Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!

Jakie właściwości ma tran?

Tran

Tran jest to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. W swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-6 i omega-3 (kwas eikozapentaenowy EPA i dokozaheksaenowy DHA), witaminy A, D i E.

Jego lecznicze właściwości znane są od tysiącleci. Pierwsze wzmianki o tranie pojawiają się już w Biblii. Przed wiekami tran był pozyskiwany z wątroby wieloryba. Ojczyzną tranu jest Norwegia, w której produkowany jest od ponad tysiąca lat. Początkowo wykorzystywany był do garbowania skór, konserwowania desek podłogowych, drewnianych ścian domów, a także w lampach oliwnych do oświetlania ulic. Lecznicze właściwości tranu wykorzystywane były w XVII wieku przez lekarzy w chorobach reumatycznych i jako jedyne lekarstwo na krzywicę.

Jednak sposób wytwarzania tranu sprawiał, że jego rybi smak i zapach budził niechęć do przyjmowania. W 1854 roku norweski farmaceuta Peter Möller jako pierwszy, doceniając zdrowotne właściwości tranu, opatentował jego proces produkcji. Dzisiaj olej z wątroby dorsza i halibuta stanowi bardzo ważne uzupełnienie pożywienia, a badania naukowe potwierdzają, że ta unikalna kompozycja kwasów omega-3 i omega-6 oraz kwasów tłuszczowy nasyconych, witaminy A (min. 800 j.m., tj. jednostek międzynarodowych w 1 g), witaminy E (tokoferol) i witaminy D (kalcyferol, min. 80 j.m. w 1 g) zawartych w tranie, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka w każdym wieku, od 6 tygodnia życia do późnej starości. Każdy składnik zawarty w tranie ma dobroczynne działanie.

Zawartość NNKT wpływa na:

  • regenerację wszystkich tkanek i działa przeciwzapalnie,
  • regulację gospodarki tłuszczowej organizmu,
  • obniżenie stężenia trójglicerydów we krwi (rozrzedza krew i zapobiega tworzeniu się zakrzepów),
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca,
  • łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
  • łagodzenie bóli reumatycznych.

Zawartość witaminy A wpływa na:

  • poprawę stanu włosów, skóry i paznokci,
  • łagodzenie trądziku i zmian łuszczycowych,
  • leczenie odleżyn, oparzeń i odmrożeń (stosowanie zewnętrzne),
  • ochronę oczu przed kurzą ślepotą (niedowidzeniem po zmroku), pieczeniem i wysychaniem spojówek oraz owrzodzeniem rogówki.

Zawartość witaminy D reguluje:

  • gospodarkę wapniowo-fosforanową i wpływa na prawidłową mineralizację kości i zębów, a w starszym wieku zapobiega osteoporozie,
  • procesy metaboliczne i gospodarkę hormonalną, m.in. wydzielanie insuliny.

Witamina E:

  • zapobiega chorobom układu krążenia,
  • opóźnia procesy starzenia skóry i organizmu.

 

W tranie pozyskiwanym z wątroby rekina znajdują się alkiloglicerole, alkoksyglicerole i skwalen (przypisuje się im właściwości chroniące przed nowotworami). Poprzez pobudzające działanie na syntezę immunoglobulin, tran wzmacnia naszą odporność, a także łagodzi objawy astmy, zmniejsza podatność na alergie i cukrzycę typu 2. Badania wykazały pozytywne działanie na sklerozę, poprawia pracę mózgu.

Nie zaleca się natomiast spożywania tranu:

  • w okresie dużego nasłonecznienia, gdyż może spowodować pojawienie się na skórze przebarwień;
  • podczas antybiotykoterapii, ponieważ wspomaga bakterie czy wirusy, które wywołują chorobę (należy przyjąć po zakończeniu kuracji antybiotykowej).

Tran należy spożywać tylko w ilościach zalecanych przez producenta. Tranu nie powinny przyjmować osoby cierpiące na hiperkalcemię i kamicę nerkową, jak również osoby przyjmujące już preparaty zawierające witaminy A i D, stosujące silne leki przeciwzakrzepowe.

11 komentarzy do “Jakie właściwości ma tran?”

  1. Małgorzata napisał(a):

    Niezwykle mocno cenie sobie działanie tranu Gal. Naprawdę rewelacyjnie wpływa na organizm 🙂

    • Maria napisał(a):

      Piję go mniej więcej od dekady i potwierdzam, że działanie tranu jest zauważalne. Praktycznie nie choruję, nie mam problemów z pamięcią ani skukieniem uwagi, nie chodzę zmęczona, nawet zęby mi się nie psują.
      Każdy powinien pić tran.

  2. Julitka napisał(a):

    Fajny artykuł, o niektórych rzeczach nie miałam pojęcia. Piję tran Gala już od baaardzo dawna,cytrynowy, ale glównie ze względu na odpornośc organizmu, bo slyszalam o nim dobre opinie. mam mocniejsze włosy, ale nie wiedzialam, ze to moze być tez „sprawka” tranu 😉

  3. olek napisał(a):

    Ola napisz jak tran wpływa na ludzką wątrobę.

  4. Neverland napisał(a):

    U mnie w domu picie tranu to coś w rodzaju tradycji 🙂 Pijemy wszyscy bez względu na wiek: od najmłodszego do najstarszego. Aktualnie jest to cytrynowy Gal, ale przerabialiśmy już wszystkie polskie i nie tylko, trany. Trzeba wzmacniać swoją odporność, a najlepiej robić to w naturalny sposób.

  5. Bruno napisał(a):

    Wszyscy piszecie o tranie Gal? Czy on naprawdę jest taki dobry?

  6. Zosia napisał(a):

    Piszą o Gal bo mają płacone za marketing szeptany.

  7. Kulczitka napisał(a):

    Bo Gal nie jest zły! Trzeba zobaczyć na jego skład, cenę i porównać. Ponadto nie ma w składzie metali ciężkich co zostało potwierdzone badaniami.

  8. Tomasz Soldenhoff napisał(a):

    Czy tran jest właściwym lekiem na chorobę gardła, krtani, przełyku? Czy może jakiś inny lekarz,niż ten, który mi go przepisał, wypowie się o tym?, albo jakiś pacjent uprzejmy? Pozdrawia Tomasz Soldenhoff z chorym gardem mój mail: tomaszsoldenhoff@onet.pl

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *