Skrobia kuzu

Kuzu to japoński krzew – radix puerariae – zaliczany do rodziny Legumin. W Polsce jest znany pod nazwą – opornik łatkowaty. Na Wschodzie skrobia z korzenia kuzu jest wykorzystywana od przeszło 2 tys. lat i stanowi alternatywę dla skrobi kukurydzianej oraz żelatyny pochodzenia zwierzęcego. To substancja zagęszczająca i żelująca.

Czytaj dalej

Kasza gryczana

Choć obecnie przez wielu niedoceniana, kasza gryczana to wyjątkowe źródło wielu cennych składników odżywczych. Powstaje z owoców niepozornej, bo osiągającej wielkość 60 centymetrów gryki – rośliny o białych i różowych kwiatach, porastającej znaczny obszar Lubelszczyzny.

Czytaj dalej

Dlaczego warto jeść bób?

Zdrowie w ziarenkach bobu. Czy to możliwe? Okazuje się, że tak. Bób to inaczej fasola fava. Jego właściwości odżywcze przewyższają wartość grochu i fasoli. Nasiona bobu są znane nie tylko w Europie, ale także w Azji i na Bliskim Wschodzie. Bób jako roślina strączkowa posiada wiele prozdrowotnych właściwości.

Czytaj dalej