Czym zastąpić produkty zawierające gluten?

measuring scoops of gluten free flours (almond, coconut, teff, f

Coraz bardziej rozpowszechniona dieta bezglutenowa, jest w rzeczywistości dietą leczniczą, stosowaną w przypadku leczenia bądź profilaktyki celiakii (genetycznej glutenozależnej choroby otrzewnej) lub alergii pokarmowej na gluten. Jej stosowanie polega na całkowitym wyeliminowaniu z pożywienia produktów zawierających gluten. W naturalnej postaci gluten występuje w najbardziej popularnych zbożach, to jest: w pszenicy, życie, pszenżycie, jęczmieniu i orkiszu – może także występować w zanieczyszczonym w trakcie obróbki owsie. Tak zwany gluten ukryty występuje natomiast w produktach przetworzonych, zawierających powyższe zboża lub ich pochodne.

Wobec tego, stosując dietę bezglutenową należy zwracać uwagę na skład produktów przetworzonych, a zwłaszcza na obecność między innymi białka pochodzenia roślinnego, skrobi warzywnej, białka zbożowego oraz skrobi spożywczej. Co zatem oznacza eliminacja glutenu z diety?

Osoby chorujące na celiakię (dieta trwa przez całe życie) lub uczulone na gluten powinny zrezygnować ze spożywania następujących produktów:

  • mąka pszenna, mąka żytnia,
  • pieczywo pszenne, żytnie, mieszane i inne zawierające gluten,
  • zwykłe makarony z mąki zawierającej gluten,
  • kasza manna, kasza jęczmienna (mazurska, perłowa i pęczak),
  • otręby pszenne, płatki owsiane,
  • ciastka i inne słodycze zawierające w swoim składzie pszenicę,
  • wędliny zawierające gluten (np. pasztetowa, kaszanka), konserwy mięsne i rybne,
  • produkty garmażeryjne, panierowane w bułce tartej zawierającej gluten,
  • kawa zbożowa, kakao owsiane,
  • napoje gazowane, piwo pszenne,
  • mieszanki przypraw i pozostałe produkty zawierające gluten.

Alternatywą dla tych produktów są tak zwane produkty bezglutenowe, a więc:

  • ryż, płatki ryżowe, makaron ryżowy, pieczywo ryżowe,
  • mąka razowa, chleb razowy,
  • pieczywo bezglutenowe,
  • kukurydza, mąka kukurydziana, popcorn,
  • ziemniaki, mąka ziemniaczana,
  • kasza gryczana i kasza jaglana,
  • makarony z mąki bezglutenowej,
  • soja, tapioka (produkt skrobiowy uzyskiwany z manioku), sorgo, proso, amarantus, komosa ryżowa, oczyszczony owies,
  • orzechy, soczewica, ciecierzyca, sezam, siemię lniane,
  • wszystkie owoce i warzywa,
  • ryby, mięso królicze i indycze oraz wędliny niezawierające w swoim składzie glutenu,
  • mleko i bezglutenowe przetwory mleczne,
  • jaja,
  • oleje i tłuszcze (najlepiej tłoczone na zimno),
  • cukier, miód, słodycze niezawierające glutenu,
  • kawa naturalna, kakao naturalne, niezanieczyszczona herbata,
  • pozostałe produkty bezglutenowe.

Z uwagi na powszechną obecność pszenicy lub jej pochodnych w wielu produktach, początki stosowania diety bezglutenowej mogą okazać się dość kłopotliwe. Pomóc w tym na pewno może unikanie produktów wysoce przetworzonych, uważne studiowanie list składników, znajdujących się na ich opakowaniach (produkty niezawierające glutenu powinny być oznaczone słownie, jako „produkty bezglutenowe”), a przede wszystkim samodzielne przygotowywanie posiłków sięgając po żywność bezglutenową. Co prawda, zastąpienie poszczególnych składników pożywienia może wydać się wręcz niemożliwym, jednak – z myślą o naszym zdrowiu – warto poszukać przepisów uwzględniających produkty bezglutenowe i upiec na przykład rewelacyjny chleb gryczany.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *