Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!

Orkisz – najlepszy wśród zbóż

Orkisz - najlepszy wśród zbóż

Orkisz należy do jednej z najzdrowszych odmian pszenicy, będąc jednocześnie starym gatunkiem zboża, znanego już w starożytności. Był on uprawiany przez Izraelitów, Germanów i Rzymian. Już wtedy uznawano go za rozgrzewające, dające siłę i bardziej wartościowe od innych ziarno zbożowe.

Wpływ orkiszu na zdrowie

Orkisz zwany szpelcem uprawia się i zbiera wraz z nienaruszoną łupiną, która chroni jądro ziarna przed zanieczyszczeniami, jednocześnie zachowując jego wysoką wartość odżywczą. Dzięki temu ma on ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród jego licznych zalet znajdziemy m.in.:

  • silne właściwości krwiotwórcze oraz obniżające poziom złego cholesterolu,
  • zapobieganie infekcjom, niedokrwistości i zmęczeniu,
  • uregulowanie poziomu cukru i insuliny we krwi,
  • podwyższenie poziomu serotoniny w organizmie (poprawa nastroju, działanie antydepresyjne),
  • zapobieganie powstawaniu kamieni żółciowych,
  • spowolnienie procesów starzenia się organizmu,
  • pobudzanie organizmu do pozbywania się toksyn oraz poprawę przemiany materii, koncentracji, aktywności mózgu oraz stanu paznokci, skóry i włosów.

Może być on spożywany przez osoby cierpiące na alergie, anemię, celiakię i cukrzycę, zaburzenia przemiany wapnia, dolegliwości sercowe, schorzenia żołądka i jelit, choroby wątroby i na tle nerwowym, wysoki cholesterol, kamienie żółciowe oraz otyłość.

Skład orkiszu

Najwartościowsze składniki orkiszu znajdują się w jego łusce. Jak wynika z badań naukowców to właśnie ona skrywa naturalny antybiotyk, obecny w kobiecym mleku oraz ludzkiej ślinie, czyli rodanid. Substancja ta wzmacnia układ odpornościowy, ma zbawienny wpływ na układ krążenia i zapobiega nieprawidłowemu rozwojowi ciąży. Orkisz zawiera ogromną zawartość białka, błonnika, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz witaminę PP, A, D i E, kwas krzemowy, a także składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, potas, miedź, selen, mangan, fosfor, kobalt i wapń. W smaku przypomina orzechy, a w porównaniu z tradycyjnym ziarnem pszenicy jest on bogatszy i lepiej przyswajalny.

Orkisz a ekologia

Większe zainteresowanie tym ziarnem oraz jego odrodzenie zanotowano po odkryciu tego, że można go produkować całkowicie ekologicznie, albowiem należy on do zbóż mało wymagających, jeśli chodzi o uprawę. Nie wymaga on stosowania sztucznych nawozów czy środków ochrony roślin, wykazuje silną odporność na niekorzystne warunki pogodowe i choroby, a także można go uprawiać nawet na bardzo ubogich glebach. Im mniej się go nawozi, tym większe daje plony.

Zastosowanie orkiszu

Orkisz stosowany jest nie tylko w kuchni (w postaci chleba, kasz, płatków, kawy czy mąki), ale również stanowi wspaniałe wypełnienie dla materaców, poduszek czy kołder. W takiej postaci poprawia on krążenie krwi, działa odprężająco, zapobiega powstawaniu odleżyn, pomaga przy wzmożonym napięciu mięśni, problemach ze snem czy przy bólach reumatycznych. Natomiast kąpiel w wywarze z plewek stanowi idealny środek pomocniczy w wielu dolegliwościach skórnych.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *