Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!
Zdrowa żywność

Orkisz – najlepszy wśród zbóż

Orkisz należy do jednej z najzdrowszych odmian pszenicy, będąc jednocześnie starym gatunkiem zboża, znanego już w starożytności. Był on uprawiany przez Izraelitów, Germanów i Rzymian. Już wtedy uznawano go za rozgrzewające, dające siłę i bardziej wartościowe od innych ziarno zbożowe. Wpływ orkiszu na zdrowie Orkisz zwany szpelcem uprawia się i zbiera wraz z nienaruszoną łupiną, która chroni...

Orzechy pekan

Wysokokaloryczne, jednak bardzo zdrowe orzechy zalecane są przez specjalistów do spraw żywienia jako wartościowy dodatek do naszej diety. Odmian orzechów jest bardzo wiele. Każdy o specyficznym smaku i aromacie, przez co znajdują szereg możliwości wykorzystania w kuchni. Orzechy nie dość, że smaczne są również pomocne przez zachowaniu młodości i witalności na długie lata. Przy odpowiedniej...

Stewia – alternatywa dla słodzików

Stewia to roślina, którą zna niewiele osób, a szkoda, gdyż drzemie w niej spory potencjał leczniczy. Szczególnie powinni zainteresować się nią cukrzycy oraz osoby z wysokim ciśnieniem krwi. Stewia w języku potocznym oznacza ,,słodkie liście”, a jej łaciński odpowiednik to Stevia rebaudian. Ta zielna, niekaloryczna roślina występuje głównie w północnych rejonach Ameryki Południowej...

Natto – lepsza wersja soi

Soja od lat jest jednym z podstawowych produktów, na których opiera się dieta wegetarian. Jej główną zaletą jest jej korzystny wpływ na zdrowie, dzięki czemu z powodzeniem można zastąpić nią mięso. Soja, jako bardzo popularny, wręcz modny składnik menu zdrowo odżywiającego się człowieka, stale poddawana jest niezliczonym badaniom. Dzięki nim udało się ustalić, że jest ona przez organizm...
Strona 24 z 24« Pierwsza...2021222324