Właściwości zdrowotne czerwonych warzyw

Właściwości zdrowotne czerwonych warzyw

Kolor warzyw czy owoców ma znaczenie, ponieważ posiadają one różne witaminy, substancje mineralne i inaczej wpływają na nasze zdrowie. Poniżej skupię się na wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych czerwonych warzyw.

Każda grupa kolorystyczna rodziny warzyw posiada różne właściwości wpływające na nasze zdrowie.

Czerwona barwa jarzyn nadaje im szereg prozdrowotnych cech, wśród których możemy wyróżnić działanie:

  • przeciwstarzeniowe,
  • poprawiające humor,
  • wzmacniające apetyt oraz naczynia krwionośne,
  • obniżające tzw. zły cholesterol,
  • stabilizujące ciśnienie krwi,
  • regulujące pracę serca.

Czerwone warzywa działają przede wszystkim na serce, szczególnie te o intensywnej barwie. Dzieje się tak za sprawą zawartego w nich likopenu. Jest on antyutleniaczem, usprawniającym pracę naszego serca i obniżającym poziom złego cholesterolu. Posiada on także działanie odmładzające i przeciwnowotworowe. Czerwona papryka, pomidor, burak czy rzodkiewka to grupa warzyw zawierających dużą ilość potasu, który wpływa na nasze serce, regulując jego rytm i stabilizując ciśnienie krwi. Czerwone warzywa to grupa bogata również w antycyjany, będące naturalnymi barwnikami wzmacniającymi naczynia krwionośne. Spożywający tę grupę jarzyn osoby mogą pochwalić się dodatkowo większym optymizmem, gdyż zjadają poprawiające humor karotenoidy. Pamiętajmy, że im intensywniejszy kolor warzywa, tym lepiej.

Papryka

Jest źródłem wzmacniającej naczynia krwionośne rutyny, witaminy C, witamin z grupy B, błonnika, magnezu, potasu, wapnia, żelaza oraz beta-karotenu. Podczas obróbki termicznej nie traci wiele ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ponadto ostre czerwone papryczki chili wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, a tym samym- odchudzanie.

Pomidor

To źródło likopenu – substancji o silnych właściwościach odmładzających. Spożywane pomidory obniżają również ciśnienie krwi oraz zbyt wysoki poziom złego cholesterolu, którego nadmiar powoduje miażdżycę. Najwięcej likopenu znajdziemy w przetworach z tego warzywa, czyli koncentracie oraz soku pomidorowym i keczupie. Pomidory mają mało kalorii, więc polecane są także osobom będącym na diecie.

Rzodkiewka

Ostra w smaku rzodkiewka ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie wątroby i lepsze trawienie. Posiada witaminę C, B1, potas, wapń, fosfor, magnez. Specyficzny, ostry smak nadaje jej olejek gorczyczny, które zawiera siarkę. Pobudza on układ trawienny do lepszej pracy oraz pobudza apetyt. Warto pamiętać, że siarka wzmacnia również włosy i paznokcie. Rzodkiewka to świetna przekąska dla dbających o linię (w 100 g ma tylko 14 kcal) oraz anemików.

Burak

Stanowi on doskonałe źródło witamin i minerałów (witaminy C, a także witaminy A, B1 oraz betakarotenu). Spora zawartość kwasu foliowego występująca w tym czerwonym warzywie pomaga kobietom w wieku rozrodczym oraz ciężarnym, zapobiegając u nich anemii. Buraki bogate są również w wapń, czyli budulec kości i zębów, a duża zawartość potasu w buraku pozwala także utrzymać w ryzach nasze ciśnienie krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *