Ocet winny – cenny dodatek do potraw

Colorful Liqueur And Vinegar Bottles

Ocet winny jest produktem naturalnym powstałym w wyniku procesu fermentacji gorszych jakościowo win gronowych i owocowych. Zawarte w winie bakterie octowe (Acetobacter) mają zdolność utleniania alkoholu etylowego do kwasu octowego. Właściwość ta wykorzystywana jest w przemyśle do produkcji kwasu octowego metodą biotechnologiczną W zależności od wykorzystywanych win otrzymuje się ocet winny czerwony i biały, a ilość wytworzonego kwasu wynosi 2-11%. Powstały w wyniku naturalnych procesów ocet zawiera witaminy, enzymy, aminokwasy i mikroelementy (potas, fosfor, magnez).

W gospodarstwie domowym powszechnie wykorzystywany jest jako środek konserwujący, zakwaszający i podnoszący walory smakowe wielu potraw. Ocet winny z białego wina jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek i marynat. Poprawia smak barszczu czerwonego i potraw słodko-kwaśnych. Natomiast ocet winny z czerwonego wina jest składnikiem marynat do wołowiny, cielęciny, jagnięciny. Jest także doskonałym dodatkiem do sałatek z czerwonej kapusty i buraczków.

Właściwości octu winnego

Popularnie stosowany w kuchni, rzadko postrzegany jest jako specyfik o zdrowotnych właściwościach dla organizmu człowieka, a przecież jest to antidotum na wiele chorób i dolegliwości. Prowadzone badania naukowe dowiodły, że ocet ma wpływ na wiele reakcji metabolicznych w naszym organizmie:

  • Mikstury z octem działają na wątrobę, poprawiają trawienie i krążenie. Odgrywa on ważną rolę w procesie przemiany tłuszczów i węglowodanów, oczyszcza organizm z toksyn i niszczy wiele mikroorganizmów chorobotwórczych. Działa profilaktycznie i leczniczo w zaburzeniach trawienia, bólach głowy, dolegliwościach reumatycznych, przy przeziębieniu i ogólnym osłabieniu.
  • Spożywanie octu winnego podczas posiłków sprzyja zwiększonemu wydzielaniu enzymów trawiennych, powoduje uczucie sytości oraz brak wzdęć. Natomiast przyspieszony metabolizm węglowodanów i tłuszczów, nie zwiększa masy ciała i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Stąd jest uważany za środek sprzyjający odchudzaniu.
  • Ocet winny szczególnie wysoko ceniony jest za zawartość potasu, którego niedobór w organizmie powoduje skurcze mięśni, drgania powiek, bezsenność, a także zmniejszenie odporności immunologicznej. Potas wpływa na proces usuwania nadmiaru wody z organizmu, a o jego niedoborze świadczą powstające obrzęki, nadmierne łzawienie czy nadmiar śluzu w gardle wywołujący kaszel.
  • Stosowanie okładów przynosi ulgę przy zwichnięciach i bólach mięśniowych, a przy oparzeniu zapobiega powstawaniu bolesnych pęcherzy.
  • Jako środek bakterio- i grzybobójczy daje doskonałe efekty w leczeniu trądzika i grzybicy.
  • Kompresy z roztworu octu są niezastąpionym środkiem przy bólach głowy.

 

Reasumując ocet winny to środek o właściwościach oczyszczających krew, wzmacniających organizm, a stosowany w postaci okładów, mikstur, jako suplement diety przynosi znakomite efekty lecznicze i odmładzające. Jednak z ilością spożywanego octu nie należy przesadzać, bo jego nadmiar może spowodować uszkodzenie błony śluzowej przełyku i żołądka, doprowadzić do zakwaszenia organizmu, a to negatywnie wpływa na komórki nerwowe i procesy zapamiętywania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *