Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!

Jak odżywiać się zimą?

Zimowe menu

Sezon zimowy to pora nieskłaniająca do regularnych ćwiczeń czy dbania o kondycję. Ponadto gorszy nastrój spowodowany brakiem słońca najczęściej zażegnywany jest odrobiną czegoś słodkiego. Te wszystkie czynniki sprawiają, że zimą nie tylko tyjemy, ale również częściej chorujemy z powodu braku dostarczania witamin i minerałów. Jak zatem powinno układać się swój jadłospis w sezonie zimowym?

Już z początkiem jesieni nasz organizm przestawia się na większe oszczędzanie energii, co powoduje spalanie mniejszej ilości kalorii oraz odkładanie tkanki tłuszczowej. Kiedy dochodzi do tego brak ruchu i dieta bogata w tłuszcze oraz węglowodany, nasza odporność zaczyna spadać, a my częściej zapadamy na grypę i jesteśmy narażeni na wahania nastrojów oraz zmęczenie. Możemy temu zaradzić przede wszystkim zmianą nawyków żywieniowych w tym czasie.

Zimą należy usprawnić działanie przede wszystkim chroniącego przed wszelkimi infekcjami układu odpornościowego. Pomoże nam w tym dieta oparta na bogatych w witaminy A, C, E, przeciwutleniacze oraz minerały warzywach i owocach (marchew, kapusta, buraki, cebula, papryka, jabłka, gruszki i wszelkie cytrusy).

Zimą warto również spożywać duże ilości białka, obecnego m.in. w mięsie ryb, drobiu, nabiale, a także usprawniającego perystaltykę jelit i dającego poczucie sytości błonnika. Chcąc pozbyć się oznak zimowej depresji, należy jeść produkty bogate w magnez (ryby, migdały, orzechy, produkty razowe). Powinno się natomiast ograniczyć spożywanie węglowodanów prostych zawartych np. w słodyczach i białym pieczywie, które dając nam energię na krótki czas, napędzają tylko nasz apetyt.

Należy również przestrzegać kilku zasad:

  • rano po wstaniu z łóżka trzeba zjeść śniadanie, popijając je ciepłym napojem,
  • w ciągu dnia zjadać 4-5 nie za dużych posiłków (co 2-3 godziny), co też zapewni nam zachowanie równowagi cieplnej,
  • unikać jedzenia słodyczy,
  • włączyć do diety działający bakteriobójczo czosnek, zwany również naturalnym antybiotykiem, a także zwiększyć spożycie jogurtów naturalnych, które wzmacniają odporność,
  • uzupełniać swoją dietę naturalnymi witaminami, zawartymi w sezonowych owocach i warzywach (witamina B – nabiał, kasze, witamina A – ryby, witamina C – cytrusy, cebula, brukselka, witamina E- produkty zbożowe),
  • zwiększyć spożycie ryb, zapewniających nam duże dawki witaminy D oraz zdrowe tłuszcze omega 3, które wzmocnią nas, poprawią samopoczucie i uchronią przed infekcjami czy nadmierną utratą ciepła w niskich temperaturach,
  • posiłki warto doprawiać rozgrzewającymi i łagodzącymi infekcje przyprawami, jak imbir, chili, goździki

Pamiętajmy, że zbilansowana dieta pozwoli nam odzyskać energię, dobre samopoczucie i wspomoże nasz układ odpornościowy, zagrożony głównie w zimowej porze roku. W tym czasie nasza dieta powinna nam zapewniać witaminy i minerały z owoców oraz warzyw (w postaci mrożonej lub kiszonej) i rozgrzewać nas od wewnątrz, np. poprzez spożywanie zup, mięsa ryb, kasz czy innych produktów pełnoziarnistych.

5 komentarzy do “Jak odżywiać się zimą?”

  1. Marta napisał(a):

    Zazwyczaj pamięta się o wszystkich witaminach z wyjątkiem witaminy D, która jest tak ważna w naszym organizmie. Ja staram się ją uzupełniać przyjmując codziennie tran, a mojemu maluszkowi podaję Vita D aerozol. Ten aerozol jest naprawdę świetny. Bardzo łatwo podać go nawet najmniejszym dzieciaczkom 🙂

  2. Tapirosza napisał(a):

    No a suplementacja jak u was wyglada? ja sie bardzo staram. serio:) biore rozne witaminy itp. a moze mozecie cos polecic? ja ze swojej strony na pewno polece moje codzienne witaminy: http://www.wapteka.pl/produkt_rutinacea-max-60-tabletek_3417.html

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *