Żurawina

Żurawina to owoc nieco niepozorny i niezbyt często uprawiany, lecz od dawna bardzo dobrze znany medycynie. Według badań naukowych żurawina stawiana jest na jednej z pierwszych pozycji na liście roślin posiadających największe prozdrowotne właściwości.

Czytaj dalej

Barwniki spożywcze – na które trzeba uważać?

Barwniki spożywcze stanowią grupę preparatów dodawanych do żywności. Są to substancje chemiczne bądź naturalne. Nadają one produktom spożywczym, ich składnikom lub nawet całemu daniu określoną barwę, która nie pochodzi z samego produktu bądź jego składników. Często podczas produkcji barwa może zostać utracona, wówczas barwniki spożywcze również znajdują swoje zastosowanie.

Czytaj dalej

Produkty pełnoziarniste – warto włączyć je do diety

Zarówno dietetycy, jak i trenerzy fitness, zgodnie twierdzą, że idealna sylwetka wymaga zbilansowanej diety i regularnych ćwiczeń fizycznych. Warto jednak wiedzieć, że za efekty naszych starań na siłowni odpowiedzialne przede wszystkim jest to, co jemy. Bowiem aż w 70 procentach to jadłospis decyduje o ubytku zbędnych kilogramów. Ćwiczenia to 30 procent, ale są równie ważne, bo bez nich nie osiągniemy pełnego rezultatu. Najszybciej wyniki będą…

Czytaj dalej

Czekolada – jeść czy nie jeść?

Aromatyczna, słodka i pobudzająca – czekolada, czyli królowa słodyczy, inspiruje kucharzy na całym świecie. Wykorzystywana przede wszystkim do produkcji słodyczy, choć nieraz spotykana jest również w towarzystwie mięs czy serów. Od lat jest przyczyną sporów dietetyków, bo dzięki jej prozdrowotnym właściwościom warto ją umieścić w diecie, jednak z drugiej strony to prawdziwa bomba kaloryczna. Złotym środkiem stała się gorzka czekolada, którą w umiarkowanych ilościach można…

Czytaj dalej

Jagody inkaskie

Jagoda inkaska jest jadalną byliną z rodziny psiankowatych. Znana również pod nazwami: miechunka jadalna, rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska, topo-tono. Od wielu lat ceniona ze względu na liczne właściwości prozdrowotne, przez mieszkańców rejonów Ameryki Południowej traktowana symbolicznie jako relikt po wymarłej cywilizacji Inków.

Czytaj dalej

Olej rydzowy

Olej rydzowy należy do tej grupy olejów, które wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Ciekawostką jest, że został wpisany na listę tradycyjnych produktów województwa wielkopolskiego. A jego prozdrowotne właściwości potwierdzono w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.

Czytaj dalej