Prozdrowotne i kulinarne zastosowanie kozieradki

Kozieradka
fot. PhotoIndia/bigstockphoto.com

Kozieradka, inaczej nazywana koniczyną grecką czy bożą trawką, zyskała swoją sławę przede wszystkim jako roślina lecznicza. Jednak to nie jedyne jej zastosowanie. Z powodzeniem znajdziemy ją także w kuchni, jak i w kosmetykach. Znana była już w starożytnych Chinach, natomiast w innych krajach Azji stosowano ją jako substytut kawy. Poznaj 8 wspaniałych właściwości tej wyjątkowej rośliny. Niektóre na pewno Cię zaskoczą.

1. Nie od dziś wiadomo, że kozieradka zapobiega wypadaniu włosów – napar ze zmielonych nasion, wcierany w skórę głowy, znacząco zmniejsza ich utratę. Już po około 2 tygodniach od rozpoczęcia kuracji osoby stosujące wcierkę zauważyły poprawę.

2. Do potraw i napojów – kozieradka ma szerokie zastosowanie w kuchni jako przyprawa. Zarówno nasiona całe lub zmielone, jak również liście kozieradki można z powodzeniem dodawać do potraw. Młode liście tej rośliny świetnie nadają się do sałatek, tak samo kiełki, które mają ostrawy smak wzbogacający potrawy. Mielone nasiona kozieradki są często używane jako przyprawa. Jest to znany bardzo dobrze w kuchni azjatyckiej dodatek do mięs, marynat czy pieczywa. Kozieradka jest także jednym ze składników curry i przyprawy „5 smaków”. To między innymi dzięki niej mieszanki te posiadają charakterystyczny aromat. Ususzone liście kozieradki można również spożywać jako herbatkę ziołową.

3. Kozieradka to także naturalny sposób na niejadka. Odwar z nasion tej rośliny zażywany regularnie pobudza układ pokarmowy i poprawia apetyt.

4. Kozieradka znana jest także z dobroczynnego wpływu na układ pokarmowy. Poprzez swoje właściwości osłonowe doskonale chroni błony śluzowe żołądka, dzięki czemu są mniej narażone na działanie niesprzyjających substancji. Ekstrakty z tej rośliny stosuje się także w chorobach wrzodowych, gdyż przyspieszają gojenie stanów zapalnych. Nasiona kozieradki wspomagają trawienie, zwiększają produkcję soków trawiennych i śliny, a zawarty w tej roślinie błonnik pomaga pozbyć się zaparć. Ułatwia również usunięcie z organizmu niekorzystnych alergenów, poprzez wpływ rośliny na wytwarzanie śluzu.

5. Kozieradkę można także stosować jako okłady zewnętrzne. Ma ona działanie przeciwzapalne, zmniejsza obrzęki, zmiękcza skórę, a także pomaga w odbudowie tkanek. Dzięki temu zmniejsza ropnie skórne i owrzodzenia.

6. Z roztartych nasion kozieradki można zrobić domową maseczkę. Już w starożytnej Grecji używano ją jako specyfik upiększający i odmładzający. Łączono z oliwą i tym smarowano ciało w celu osiągnięcia pięknego wyglądu.

7. Kozieradka to także tani i naturalny środek wzmacniający organizm. Związki w niej zawarte mają działanie odżywcze, co pomaga w regeneracji sił po przebytej chorobie i przyjmowaniu antybiotyków. Jest również rośliną moczopędną i mlekopędną. Z przeprowadzonych badań wynika, że wodno-alkoholowe roztwory z kozieradki poprawiają wydolność fizyczną i psychiczną organizmu nawet o połowę.

8. Kozieradka to afrodyzjak! Zawiera lecytynę i inne fosfolipidy, które pobudzają mięśnie i mają wpływ na wzrost testosteronu w organizmie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *