Skrobia kuzu

Skrobia kuzu
fot. MSQRD2/bigstockphoto.com

Kuzu to japoński krzew – radix puerariae – zaliczany do rodziny Legumin. W Polsce jest znany pod nazwą – opornik łatkowaty. Na Wschodzie skrobia z korzenia kuzu jest wykorzystywana od przeszło 2 tys. lat i stanowi alternatywę dla skrobi kukurydzianej oraz żelatyny pochodzenia zwierzęcego. To substancja zagęszczająca i żelująca.

Kuzu ma wiele zastosowań w gastronomii, a także w lecznictwie i oddziaływaniu terapeutycznym. Korzeń tej rośliny zawiera duże ilości skrobi, która jest bogatym źródłem izoflawonów. Ponadto zawiera znaczne ilości żelaza, fosforu oraz wapnia. Ponieważ skrobia kuzu posiada odczyn zasadowy, nie jest źródłem glutenu ani laktozy.

Opornik łatkowaty to preparat ziołowy, który wpływa na wydzielanie toksyn z organizmu. Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Harwardzie wskazują, że skrobia kuzu jest skutecznym sposobem walki z nałogiem tytoniowym, a także alkoholowym (pomaga zwalczać głód tytoniowy/alkoholowy nawet o 80-90%.) Napój z kuzu ułatwia kontrolowanie pociągu alkoholowego, a także zmniejsza samo łaknienie alkoholu. Dodatkowo poprawia ogólne funkcjonowanie organów, na które wpływ miał alkohol. Stwierdzono także, że częste dodawanie kuzu do spożywanej żywności, może skutecznie chronić przed uzależnieniem od alkoholu.

Skrobia kuzu wykorzystywana jest podczas dolegliwości żołądkowych. Pewne jej cząsteczki wnikając w jelita, eliminują dyskomfort spowodowany zakwaszeniem, infekcjami bakteryjnymi, czy też nadmiarem wody w organizmie, który może powodować biegunki. Kuzu zawiera znaczne ilości flawonoidów, które oprócz działania antyrodnikowego, zapobiegają skurczom mięśni gładkich. Poprzez zwiększenie przepływu krwi, skurcze w jelitach ulęgają eliminacji. Okazuje się, że spożycie niewielkiej ilości kleiku przygotowanego ze skrobi kuzu, przynosi ulgę podczas bólów brzucha i podrażnienia jelit.

Popularnie uważa się, że skrobia, która jest wytwarzana z kuzu stanowi doskonałe źródło długotrwałej energii (używane zamiast kofeiny) oraz posiada liczne właściwości lecznicze. Współcześnie medycyna chińska, japoński krzew wykorzystuje w leczeniu grypy, gorączki, uporczywych i chronicznych migren. Ponadto chińscy lekarze rekomendują wprowadzanie Kuzu do codziennej diety przy alergii, nadciśnieniu, chorobie górnych dróg oddechowych oraz w przypadku cukrzycy. Skrobia kuzu bywa wykorzystywana także podczas przeziębień i infekcji.

Dzięki swoim właściwościom kuzu równoważy energię w organizmie oraz umożliwia jego detoksykację. Ponadto regularne spożywanie opornika łatkowatego sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu oraz wpływa na regulowanie przemiany materii. Dodatkowo skrobia kuzu może być wykorzystywana podczas wiosennych kuracji oczyszczających. Przyjmowanie jej codziennie od 7 do 14 dni, znacznie poprawia kondycję organizmu.

Opornik łatkowaty, inaczej kuzu wzmacnia odporność i siły życiowe, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety. Jest mniej przetworzona niż np. mąka ziemniaczana, stąd wielu kucharzy preferuje jej używanie w kuchni.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *