Zielone warzywa

Zielone warzywa

Zielono mi – to wyrażenie warto stosować w odniesieniu do naszej diety. Na talerzu powinny królować warzywa, szczególnie te zielone, ponieważ zawierają szereg składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa chronią przed nowotworami i innymi schorzeniami, za sprawą wysokiej dawki potasu, karotenu i chlorofilu. Ponadto zawarty w nich błonnik pozwala na utrzymanie właściwej masy ciała. Zielone warzywa można jeść do woli bez obawy o nadmierne kilogramy.

Dietetyce radzą, by w każdej dieta znajdowało się około pięć porcji warzyw. Tak skomponowane menu zapewni zdrowie i witalność. Warto jeść surowe warzywa, szczególnie zielone, gdyż wówczas dostarczamy organizmowi najwięcej wartościowych składników. A chodzi tu o witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze. Co ważne same warzywa nie są tuczące – sałata, szpinak, zielona papryka czy brokuły to mniej niż 10 kalorii. Nic więc dziwnego, że są podstawą każdej diety odchudzającej.

Zielony kolor oznacza obecność chlorofilu, ważnego barwnika, który odpowiada za wytwarzanie energii poprzez pochłanianie promieni słonecznych. Dla ludzkiego organizmu chlorofil to silna pomoc przy oczyszczeniu narządów z różnych toksyn, zwłaszcza dla wątroby. Dzięki niemu neutralizowane są metale ciężkie. Chlorofil przyśpiesza także gojenie się ran oraz unieszkodliwia brzydki zapach, który jest sporym problemem dla wielu osób. Badania wskazują też, że chlorofil pozytywnie wpływa na pracę układu naczyniowego oraz hamuje stany zapalne. Najwięcej barwnika znajduje się w pokrzywie, brokułach, kapuście, natce pietruszki oraz szpinaku.

Każdy, kto doba o swoje zdrowie, już dziś do swojego posiłku powinien dodać kilka zielonych warzyw. A wybór jest ogromny. Natka pietruszki to doskonałe źródło witaminy C, znacznie większe niż w cytrynach czy pomarańczach. Poza tym liście pietruszki naciowej bogate są w potas, fosfor, wapń, żelazo oraz witamin z grupy B. Powinno się jeść też brokuły, które zwierają m.in. selen i działają przeciwnowotworowo. Cenny jest szpinak, ponieważ ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy chroni przed chorobami. Natomiast kwas foliowy pozytywnie działa na układ krwiotwórczy.

Szereg prozdrowotnych właściwości przemawia również za wzbogaceniem diety o warzywa w przypadku kobiet w ciąży oraz tych, które starają się o dziecko. Zdrowa mama to zdrowe dziecko, które będzie mniej narażone na poważne choroby oraz odziedziczy wysoką odporność. Zawarte w zielonych warzywach substancje korzystnie oddziałują na układ nerwowy, pracę mózgu, a także samopoczucie. Ponadto zielone warzywa dostarczają niemal wszystkich witamin, niczym najlepszy suplement diety, co jest szczególnie ważne w odmiennym stanie. Natomiast dla kobiet karmiących ważne są działanie mlekopędne, za które także odpowiadają niektóre warzywa zielone.

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *