Orzeszki piniowe to nasiona sosny pinii (Pinus pinea), która występuje głównie w północnej części basenu Morza Śródziemnego. Zwana jest ona też parasolowatą – od kształtu korony lub włoską – od miejsca występowania.
Czytaj dalejZdrowa żywność
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Dlaczego warto jeść buraki?
Burak. Niegdyś jego sok służył za naturalny barwnik do pisanek oraz materiałów. Z jego pomocą kobiety zyskiwały rumieńce na twarzy, a dziewczynki kolorowe wstążki we włosach. Już wówczas odkryto jego walory zdrowotne.
Czytaj dalejRyż i jego odmiany
W wielu miejscach na świecie ludzie nie wyobrażają sobie dnia bez ryżu. Pełnowartościowy produkt spożywczy stanowi postawę kuchni azjatyckiej, a dzięki swojej różnorodności może być przyrządzany na wiele sposobów.
Czytaj dalejSkrobia kuzu
Kuzu to japoński krzew – radix puerariae – zaliczany do rodziny Legumin. W Polsce jest znany pod nazwą – opornik łatkowaty. Na Wschodzie skrobia z korzenia kuzu jest wykorzystywana od przeszło 2 tys. lat i stanowi alternatywę dla skrobi kukurydzianej oraz żelatyny pochodzenia zwierzęcego. To substancja zagęszczająca i żelująca.
Czytaj dalejKasza gryczana
Choć obecnie przez wielu niedoceniana, kasza gryczana to wyjątkowe źródło wielu cennych składników odżywczych. Powstaje z owoców niepozornej, bo osiągającej wielkość 60 centymetrów gryki – rośliny o białych i różowych kwiatach, porastającej znaczny obszar Lubelszczyzny.
Czytaj dalejTofu – wyjątkowy ser z soi
Od kilku lat głośno jest o tofu. Wielowartościowy produkt sojowy stanowi bazę w kuchni bezmięsnej. Jego walory smakowe nie należą do najwyższych, ale bogactwo białka, żelaza i wapnia wszystko rekompensuje.
Czytaj dalejUwzględnij soki warzywne w codziennej diecie
Soki warzywne są bogactwem wielu witamin. Warto je uwzględnić w codziennej diecie, ponieważ stanowią doskonały sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnych składników. Odpowiednie połączenie warzyw sprawia, że można otrzymać „napoje” poprawiające odporność, usuwające toksyny z organizmu, zwiększające poziom energii, a także pobudzające krążenie.
Czytaj dalejPistacje – zdrowa przekąska
Mało kto potrafi oprzeć się zielonym, słonawym, aromatycznym orzeszkom, po które sięgamy niestety dość rzadko, bo nie należą do najtańszych. Pistacje to bomby witaminowe oraz mineralne, które stanowią nie tylko smaczną, ale i zdrową, odżywczą przekąskę.
Czytaj dalejSeitan – białkowa alternatywa dla mięsa
Kolejna kulinarna moda obejmuje pełnowartościowe dnia wegetariańskie. Zwolennicy takiej diety zachwalają pszenną wersję mięsa. Tak można określić seitan, czyli wysokobiałkowy produkt, który daje szerokie możliwości przy komponowaniu wegetariańskich potraw.
Czytaj dalejDlaczego warto jeść bób?
Zdrowie w ziarenkach bobu. Czy to możliwe? Okazuje się, że tak. Bób to inaczej fasola fava. Jego właściwości odżywcze przewyższają wartość grochu i fasoli. Nasiona bobu są znane nie tylko w Europie, ale także w Azji i na Bliskim Wschodzie. Bób jako roślina strączkowa posiada wiele prozdrowotnych właściwości.
Czytaj dalej