Herbata – jaka jest najzdrowsza?

Polacy w rankingach dotyczących picia herbaty zajmują dopiero piąte miejsce. Statystyczny Polak wypija bowiem 1,2 kg rocznie i najczęściej jego wybór – niestety – pada na czarną herbatę z torebki, którą dodatkowo aromatyzuje cytryną, miodem lub po prostu ją słodzi. Prawdziwi koneserzy herbaty uważają to za barbarzyństwo, zaś naukowcy zakazują łączenia tego trunku z cytryną.

Czytaj dalej
Kasza bulgur

Kasza bulgur

Obecnie coraz częściej w kulinarnym świecie wskazuje się na dobrodziejstwo kasz i ich wyższość nad ziemniakami, makaronami czy też ryżem. Pewne jest jeżeli chcemy być zdrowi, szczupli i czuć się dobrze – kasza w diecie zwiększy na to szanse. Ostatnio w kuchniach najlepszych fachowców w Europie furorę robi kasza bulgur – określana jako pszenica po arabsku.

Czytaj dalej

Jaki chleb jest wartościowy?

Większość z nas nie wyobraża sobie śniadania bez chleba czy bułek. Mimo wielu spekulacji i badań na temat tego czy powinno się wyeliminować pieczywo z codziennego menu, warto je kupować choćby tylko od święta. Jak w przypadku każdego produktu spożywczego chleb chlebowi nierówny, dlatego też warto przemyśleć swój zakup i wybrać jak najbardziej wartościowe pieczywo.

Czytaj dalej

Czy czerwone mięso szkodzi?

Czerwone mięso najczęściej kojarzone jest z wołowiną, jednak pojęcie to oznacza aż cztery rodzaje mięsa: baraninę, cielęcinę, wieprzowinę i wołowinę. Mięso to swój czerwony kolor zawdzięcza zawartości mioglobiny. Jako składnik powszechnej diety budzi wiele kontrowersji. Zarówno lekarze jak i dietetycy podzieleni są w tej kwestii. Jedni twierdzą, że czerwone mięso sprzyja rozwojowi chorób, inni że jego brak w jadłospisie grozi niedokrwistością.

Czytaj dalej

Właściwości oliwy z oliwek

Drzewka oliwne osiągające wiek 3000 lat opisywane są w Starym Testamencie, a w mitologii greckiej i rzymskiej oliwka symbolizowała odporność i witalność. Oliwa z oliwek określana mianem śródziemnomorskiego pokarmu bogów lub śródziemnomorskiego eliksiru długowieczności i dobrego zdrowia, do Polski przybyła wraz z chrześcijaństwem. Wykorzystywana była wówczas do celów liturgicznych. Na polskich stołach zagościła wraz z przybyciem królowej Bony. Ceniona nie tylko za swój smak, ale…

Czytaj dalej
Fasola Adzuki

Fasola Adzuki

Fasola adzuki, zwana także azuki lub czerwoną soją, uprawiana jest głównie w krajach Dalekiego Wschodu (w Chinach, Japonii i Korei) oraz w Stanach Zjednoczonych. Jej czerwono-brązowe nasiona cenione są za swoje prozdrowotne i odchudzające właściwości. Ta odmiana fasoli leczy dolegliwości związane z dysfunkcją czy infekcjami pęcherza moczowego oraz chroni przed niedokrwistością.

Czytaj dalej
Jak działają kwasy omega-6?

Jak działają kwasy omega-6?

Tłuszcz jest składnikiem pożywienia wykorzystywanym w organizmie człowieka jako źródło energii. Okazuje się, że tłuszcz sam w sobie nie jest zagrożeniem, ale rodzaj tłuszczu, jaki dominuje w naszej diecie. Większość lipidów organizm człowieka jest w stanie wytworzyć, ale nie jest w stanie syntetyzować wiązań nienasyconych w pozycji n–3 i n–6. Dlatego te kwasy tłuszczowe muszą być dostarczane z pożywieniem (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT). Organizm…

Czytaj dalej
Jak działa błonnik?

Jak działa błonnik?

Błonnik, czyli błonnik pokarmowy bądź włókno pokarmowe, to grupa związków chemicznych, które wchodzą w skład roślin, będąca jednocześnie częścią tej struktury. Pojęciem tym określa się również część żywności pochodzenia roślinnego, której cechą charakterystyczną jest to, że nie jest ona rozkładana przez enzymy trawienne działające w przewodzie pokarmowym człowieka.

Czytaj dalej
Cukier brzozowy zdrową alternatywą

Cukier brzozowy zdrową alternatywą

Ksylitol, popularnie zwany cukrem brzozowym, jest to substancja chemicznie niebędąca cukrem. Wytwarzany jest z on kory brzozowej. Ksylitol jest to alkohol polihydroksylowy o prostej budowie chemicznej (C5H11OH). Jest naturalną substancją wytwarzaną w procesie przemiany glukozy, w mikroorganizmach, roślinach oraz w organizmie zwierząt i ludzi. Organizm człowieka wytwarza codziennie ok. 15 gramów ksylitolu.

Czytaj dalej