Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!

Żurawina

Zurawina

fot. SCPhotog/bigstockphoto.com

Żurawina to owoc nieco niepozorny i niezbyt często uprawiany, lecz od dawna bardzo dobrze znany medycynie. Według badań naukowych żurawina stawiana jest na jednej z pierwszych pozycji na liście roślin posiadających największe prozdrowotne właściwości. Leczy się nią infekcję dróg moczowych, choroby dziąseł i nerek czy chorobę wrzodową. Zmniejsza też ryzyko zachorowania na raka płuc oraz choroby serca. Warto by zatem było spopularyzować żurawinę, aby miała ona stałe miejsce w diecie.

Żurawina – bogactwo witamin, minerałów i błonnika

Ten czerwony owoc o charakterystycznym cierpko-słodkim smaku, zawiera dużo kwasu benzoesowego (naturalnego konserwantu), witamin: C, B1, B2, A, błonnika, jodu, miedzi, wapnia, fosforu, sodu, magnezu, flawonoidów (przeciwutleniaczy), antybakteryjnej taniny. Żurawina jest niskim krzewem posiadającym małe, przypominające czerwone jagody owoce. Kwasy: cytrynowy oraz jabłkowy nadają jej kwaśny, cierpki smak, dlatego też wolimy jeść ten owoc przetworzony, np. w postaci soku. Żurawinę można spożywać na surowo, przechowując ją w lodówce nawet do 6-10 tygodni, zamrożoną lub suszoną. Warto również pić z niej sok i spożywać konfiturę.

Właściwości prozdrowotne żurawiny

Najczęściej słyszy się o antybakteryjnym działaniu owoców żurawiny, które hamując namnażanie się i przyleganie bakterii E.coli do ścian dróg moczowych, pozwalają zwalczyć infekcje związane z układem moczowym. Podobną właściwość wykazuje także w stosunku do bakterii Helicobacter pylori, które wywołują wrzody żołądka i dwunastnicy oraz na drobnoustroje powodujące choroby dziąseł oraz przyzębia, a także próchnicę. Cierpkie substancje zawarte w żurawinie tworzą powłokę na zębach, która utrudnia przyleganie bakterii do szkliwa czy infekowanie dziąseł. Niszczą one też grzyby powodujące choroby skóry.

Ze względu na zawartość taniny, mającą antywirusowe i antybakteryjne działanie uważana jest za naturalny antybiotyk.

Żurawina przyniesie również korzystne działanie kobietom w okresie menopauzy oraz tym spodziewającym się dziecka.

Picie sporej ilości soku z jagód żurawiny zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, a nawet pozwala je rozpuszczać. Ponadto spożywanie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób układu krążenia. Sprawiają to zawarte w tych cierpkich owocach bioflawonoidy, zapobiegające powstawaniu zakrzepów oraz rozszerzające naczynia krwionośne. Podnoszą one też poziom tzw. dobrego cholesterolu, czyli HDL, co obniża ryzyko zawału serca. Udowodnione jest również przeciwstarzeniowe i antyrakowe działanie żurawiny. Dzięki zawartym przeciwutleniaczom zjadane owoce żurawiny chronią nas przed nowotworem płuc czy okrężnicy.

Żurawina świetnie oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie.

Podobne właściwości mają również inne owoce zawierające poliantocyjanidy: dzikie czarne jagody, truskawki, śliwki, czerwone jabłka, maliny, jeżyny i zielone winogrona. Żurawina jednak zawiera najwięcej silnych przeciwutleniaczy i proantocyjanidyn, które obniżają poziom cukru we krwi,chronią wątrobę oraz wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego.

Komu polecana jest żurawina?

Żurawina polecana jest przede wszystkim osobom szczególnie narażonym na infekcje dróg moczowych, czyli tym po udarze bądź cierpiącym na zaburzenia neurologiczne, a także cierpiącym na chorobę wrzodową, przeziębienie czy anginę (ogromna ilość witaminy C), zagrożonym miażdżycą i zakrzepami oraz mającym problem z przyzębiem.

Przeciwwskazaniem do spożywania żurawiny jest przyjmowanie warfarinu – leku rozrzedzającego krew oraz wystąpienie przebytej kamicy nerkowej (potęgowanie wydalania szczawianów, a co za tym idzie – formowanie kamieni nerkowych).

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *