odżywczych, które powinniśmy spożywać...

Popcorn – jeść czy nie jeść?

Popcorn jest popularną przegryzką, szczególnie kojarzoną z maratonami filmowymi, posiadówkami czy spotkaniami w zaprzyjaźnionym gronie. Czy prażona kukurydza ma jakieś walory zdrowotne czy raczej powinniśmy jej unikać? Na tle innych przekąsek – np. chipsów, słonych paluszków, słodkich ciastek – popcorn wypada bardzo dobrze. W jego przypadku to dodatki i sposób przyrządzenia decydują o...

Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać!

Eksperci od lat przestrzegają przed szkodliwym wpływem syropu glukozowo-fruktozowego na organizm człowieka. Uważają go za głównego winowajcę epidemii otyłości, cukrzycy typu II, chorób układu krążenia oraz bezalkoholowego stłuszczenia wątroby. Badania wskazują ponadto, że spożywany w zbyt dużych ilościach może przyczyniać się do powstawania nowotworów. Mimo to, znajdziemy go w niemal...

Zakazane połączenia żywności z lekami

O ile ogólna zasada, że nie powinno się łączyć niektórych leków z alkoholem, jest większości biorących je znana, to już interakcje z innymi składnikami pożywienia niekoniecznie. A wiedzę taką warto uzupełnić, ponieważ niektóre produkty mają istotny wpływ na działania medykamentów, czy to poprzez zwiększenie ich skuteczności czy odwrotnie, zupełnie niwelując ich działanie. W skrajnych...

Jak nam szkodzą tłuszcze trans?

Nie wszystkie tłuszcze pochodzenia roślinnego są zdrowe. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia są tłuszcze trans. Są one w dużym stopniu produkowane sztucznie, choć w naturze można je spotkać w mięsie bądź nabiale. Jeszcze do niedawna producenci żywności nie przejmowali się szkodliwością tłuszczów trans lub też nie byli jej świadomi. Dziś znajdują się one na czarnej liście substancji...
Strona 4 z 17« Pierwsza...23456...Ostatnia »