Garcinia Cambogia – odkrycie dietetyki

Garcinia Cambogia
fot. kdshutterman/bigstockphoto.com

Garcia Cambogia, zwana też mangostanem, Malabar tamarindem czy Brindal Berry, to mały, przypominający dynię, żółty owoc. Roślina ta występuje w południowo-wschodniej Azji. Od wieków stosowana jest w medycynie naturalnej. Według Hindusów leczy ona m.in. dolegliwości związane z układem pokarmowym i reumatyzmem oraz wspomaga pracę serca. Jest też chętnie używana jako przyprawa. Świat Zachodu odkrył ją jako świetny sposób na walkę z nadwagą.

W latach sześćdziesiątych naukowcy odkryli, że owoce Garcinia Cambogia zawierają kwas HCA, który przypomina kwas cytrynowy, który możemy znaleźć w owocach cytrusowych. Ten składnik przez lata na zmianę cieszył się popularnością i był obiektem sporej krytyki. Kilka lat temu ponownie wrócił do łask i przez niektórych jest uważany za niezwykłe odkrycie w dietetyce.

Czym jest HCA?

Jest to kwas hydroksycytrynowy, który blokuje działanie enzymu, który w naszym organizmie odpowiada za przemianę cukrów w tłuszcz, czyli powoduje, że węglowodany nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, ale na bieżąco są wykorzystywane do pracy organizmu. W połączeniu ze znacznym wysiłkiem fizycznym, w postaci np. dobrze dobranego treningu cardio, może wtedy dojść do widocznego spadku wagi. Kolejną cenną właściwością HCA jest zmniejszenia łaknienia, przez co zmniejszamy ilość spożywanego pokarmu. Nie wyjaśniono do końca mechanizmu tego zjawiska, ale przyjmuje się, że kwas ten wysyła do mózgu sygnał zbliżony do serotoniny, czyli hormonu szczęścia, że organizm otrzymał wystarczającą ilość jedzenia. HCA pobudza również aktywność receptora LDL, który znajduje się w wątrobie i odpowiada za usuwanie „złego” cholesterolu..

Bardzo ważny jest sposób przyjmowania i dawkowania tej substancji, ponieważ można wyróżnić trzy rodzaje kwasu HCA, które wiążą się odpowiednio z solami wapnia, magnezu i potasu. Te dwa pierwsze są najskuteczniejsze w procesie odchudzania, natomiast czysta postać tego kwasu w ogóle nie działa.

Jak stosować ekstrakt z Garcinia Cambogia?

Przede wszystkim należy zwracać uwagę na jego skład, w którym powinno być co najmniej 50% HCA, a oprócz tego również sole wapnia, potasu i magnezu, ale też jak najmniej laktonu. Jeśli chodzi o dawkę, to powinno to być ok. 1,5 g trzy razy dziennie, jeśli preparat ma większe stężenie HCA niż 60% – ok. 0,9 g. By suplement był skuteczny, należy przyjmować go około 30-60 minut przed posiłkiem. Dawka i czas jej przyjmowania mają duże znaczenie w skuteczności działania preparatów z Garcinia Cambogia.

Wokół Garcinia Cambogia jest też dużo kontrowersji. Niektórzy twierdzą, że efekt odchudzający nie jest możliwy do osiągnięcia przez ludzi, że preparaty działają jedynie na zwierzęta albo jak placebo. Zasadniczo przyjmowanie ekstraktu z tej rośliny jest bezpieczne – nie wpływa ono na zaburzenia snu czy nastroju, ponieważ nie zawiera substancji pobudzających, które można znaleźć w innych preparatach na odchudzanie. Jeśli zażywamy leki obniżające poziom cholesterolu, decyzję o zażywaniu tego suplementu powinniśmy skonsultować z lekarzem. Ten preparat nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży czy matki karmiące piersią. Nie jest on również wskazany dla osób chorych na Alzheimera czy cukrzycę, bo może on wpłynąć na zmianę poziomu cukru we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *