Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!

Dlaczego warto jeść truskawki?

close up of strawberry on wooden background

Truskawka, czyli skrzyżowanie dwóch odmian poziomek: wirginijskiej oraz chilijskiej, pojawia się w naszym kraju na początku czerwca, a sezon na nią trwa aż do sierpnia. Jest ona prawdziwą bombą witaminową, kuszącą nas odurzającym, słodkim aromatem i soczystą czerwienią. Jakie konkretnie są jej właściwości prozdrowotne?

Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Już stugramowa porcja truskawek zawiera 60 mg witaminy C, pokrywając tym samym dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Ponadto stanowią one źródło witamin z grupy B (głównie B1 i B2), witaminy PP, E, A, wapnia, fosforu, manganu, cynku, żelaza i potasu. Są to owoce niskokaloryczne (w 100 g mają zaledwie 35 kcal), które posiadają szereg właściwości prozdrowotnych.

Spożywanie truskawek wpływa pozytywnie na:

  • kondycję włosów i wygląd cery,
  • wzmocnienie kości oraz zębów,
  • zapobieganie anemii,
  • zapobieganie nowotworom,
  • przeciwdziałanie zaparciom i prawidłowe funkcjonowanie mikroflory, która zasiedla jelito grube (ze względu na dużą zawartość błonnika oraz pestki),
  • łatwiejsze spalanie tłuszczów oraz węglowodanów,
  • stabilizację poziomu cukru po jego spożyciu przez diabetyków (ze względu na niski poziom glikemiczny truskawki),
  • oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych, co w rezultacie prowadzi do obniżenia wagi ciała,
  • eliminację wody zawartej w tkance cellulitowej (działanie bromeliny),
  • regulowanie wydzielania żółci i poprawę pracy wątroby oraz nerek,
  • obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego,
  • utrudnianie wchłaniania tłuszczów,
  • zdolności oksydacyjne krwi,
  • poprawę pracy mięśni,
  • odkwaszenie organizmu, będące zbawienne dla reumatyków i artretyków,
  • spadek masy ciała.

Prozdrowotne działanie truskawek

Truskawki, podobnie jak cebula i czosnek, posiadają w swoim składzie wyjątkowo cenne fitocydy, czyli związki o właściwościach bakteriobójczych, które są bardzo istotne np. w czasie leczenia stanów zapalnych jamy ustnej. Dzięki tym właściwościom są one także wykorzystywane do produkowania antybakteryjnych i nawilżających maseczek do cery trądzikowej. Kształtem te smaczne owoce przypominają serce, co może być nieprzypadkowe, gdyż mają na ten organ dobroczynny wpływ. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, natomiast kwasy organiczne regulują trawienie, a także przyśpieszają przemianę materii. Niektórzy naukowcy potwierdzają silnie antywirusowe właściwości truskawek. Szczególnie pomocne są one w zwalczaniu wirusa Herpes, który powoduje półpaśca oraz opryszczkę.

Truskawki mogą być szkodliwe wyłącznie wtedy, gdy ktoś cierpi na nietolerancję pokarmów z dużą zawartością salicylanów oraz kiedy jest się uczulonym na ten owoc, co też nie jest częstą przypadłością. Wówczas dochodzi do wystąpienia bolesnych biegunek i pokrzywek.

Truskawki w medycynie

Leczenie truskawkami nie ogranicza się jedynie do ich spożywania. Medycyna korzysta również z korzystnego wpływu na zdrowie naparów z liści truskawek (przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie), do przykładania ran. Zewnętrznie, rozgniecione owoce wraz z sokiem stosuje się w przypadkach egzemy, licznych piegów, plam i wągrów. Natomiast herbatkę z liści i kwiatów zaleca się pić przy przeziębieniach.

Truskawki najlepiej jest na surowo oraz bez dodatków, szczególnie cukru czy śmietany. Owoce drobnopestkowe nie znoszą moczenia i należy myć je pod bieżącą wodą, a szypułki odrywać na samym końcu. Nie lubią także długiego przechowywania, najlepiej zjeść je zatem od razu bądź przetworzyć, albowiem szybko się psują.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *