Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!

Orzechy pekan

Orzechy pekan

Wysokokaloryczne, jednak bardzo zdrowe orzechy zalecane są przez specjalistów do spraw żywienia jako wartościowy dodatek do naszej diety. Odmian orzechów jest bardzo wiele. Każdy o specyficznym smaku i aromacie, przez co znajdują szereg możliwości wykorzystania w kuchni. Orzechy nie dość, że smaczne są również pomocne przez zachowaniu młodości i witalności na długie lata. Przy odpowiedniej diecie, orzechy mogą być niczym pełnowartościowe słodycze, bo zaledwie garstka orzechów to setki kalorii. Niemniej warto pokusić się o kilka orzeszków od czasu do czasu.

Dietetycy szczególnie polecają orzechy pekan, podobne do orzechów włoskich, ale z większą ilością składników odżywczych. Mają około 5 cm wielkości oraz słodki i jednocześnie delikatny smak. Orzechy pekan uprawiane są obecnie przede wszystkim w Ameryce Północnej oraz w mniejszym stopniu w Australii i Afryce Południowej. Niegdyś były głównym składnikiem kuchni Indian. Teraz dostępne są na całym świecie, gdzie stanowią dodatek do deserów, lodów, ciast i pralinek. Orzechy pekan jeść można surowe, suszone, solone bądź kandyzowane. Nie można jednak przesadzić z ich ilością, gdyż w 100 g jest prawie 700 kalorii.

Popularność orzechów pekan wśród fanatyków zdrowej żywności wynika z ich drogocennych właściwości. Bogate są bowiem w białko, błonnik, węglowodany, witaminy z grupy B, C, K i dużą dawkę witaminy E oraz wapń, żelazo, magnez, potas, sód i kwas elagowy. Zjedzenie kilku z nich dostarcza ponad 20 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk, podobnie jest w przypadku witaminy B1. Produkty te zawierają też około 70 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydanty. Dlatego też regularne spożywanie orzechów pekan zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Ponadto składniki, zawarte w tych orzechach przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu, obniżenia poziom złego cholesterolu oraz poprawienia metabolizmu. Orzechy pekan pozytywnie działają również na skórę, która odzyskuje blask i zdrowy wygląd. Włosy i paznokcie są mocniejsze, polepsza się wzrok. Jednym słowem orzechy pekan są receptą na długowieczność i atrakcyjne ciało.

The following two tabs change content below.

Aleksandra Wojaszek

Mam nadzieję, że mój artykuł pozwolił Ci na nowo spojrzeć na kwestię żywienia. Jako dietetyk wiem, że to co jemy, wpływa nie tylko na zdrowie, ale i na ogólne samopoczucie. Przekonaj się, że odpowiednia dieta naprawdę może zdziałać cuda! Zacznij jeść rozsądnie.

2 Responses to “Orzechy pekan”

  1. Rafał pisze:

    Witam. Przeczytałem właśnie, że orzechy należy moczyć przed spożyciem, ponieważ wtedy są lepiej przyswajalne. Co pani o tym sądzi?

    • Aleksandra Wojaszek pisze:

      Orzechy pekan, tak jak wszystkie inne orzechy, powinno się namoczyć. Wówczas łatwo pozbędziemy się otaczającej ich skórki, która chroni orzechy przed drobnoustrojami i robakami, ale po spożyciu utrudnia pracę trzustki i trawienie. Tak przygotowane orzechy będą też bardziej miękkie i będą mniejszym obciążeniem dla organizmu. Pozdrawiam :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>