Niezdrowe połączenia żywności

Ryby, warzywa, nabiał to źródła witamin i składników mineralnych. Spożywanie ich korzystnie wpływa na dietę. Warto jednak pamiętać, że łączenie w nieodpowiedni sposób produktów nawet o wyjątkowo prozdrowotnych właściwościach, może bardzo zaszkodzić. Wiele składników pasuje do siebie tylko pozornie, by w rzeczywistości tworzyć niebezpieczne związki.

Czytaj dalej

Czym zastąpić mięso?

Według niektórych dietetyków mięso jest nie do zastąpienia. Stanowi ono bogactwo żelaza, kwasu foliowego, cynku, białka, wapnia, witamin B12, A i D. Jak jednak udowadniają wegetarianie – bez mięsa da się żyć i to zdrowo. Aby prowadzić dobrze zbilansowaną dietę, należy je zastępować odpowiednimi produktami.

Czytaj dalej

Żywność wysoko przetworzona – warto z niej zrezygnować

Trudno wyobrazić sobie dziś funkcjonowanie przeciętnej polskiej kuchni bez sięgania po tzw. produkty wysoko przetworzone. Producenci żywności wręcz zasypują domowe półki taką żywnością, oferując na śniadanie płatki śniadaniowe polane jogurtem owocowym de facto bez owoców, na obiad gotowe danie wyciągnięte prosto z zimnej zamrażarki, a na kolację szereg smakowitych i szybkich przekąsek.

Czytaj dalej

Gotować, piec czy smażyć?

Panująca od jakiegoś czasu i ciesząca się niesłabnącą popularnością moda na zdrowe odżywianie wywołała ożywioną dyskusję na temat równie istotny, a mianowicie sposób przyrządzania posiłku. Aby zachować zdrowy tryb życia, ważna jest nie tylko dieta, często sprowadzająca się do zakupu zdrowych i ekologicznych produktów, polecanych zewsząd przez specjalistów od odżywiania, którymi dziś mianuje się wiele osób. Równie ważny jest proces przygotowywania posiłku.

Czytaj dalej

Czy ostra kuchnia jest zdrowa?

Gotowanie i eksperymentowanie w kuchni sprawia mnóstwo przyjemności. Mamy okazję próbować innych smaków z odległych zakątków świata. W niektórych regionach dominuje kuchnia łagodna i delikatna. Jednak w Azji czy Ameryce Południowej aromatyczne i pikantne przyprawy to podstawa każdego posiłku. A zwolenników ostrej kuchni nie brakuje również w Polsce.

Czytaj dalej

Jak odżywiać się jesienią?

Za oknami jesień i choć nadal kolorowo i względnie ciepło na zewnątrz, da się już odczuć pierwsze symptomy przesilenia. Coraz krótsze dni oraz zimne poranki i wieczory wpływają na osłabienie organizmu, spadek odporności i zmęczenie dając zielone światło dla wszelkich chorób i infekcji. Zmiana pory roku warunkuje rewolucję nie tylko w szafach, lecz również na talerzach, a układ odpornościowy zostaje wystawiony na próbę.

Czytaj dalej