Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!
Zasady odżywiania

Co sprawia, że tyjemy?

Tycie jest plagą naszych czasów. Zatrważająco szybko rośnie liczba osób, których waga przekracza normę i zaczyna to już dotyczyć nawet najmłodszych. Jakie są główne przyczyny tycia? Złe nawyki żywieniowe Jedzenie ma fundamentalne znaczenie, jeśli mówimy o tyciu. Dużą rolę ma zarówno to, co jemy, jak i kiedy oraz w jakich ilościach. Podstawową przyczyną zwiększonej, niewłaściwej wagi...

10 mitów na temat zdrowej żywności

Zdrowy styl życia zyskuje coraz większe grono entuzjastów. Rośnie nasza świadomość odnośnie znaczenia zdrowego odżywiania na stan organizmu. Wielu z nas, kierując się zasadą: „Jesteś tym, co jesz”, rezygnuje z produktów uważanych powszechnie za niezdrowe. Zastępujemy je bardziej odżywczymi i zawierającymi mniej dodatków chemicznych. Na fali mody na żywność ekologiczną wiele sklepów...

Czy warto jeść grzyby?

Jeszcze parę tygodni temu mieliśmy wysyp prawdziwków, koźlaków, maślaków i podgrzybków. Tegoroczna jesień rozpieściła zapalonych grzybiarzy, którzy co parę dni wracali do domu z koszami pełnymi leśnych darów natury. Czy jednak powinniśmy jeść grzyby i jaki mają one wpływ na nasz organizm? Grzyby w starożytności były nazywane pokarmem bogów, a starożytni Egipcjanie podawali je wyłącznie...

11 produktów, które oczyszczają organizm

Nawracające bóle głowy, zaparcia, problemy z cerą, bezsenność – często te często pospolicie występujące dolegliwości związane są z nagromadzeniem toksyn w organizmie. Czym to jest spowodowane? Najczęściej niewłaściwą dietą, spożywaniem dużych ilości przetworzonego jedzenia, cukru, kawy i paleniem papierosów. Duże znaczenie ma też zanieczyszczenie powietrza, spaliny i substancje zawarte...

Czym zastąpić mąkę pszenną?

Produkty zbożowe są jednym z podstawowych elementów piramidy żywieniowej. Specjaliści od lat zapewniają, że to właśnie one powinny być głównym źródłem energii w naszej diecie. Tymczasem od pewnego czasu obserwujemy pewnego rodzaju nagonkę na produkty wytwarzane z pszenicy. Niektóre źródła zachęcają do zastąpienia mąki pszennej mąkami z innych zbóż, np. orkiszową, żytnią czy razową. Z...
Strona 3 z 1712345...Ostatnia »