Gorczyca i jej liczne właściwości lecznicze

Gorczyca

Świadomość tego, co jemy, pozwala dbać o zdrową dietę i piękną sylwetkę. Ważną rolę w kuchni spełniają przyprawy, które zapewniają ciekawy smak, a jednocześnie wpływają na pracę poszczególnych narządów, regulując ich funkcjonowanie. Tak również się dzieje w przypadku gorczycy. Malutkie ziarenka o ostrym, gorzkim smaku to podstawowy składnik musztard, gorczyca posiada także liczne właściwości lecznicze. Przede wszystkim roślina ta pobudza procesy trawienne i wspomaga odchudzanie.

Gorczyca to roślina z rodziny kapustowatych. Wyróżnia się gorzkim smakiem i brakiem zapachu. W przemyśle spożywczym dodawana jest do różnych musztard, marynat oraz przetworów warzywnych, np. konserwowanych ogórków lub grzybów. Natomiast zmielona gorczyca to częsty składnik ziołowych masełek, sosów oraz majonezów. Można nią doprawiać z powodzeniem surówki oraz mięsa. Coraz popularniejszy staje się również miód gorczycowy o lekko gorzkawym posmaku.

Gorczyca znana była już w starożytności. Rzymianie i Grecy uważali tę przyprawę za bardzo cenny afrodyzjak. Stosowano ją także jako lek po ukąszeniach. Gorczyca dostępna jest w dwóch odmianach: biała – łagodniejsza oraz czarna – ostrzejsza. Pierwszą odmianę wykorzystuje się przede wszystkim przy kłopotach z trawieniem. Zwiera ona synalbinię, która sprawia, że żołądek wydziela więcej soków. Ponadto gorczyca biała zawiera cenne minerały: selen, mangan i witaminę B1. A ze względu na to, że pęcznieje w żołądku, wytwarzając specjalny śluz, który chroni ścianki żołądka, hamuje apetyt i pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów.

Spożywana w odpowiednich ilościach gorczyca działa bakteriobójczo, łagodzi stany zapalne oskrzeli oraz bóle reumatyczne. Można ją aplikować pod postacią maści i olejków gorczycowych. Modne są też lecznicze poduszki, wypełnione ziarnami gorczycy białej. Drugą odmianę, czyli gorczycę czarną można ze względu na jej smak spotkać w potrawach kuchni indyjskiej. Ostrzejszy smak oznacza też ostrzejsze właściwości. Czarna gorczyca silnie pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych, dlatego należy przestrzegać dawek, by nie uszkodzić nerek.

Pikantne ziarnka sprawdzają się także w roli leczniczych okładów i płukanek, ale także z nimi nie można przesadzać. Rozgrzewający okład może skończyć się uszkodzeniem skóry i pęcherzami, jeśli kontakt z naskórkiem będzie zbyt długi. Gorczyca niewskazana jest także dla kobiet w ciąży. Roślina mocno pobudza krążenie krwi, szczególnie w rejonie macicy. Narządy płciowe są wrażliwe na wszelkie bodźce, dlatego w przypadku kobiet w ciąży, nadmierne spożywanie gorczycy, może nawet spowodować poronienie. Konieczne jest zatem przestrzeganie zasad przy stosowaniu leczniczej gorczycy, bo za dużo, w tym wypadku, oznacza bardzo niezdrowo.

1 Comment

  1. Jeżeli kraj pochodzenia czarnej gorczycy jest Ukraina ,to pewnie skażona .jaką mamy gwarancję .pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *