Prozdrowotne działanie witaminy A

Prozdrowotne działanie witaminy A

Ludzki organizm nie może działać prawidłowo, jeśli nie otrzymuje odpowiedniej dawki mikroelementów. Codzienna dieta musi być zatem bogata w różnorodne składniki odżywcze oraz witaminy. Niezwykle ważna dla ludzkiego organizmu, zwłaszcza dla wzorku jest witamina A. Ten naturalny składnik pozytywnie wpływa na wygląd, jest więc sposobem na długowieczność oraz piękną skórę. Za sprawą tej witaminy procesy starzenia się skóry odbywają się wolniej, a ponadto wzmacniane są włosy i paznokcie. Co ważniejsze, witamina A pomaga walczyć z kurzą ślepotą, bo umożliwia adaptację wzroku w ciemności. Jej niedobór niekorzystnie wpływa na jakość widzenia. Witamina A niezbędna jest w diecie młodych osób, bo zapewnia właściwy rozrost kości i uzębienia.

 

Działanie retinolu

Witamina A została odkryta stosunkowo późno, bo w 1913 roku. Jednak jej działanie znane było już w starożytnej Grecji oraz Rzymie. Witamina występuje obecnie pod kilkom postaciami. Najlepiej przyswajalną jest ta naturalna, czyli retinol, dzięki któremu następuje regeneracja kolagenu, co w konsekwencji redukuje oznaki starzenia się skóry, zwłaszcza zmarszczki. Poza tym chroni białka tkanki łącznej, których z upływem lat jest coraz mniej, a odpowiadają one za sprężystość i elastyczność skóry. Retinol sprawdza się w przypadku cery tłustej i trądzikowej, gdyż przeciwdziała rozszerzonym porom oraz likwiduje nadmierne błyszczenie. Wykorzystywany jest więc na wiele sposobów w branży kosmetycznej.

 

Źródła witaminy A

Retinol znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Duża dawka witaminy A to tran oraz wątróbka drobiowa. Trochę mniej znajduje się w wątróbce wołowej i wieprzowej oraz także w żółtkach jaj, maśle czy tłustej śmietanie. Nie każdy jednak stosuje te produkty w swojej diecie. Wówczas witaminę A można uzupełnić jedząc np. pomarańcze, marchew, czerwoną paprykę. Czerwone, pomarańczowe oraz żółte warzywa i owce są źródłem witaminy A.

Mianem prekursora witaminy A określa się beta karoten, który przede wszystkim słynie z nadawania skórze naturalnej opalenizny. Niemniej ten drogocenny barwnik chroni przed promieniowanie UV oraz silnie odżywia skórę. Warunkiem odpowiedniego przyswojenia beta karotenu, jest oczność tłuszczów. Warzywa powinny być skropione oliwą, ponieważ witamina A rozpuszcza się w tłuszczach. A więc sałatka ze szpinaku, kapusty włoskiej, sałaty czy brokułów będzie zdrowsza np. z łyżką śmietany.

 

Suplementacja witaminowa

Witamina A jest dostępna także w formie suplementu diety. Tabletki witaminowe powinny być przyjmowane z rozwagą, ponieważ z racji naturalnych źródeł tej witaminy, może wystąpić hiperwitaminoza. Objawy początkowo nie są widoczne, niekiedy ujawniają się po latach. Wówczas mogą wystąpić bóle głowy, wymioty, nudności, bóle stawów oraz kości. W takiej sytuacji niezbędne jest konsultacja z lekarzem. Nadmiar witaminy A szczególnie niebezpieczny jest dla kobiet w ciąży, gdyż może to wywołać różne wady rozwojowe płodu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *