Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać!

Eksperci od lat przestrzegają przed szkodliwym wpływem syropu glukozowo-fruktozowego na organizm człowieka. Uważają go za głównego winowajcę epidemii otyłości, cukrzycy typu II, chorób układu krążenia oraz bezalkoholowego stłuszczenia wątroby. Badania wskazują ponadto, że spożywany w zbyt dużych ilościach może przyczyniać się do powstawania nowotworów.

Czytaj dalej

Zakazane połączenia żywności z lekami

O ile ogólna zasada, że nie powinno się łączyć niektórych leków z alkoholem, jest większości biorących je znana, to już interakcje z innymi składnikami pożywienia niekoniecznie. A wiedzę taką warto uzupełnić, ponieważ niektóre produkty mają istotny wpływ na działania medykamentów, czy to poprzez zwiększenie ich skuteczności czy odwrotnie, zupełnie niwelując ich działanie.

Czytaj dalej

Co jeść, by przytyć?

Żyjemy w czasach kultu szczupłego ciała. Z okładek kolorowych magazynów spoglądają na nas szczupłe modelki i modele. Billboardy atakują reklamami kolejnych cudownych środków odchudzających. Telewizja pełna jest programów kulinarnych zachęcających do gotowania dietetycznych potraw. Programy telewizyjne w bardziej lub mniej bezpośrednich słowach wmawiają nam, że tylko szczupłe osoby mogą się czuć w pełni szczęśliwe i polecają diety – cud. Z racji tego, że człowiek ma…

Czytaj dalej

9 mitów na temat oczyszczania organizmu

Na temat oczyszczania organizmu krąży wiele mitów. Często detoksykacja kojarzona jest wyłącznie z głodówką lub środkami farmakologicznymi. Istnieje jednak wiele rodzajów pozbycia się toksyn z organizmu, jak chociażby – dieta warzywna czy kuracja ziołowa. Każda zmiana jadłospisu wymaga samozaparcia i musi być kontrolowana przez lekarza. Jakie są zatem najpopularniejsze mity na temat oczyszczania organizmu?

Czytaj dalej