Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać!

Eksperci od lat przestrzegają przed szkodliwym wpływem syropu glukozowo-fruktozowego na organizm człowieka. Uważają go za głównego winowajcę epidemii otyłości, cukrzycy typu II, chorób układu krążenia oraz bezalkoholowego stłuszczenia wątroby. Badania wskazują ponadto, że spożywany w zbyt dużych ilościach może przyczyniać się do powstawania nowotworów.

Czytaj dalej

Zakazane połączenia żywności z lekami

O ile ogólna zasada, że nie powinno się łączyć niektórych leków z alkoholem, jest większości biorących je znana, to już interakcje z innymi składnikami pożywienia niekoniecznie. A wiedzę taką warto uzupełnić, ponieważ niektóre produkty mają istotny wpływ na działania medykamentów, czy to poprzez zwiększenie ich skuteczności czy odwrotnie, zupełnie niwelując ich działanie.

Czytaj dalej

Co jeść, by przytyć?

Żyjemy w czasach kultu szczupłego ciała. Z okładek kolorowych magazynów spoglądają na nas szczupłe modelki i modele. Billboardy atakują reklamami kolejnych cudownych środków odchudzających. Telewizja pełna jest programów kulinarnych zachęcających do gotowania dietetycznych potraw. Programy telewizyjne w bardziej lub mniej bezpośrednich słowach wmawiają nam, że tylko szczupłe osoby mogą się czuć w pełni szczęśliwe i polecają diety – cud. Z racji tego, że człowiek ma…

Czytaj dalej

Kiedy żywność jest eko?

Żywność ekologiczna zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Rolnictwo ekologiczne jest dziś jedną z najprężniej rozwijających się gałęzi rolnictwa. W Polsce w 2013 roku istniało 26 598 gospodarstw ekologicznych, co stanowi ponad 11-krotny wzrost w stosunku do roku 2003. Świadczy to o coraz większej świadomości ekologicznej Polaków i silniejszym poczuciu odpowiedzialności za zdrowie swoje i swoich rodzin.

Czytaj dalej