Yerba mate lepsza od kawy i herbaty

Yerba mate lepsza od kawy i herbaty

Yerba mate jest naparem, który przyrządza się z liści ostrokrzewu paragwajskiego. W krajach Ameryki Południowej (Brazylia, Urugwaj, Argentyna, Paragwaj) oraz na Bliskim Wschodzie stanowi on odpowiednik pitej przez nas kawy lub herbaty. Innymi nazwami mate są: herbata paragwajska, herba mate, indiańskie caá mati, erva mate oraz chimarrão.

Najczęściej mate pija się w naczyniach zrobionych z owoców tykwy – calabazy. Liście ostrokrzewu wielokrotnie zalewa się wodą o temperaturze 75°C, a powstały z nich napar wypija się poprzez rurkę z filtrem, zwaną bombilla. Liście powinny zajmować aż ¾ objętości całej tykwy.

Yerba mate ceniona jest głównie za swoje liczne właściwości prozdrowotne, w tym m.in.:

  • działanie przeciwzapalne i antyrakowe,
  • działanie rozkurczające wobec naczyń krwionośnych,
  • zapobieganie otyłości (wspomaganie odchudzania),
  • obniżanie złego cholesterolu,
  • działanie pobudzające dzięki zawartej w mate kofeinie (od 0,7 do 2%; najwięcej jej mają młode liście ostrokrzewu),
  • niwelowanie zmęczenia psychicznego i fizycznego,
  • ochrona wątroby,
  • zwiększenie wydzielania soków trawiennych w żołądku, soku jelitowego i żółci,
  • działanie moczopędne,
  • rozszerzenie naczyń wieńcowych,
  • łagodzenie bólu,
  • przyspieszenie akcji serca,
  • stymulowanie ośrodkowego układu nerwowego.

W Ameryce Południowej napar ten pomaga również znosić tamtejszą ciepła i wilgotną pogodę.

Niestety mate może powodować wzrost ciśnienia krwi, a jej nadmierne spożywanie – także i zdenerwowanie, bezsenność czy kołatanie serca. Matki karmiące powinny ograniczyć ilość tego napoju do dwóch kubków dziennie, gdyż zawarta w nim kofeina może spowodować nadpobudliwość u dziecka oraz problemy z jego zasypianiem.

Składnikami Yerba mate są kofeina, teobromina, witaminy, minerały, saponiny oraz polifenole, dzięki którym napój ten posiada silne działanie przeciwutleniające. W przeciwieństwie do kawy napój ten nie wypłukuje minerałów, lecz ich dostarcza. Napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego jest bogaty w potas, magnez oraz mangan. Smak naparu można wzbogacić np. mlekiem, miodem, sokiem owocowym, cukrem czy cytryną.

Istnieją również takie odmiany Yerba mate jak cocido, parzona jak herbata ekspresowa w torebeczkach oraz mate zwana terere, którą przyrządza się w formie zimnego napoju.

4 Komentarzy

  1. Zgadzam się, że yerbamate jest bardzo zdrowe i wciąż się zastanawiam, dlaczego nie może się przebić w Polsce – podejrzewam że pewnie przez smak tudzież cenę – wciąż niestety jesteśmy na dorobku a końca kryzysu nie widać…

  2. Yerba mate jest idealna na taką pogodę jak dzisiaj, plucha, śnieg z deszczem, trudno się obudzić. Polecam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *