Czy wędliny są zdrowe?

Zdrowa dieta to podstawa długiego i przyjemnego życia. Odpowiednio skomponowany jadłospis chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, nadwagą i innymi dolegliwościami. Aktywność fizyczna połączona właśnie ze zbilansowaną dietą jest receptą na piękną sylwetkę i sprawne narządy wewnętrzne. Jednak nie zawsze to, co wydaje nam się zdrowe i niezbędne w codziennej diecie, pozytywnie oddziałuje na nasz organizm. Przykładem takiego produktu są wędliny. Stały element każdego stołu, celebrowany w…

Czytaj dalej

Dieta uzależniona od wieku

Wiek ma znaczenie, zwłaszcza w przypadku diety. Właściwie dobrane produkty żywieniowe na danym poziomie rozwoju to klucz do zgrabnej i zdrowej sylwetki. Co innego powinno się jeść w wieku dwudziestu lat, kiedy pełni jesteśmy energii, a nasz organizm ciągle się zmienia. Zupełnie inne posiłki należy przyjmować po pięćdziesiątce, gdy narażeni jesteśmy na różne choroby, a energii mamy znacznie mniej niż kilkanaście lat wcześniej.

Czytaj dalej

Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów

Moda na zdrowy tryb życia, a tym samym na zdrowe i świadome odżywianie, weszła do Polski już jakiś czas temu i opanowuje coraz większą liczbę osób. Jest to zjawisko jak najbardziej pozytywne, szczególnie w zakresie zdrowego jedzenia, gdyż przez wiele lat karmiliśmy się szybkimi lub gotowymi daniami, które napływały do nas z zachodu, gdzie pojawiły się w odpowiedzi na rosnące tempo życia i coraz mniejszą…

Czytaj dalej

Co jeść, by dostarczyć sobie energii?

Zasady zdrowego odżywiania i dostarczania tym samym energii na cały dzień opierają się na odpowiednim zbilansowaniu wszystkich posiłków. Podstawą zachowania sił witalnych podczas całego dnia jest jedzenie często niewielkich posiłków. Większość przeprowadzonych badań z zakresu żywienia potwierdza, że najbardziej optymalne jest spożywanie 5 posiłków dziennie, w odstępach 2-3 godzin maksymalnie.

Czytaj dalej

Jak zahamować apetyt?

Piękna i smukła sylwetka to marzenie każdej kobiety i coraz większej ilości panów. Kolejne nietrafione diety i mozolne ćwiczenia nie przynoszą spodziewanego, szybkiego rezultatu. Natomiast szybko przychodzi nieprzemijające uczucie głodu, chęci podjadania, a przy tym pojawiająca się frustracja i zdenerwowanie.

Czytaj dalej

Jakie posiłki jeść w pracy

Jak powszechnie wiadomo każdy z nas powinien spożywać niewielkie posiłki nie rzadziej niż co 3-4 godziny. Zasady te obowiązują również podczas codziennego, ośmiogodzinnego przebywania w zakładzie pracy. Jeśli je złamiemy, wywołamy u siebie spadek koncentracji, rozdrażnienie, bóle głowy czy problemy z układem pokarmowym. Nie wszystkie produkty spożywcze będą dla nas dobre, dlatego nie można jeść „czegokolwiek”. Także w pracy należy zwracać uwagę na to, co…

Czytaj dalej

Skład ilościowy wartości odżywczych w diecie

Dobrze zbilansowana dieta opiera się na dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Pokarmy składają się z trzech podstawowych składników odżywczych – białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Dostarczają one do organizmu energii i są niezbędne do życia. Należy jednak zachować odpowiednie proporcje poszczególnych składników odżywczych w diecie. Jaki powinien być ich procentowy udział, aby nasz jadłospis był zdrowy?

Czytaj dalej