Herbata – jaka jest najzdrowsza?

Herbata - jaka jest najzdrowsza

Polacy w rankingach dotyczących picia herbaty zajmują dopiero piąte miejsce. Statystyczny Polak wypija bowiem 1,2 kg rocznie i najczęściej jego wybór – niestety – pada na czarną herbatę z torebki, którą dodatkowo aromatyzuje cytryną, miodem lub po prostu ją słodzi. Prawdziwi koneserzy herbaty uważają to za barbarzyństwo, zaś naukowcy zakazują łączenia tego trunku z cytryną.

Herbatę odkryto już 5 000 lat temu w Chinach. Dziś napój ten pijemy głównie z tzw. torebki, zapominając o herbacianych liściach przywiezionych do Europy z Indii 400 lat temu. Na świecie istnieje wiele gatunków herbat, choć są one pochodnymi jednej rośliny – kamelii chińskiej, czyli krzewu herbacianego. Rozróżnia je sposób preparowania zebranych liści. Znanych jest 5 rodzajów herbaty: czarna, zielona, biała, żółta i czerwona. Istnieje też Oolong, którą określa się jako herbatę czerwoną lub niebieską, zależnie od jej źródła, natomiast Rooibos i Yerba Mate nie są tak naprawdę herbatami, lecz ziołami. Rooibos to liście południowoafrykańskiego czerwonokrzewu, zaś Yerba Mate robi się z ostrokrzewu paragwajskiego.

Rodzaje herbaty

  • herbata biała

Nazywana jest eliksirem młodości. Jest to najdroższy i najrzadszy gatunek herbaty, lekko fermentowany. Swoją nazwę zawdzięcza kolorowi wysuszonych pędów, z których jest zaparzona oraz jasnej, słomkowej barwie naparu. Zawiera ona najwięcej flawonoidów, zapobiegających nowotworom, chorobom serca, łagodzących alergie, a także hamujących procesy starzenia.

Napar z białej herbaty najlepiej nadaje się dla dzieci, alergików oraz dla osób mających problem z wysokim cholesterolem.

  • herbata zielona

Najstarsza i najzdrowsza herbata wytwarzana z niesfermentowanych liści. Przygotowany z niej napar bogaty jest w witaminę C, chroni serce, łagodzi dolegliwości bólowe, zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach, wątrobie i pęcherzu, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia kości, działa antybakteryjnie i przeciwnowotworowo, likwiduje wolne rodniki, odpręża i odświeża.

Zielona herbata polecana jest ona osobom na diecie, o zbyt wysokim ciśnieniu i dzieciom.

  • herbata żółta

Produkowana jest z lekko sfermentowanych liści. W Europie jest trudno dostępna. Ten bladożółty napój słynie z doskonałego wpływu na trawienie i oczyszczającego działania ze szkodliwych substancji. Polecana jest też jako napój energetyczny, choć zawiera minimalną ilość teiny.

  • herbata czerwona

Napar z tych półfermentowanych liści oczyszcza organizm, wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, poprawia wygląd skóry i włosów, pobudza trawienie, wzmacnia organizm, wspomaga odchudzanie oraz łagodzi skutki spożycia alkoholu. Czerwona herbata Pu-Erh rozbija zbędne pokłady tłuszczu w organizmie, a następnie pozwala się od nich uwolnić.

Powinny ją pić osoby dbające o linię, a także te chcące oczyścić swój organizm z toksyn.

  • herbata czarna

Najczęściej spożywana i zaparzana ze sfermentowanych liści. Ze względu na wysoką zawartość teiny działa ona pobudzająco, ułatwia koncentrację i poprawia krążenie krwi. Doskonale działa też na przewód pokarmowy, działając przeciwbiegunkowo, łagodząc nieżyt żołądka, wspomagając trawienie i hamując rozwój bakterii.

Idealna dla osób pracujących umysłowo i tych cierpiących na problemy gastryczne. Niepolecana dzieciom.

Ze względu na obecność teiny w czarnej herbacie należy unikać picia jej w nadmiarze, gdyż napar ten może powodować uczucie niepokoju i nerwowość, a z czasem nawet przyczynić się do wystąpienia dolegliwości sercowych oraz anemii (pogarsza wchłanianie żelaza).

Czego nie wolno dodawać do herbaty

Brytyjczycy kochają herbatę z mlekiem, a Polacy – z cytryną. To połączenie jest jednak dla nas niezdrowe, gdyż wówczas dochodzi do zmiany z nieprzyswajalnego glinu zawartego w herbacie w łatwo wchłanialny cytrynian glinu, który to odkłada się następnie w różnych tkankach człowieka, uszkadzając je. Dodanie do herbaty mleka powoduje zmniejszenie ilości dobroczynnych przeciwutleniaczy w tym napoju, dlatego też picie tzw. „bawarki” także nie jest dobre dla naszego zdrowia.

6 Komentarzy

  1. Ogólnie wszystkie herbaty są zdrowe. Ja osobiście lubie każdy rodzaj herbaty tylko zalezy na co akurat mam ochotę. Ostatnio sie odchudzam więc postawiłam na big-active funkcjonalne. Ale lubię też pu-erh czerwone i zielone ale liściate.

  2. Wszystkie herbaty są zdrowe, ale ja najbardziej cenię sobie właściwości i smak zielonej. Warto też spróbować kaw, bo też są super 🙂

  3. Moim zdaniem najzdrowsza jest zielona. Swego czasu bardzo interesowałam się właściwościami poszczególnych herbat i w ogólnym rozrachunku zielona jest zwycięzcą. Nie ukrywam również, że najzdrowsza to ta liściasta, ale jest stosunkowo droga.

  4. Ja zdecydowanie lepsze samopoczucie mam po wypiciu zielonej herbaty 🙂 chociaż na początku ciężko mi było przekonać się do tego smaku.. na początku kupowałam sobie herbatki zielone smakowe i mogę powiedzieć, że są świetne . Aromatyczne i pyszne! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *