Kurkuma pomaga zachować zdrowie

Kurkuma

Niezbędna w wielu kuchniach, bo nadaje potrawom charakterystyczny smak oraz kolor. Kurkuma – to bogactwo z Indii, gdzie stanowi podstawową przyprawę. Hindusi kurkumę dodają do większości potraw, a ten orientalny smak można odnaleźć w znanej na całym świecie mieszkance curry. Kurkumę otrzymuje się z rośliny, porastającej tereny Azji Południowej. Bardzo silny zapach i ostry smak korzenia zostaje złagodzony po przetworzeniu go na żółty proszek – właśnie pod taką postacią kurkuma jest powszechnie znana. Jednak przyprawa ta nie jest zalecana wyłącznie ze względu na swoje walory smakowe, kurkuma to naturalny lek, który pomaga zachować zdrowie i piękny wygląd na długie lata.

Właściwości kurkumy

Kurkuma działa grzybobójczo, bakteriobójczo i przeciwwirusowo, dlatego można ją z powodzeniem stosować przy wszelkich dolegliwościach żołądkowych. A właściwości przeciwzapalne tej przyprawy sprawdzają się też w przypadku przeziębień i grypy. Kurkuma zapewnia też naturalny detoks, oczyszczając wątrobę z toksyn. Nie można oczywiście zapomnieć o ochronie przed nowotworami. Zastąpienie soli kurkumą sprawi, że komórki całego ciała będą lepiej pracowały, a to za sprawą kurkuminy, głównego składnika kurkumy. Niszczy ona komórki nowotworowe, ale nie wpływa w żaden sposób na zdrowe komórki i DNA. Poza tym kurkuma chroni przed mutacjami komórek i rozwojem raka już w jego pierwszym stadium.

Mniejsza podatność na infekcje gwarantuje zdrowie i pełnię sił na długi czas. Idealnym przykładem są Hindusi, którzy bardzo rzadko chorują na raka czy inne choroby cywilizacyjne. Przyprawę warto dodawać też do potraw o dużej zawartości białka, gdyż wspomaga ona trawienie białek i jednocześnie uniemożliwia odkładnie się toksyn w organizmie. Regularne spożywanie kurkumy sprawi, że znikną wzdęcia i poprawi się przemiana materii. Kurkuma w połączeniu z innymi orientalnymi przyprawami np. kolendrą, cynamonem, kardamonem, imbirem to metoda na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Kurkuma ma też swoje zastosowanie w kosmetologii. Przede wszystkim wykorzystywana jest jako barwnik do kosmetyków. Natomiast olejek kurkuminowy często jest składnikiem perfum, gdyż zwiększa orientalną nutę zapachową. Popularne są też maseczki z kurkumą, które można stosować w domowym zaciszu, zapewniają efekt wygładzenia cery oraz silnie odżywiają skórę.

Jak używać kurkumy?

Kurkumę powinno się dodawać do potraw na początku gotowania, by uwolnić jak najwięcej aromatów. Przyprawa świetnie współgra z papryką lub pieprzem, przez co jest też lepiej przyswajalna przez organizm. Można ją wyczuć w wielu daniach, ale najczęściej występuje z ryżem, warzywami czy jajecznicą, zapewniając im piękny, słoneczno-żółty kolor. Jednak istnieją przeciwwskazania co do stosowania kurkumy. Intensywność przyprawy może zaszkodzić osobom ze schorzeniami żołądka, np. z wrzodami lub nadkwasotą. Ewentualnie w mniejszych ilościach można ją przyjmować z dodatkiem mleka. Kurkuma wpływa na większe wydzielanie żółci, dlatego osoby chore na kamicę żółciową powinny jej unikać. Tak samo jak kobiety w ciąży, u których może wywołać przedwczesne skurcze macicy.

9 Komentarzy

  1. bardzo mi sie podoba… jestem zjadaczem kurkumy na codzien… uwielbiam smak i zapach 😀 mysle ze ten sloneczny kolor jest tez pelen dobrej energii (y)

  2. Pysznie smakuje rosół z prawdziwej wiejskiej kury z dodatkiem kurkumy. Szczególnie zimą, po powrocie z podwórka, albo przy przeziębieniach. Kolor też ma piękny i może nawet leczniczy.

  3. Oj kurkuma daje piękny kolor daniom, ale i naczynia zabarwia na amen 😀 dlatego szczerze mówiąc wolałabym spożywać tabletki, tylko dużo sprzecznych informacji krąży w internecie co do biowchłanialności i już nie wiem jakie powinno się wybrać.

  4. Jeśli nie jesteś pewna co do produktu z kurkuminą to nie wydawaj bez sensu pieniędzy. Można przecież jeść kurkuminę z dodatkiem pieprzu 😉

    1. Dokładnie! Ja mieszam łyżkę kurkumy dodaję troszkę pieprzu i oleju żeby się lepiej przyswajało i siup 😉 za którymś razem smakuje już w miarę dobrze 😛

  5. Kurkuma ma cudowne właściwości dzięki zawartej w niej kurkuminie. To właśnie ta barwiąca na żółtopomarańczowy kolor substancja ma niezwykły wpływ na nasze zdrowie. Jak pokazały badania naukowe w wielu krajach, kurkumina może pomóc znacznie w leczeniu zapaleń, różnych infekcji, chorób przewodu pokarmowego, a także w przypadku nowotworów i zakażeń wirusem HIV. Wszystkie te badania można z łatwością znaleźć w Google. Zresztą najlepszym przykładem są Indie, gdzie mimo ogólnej biedy, zachorowalność na choroby cywilizacyjne jest niska. Powodem jest to, że dodają kurkumę do większości potraw. A dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść kurkumy, najlepszym rozwiązaniem jest suplementacja kurkuminą o wysokiej jakości i stężeniu. Ma dodatek piperyny, najlepiej ją przyjmować wraz z pokarmami bogatymi w tłuszcze.

  6. Witam. Pije kurkumę rano z wodą , szczyptą pieprzu i sokiem z cytryny. To przepis mojej siostry z Tunezji. Zniknęły dolegliwości z
    zapaleniem pęcherza. Pozdrawiam

  7. kurkuma jest bardzo dobra. stosuję ją w potrawach jak i w postaci suplementu diety. biorę jedną kapsułkę dziennie Kurkumy Herbaya i dzięki temu dba ona o mój organizm. świetna jest i bardzo dobrze się wchłania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *