Niezdrowe połączenia żywności

Niezdrowe polaczenia zywnosci
fot. bit24/bigstockphoto.com

Ryby, warzywa, nabiał to źródła witamin i składników mineralnych. Spożywanie ich korzystnie wpływa na dietę. Warto jednak pamiętać, że łączenie w nieodpowiedni sposób produktów nawet o wyjątkowo prozdrowotnych właściwościach, może bardzo zaszkodzić. Wiele składników pasuje do siebie tylko pozornie, by w rzeczywistości tworzyć niebezpieczne związki.

Herbata i cytryna

Preferowana przez wielu mocna herbata z cytryną, wbrew pozorom nie stanowi dobrego połączenia. Ponieważ w liściach herbaty znajdują się duże ilości glinu, po zalaniu „fusów” wrzątkiem, aż 27% tego pierwiastka pozostaje w naparze. W czystej postaci glin nie jest wchłaniany przez organizm, lecz jego połączenie z sokiem cytrynowym tworzy cytrynian glinu, który jest dobrze przyswajalny. Dlatego też naukowcy podkreślają, że zestawienie mocnej herbaty z sokiem cytrynowym jest szkodliwe i w pewnym stopniu może powodować Alzheimera.

Ogórek i pomidor

Kolejnym szkodliwym połączeniem jest „towarzystwo” np. w sałatkach świeżego ogórka z pomidorem. Ze względu na specyficzny składnik, jakim jest askorbinaza występująca w ogórkach, połączenie ich z pomidorami powoduje utratę całej witaminy C. Jak podają naukowcy wystarczy łyżeczka soku z ogórków, aby zniszczyć całą witaminę C znajdującą się w trzech litrach soku pomidorowego.

Nabiał i pomidory

W wielu dietach występuje zalecenie spożywania nabiału oraz warzyw, w tym pomidorów. Okazuje się, że kwasy (jabłkowy, kumarynowy, cytrynowy, chlorogenowy) wpływające na smak pomidora, po połączeniu z wapniem, znajdującym się w serze, powodują powstawanie nierozpuszczalnych kryształków. Odkładają się one w stawach i przy każdym ruchu sprawiają silny ból. Stosowanie takiej diety przez kilka tygodni może poważnie osłabić stawy.

Czerwone mięso i wino

Szkodliwe dla organizmu jest również połączenie wina z czerwonym mięsem (tj. wieprzowina, wołowina, dziczyzna), ponieważ wiąże się z ryzykiem anemii. Takie zestawienie gości bardzo często na stołach podczas wykwintnych kolacji i jest bardzo doceniane ze względu na swoje walory smakowe. Jednakże dietetycy nie są zachwyceni takim połączeniem, ponieważ garbniki zawarte w winie, ograniczają wchłanianie żelaza, którego duże ilości występują w czerwonym mięsie.

Herbata i ciasto drożdżowe

Miłośnicy spotkań przy „ciastku” i filiżance herbaty także muszą zwracać uwagę na zestawienie tych dwóch „smakołyków”. Garbniki zawarte w herbacie ograniczają wchłanianie witaminy B1 z ciasta drożdżowego. Warto pamiętać, że witamina ta odpowiada za pozytywne funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego też, aby nie tracić jej cennych właściwości, należy spożywać herbatę na godzinę po zjedzeniu ciasta.

Warzywa kapustne i ryby morskie

Podobne, niekorzystne zestawienie tworzą ryby morskie i warzywa kapustne (np. kalafior, kapusta, brukselka). Ryby morskie oraz owoce morza są bogatym źródłem jodu. Łączenie ich z warzywami kapustnymi powoduje wiązanie jodu co uniemożliwia jego wchłanianie. Aby temu zapobiec należy gotować warzywa bez przykrycia.

Nabiał i herbata

Okazuje się, że połączenie kawy/herbaty z nabiałem także nie stanowi zdrowego „tandemu”. Kwas szczawiowy, który znajduje się w napojach tj. kawa i herbata wiąże się z wapniem, występującym w np. jogurtach, serach tworząc szczawiany. Takie połączenie powoduje odkładanie szczawianów w drogach moczowych, z kolei wapń nie jest wykorzystany przez organizm ponieważ zostaje związany. Tym samym nie spełnia swoich prozdrowotnych właściwości.

Ziemniaki i masło

Osoby, które myślą o odchudzaniu z pewnością powinny unikać połączenia ziemniaków z masłem, ponieważ taki duet sprzyja przybieraniu na wadze. Ziemniaki mają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Po ich spożyciu gwałtowanie wzrasta poziom cukru we krwi. W tym czasie produkowana jest insulina w trzustce, której zadaniem jest zmniejszenie poziomu cukru. Należy podkreślić, że insulina sprzyja również magazynowaniu tłuszczów, które zostały spożyte razem z węglowodanami.

Warto zadbać o to, aby codzienna dieta była zbilansowana. Planując tygodniowe menu, należy uwzględnić odpowiednie połączenia produktów, aby nie stracić wartościowych składników poprzez nieodpowiednie zestawienie żywności.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *