Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!

Siemię lniane

Siemię lniane

fot. Karissaa/bigstockphoto.com

Siemię lniane, mimo niesamowitych właściwości zdrowotnych, wciąż pozostaje niedocenione. Tymczasem jest produktem od wieków wspomagającym nasze zdrowie, a dziś często stosowanym pomocniczo przy leczeniu wielu chorób.Sproszkowane jest prawie bez smaku, co sprawia, że można je dosypać praktycznie do każdej potrawy. Często dodawane jest do jogurtów, płatków śniadaniowych, sosów, kanapek, a nawet zup. Olej lniany jest zaś jednym z najzdrowszych tłuszczów na świecie.

Małe brązowe nasionka lnu zwyczajnego są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ich zawartość w siemieniu lnianym jest porównywalna z zawartością omega-3 w rybach, co – z uwagi na fakt, że jest to produkt roślinny – stanowi o niezwykłości lnu. Ponadto znajdziemy w nim również kwasy omega-6. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe regulują przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają prawidłową budowę tkanki mózgowej oraz funkcjonowanie układu hormonalnego. Poprawiają również elastyczność skóry.

Zawartość witaminy E – jednego z głównych antyoksydantów – zapobiega występowaniu chorób serca i miażdżycy. Witaminy z grupy B uczestniczą w tworzeniu czerwonych krwinek oraz szpiku kostnego, biorą też udział w przemianach węglowodanów. Duże ilości błonnika pomagają leczyć zaparcia i biegunki. Ponadto błonnik bierze udział w usuwaniu toksyn z organizmu, a także – dzięki temu, że daje uczucie sytości – zmniejsza uczucie głodu.

W siemieniu lnianym znajdziemy również białko, potas, magnez i cynk, a także fitoestrogeny. Ze względu na obecność fitoestrogenów zaleca się dietę bogatą w siemię kobietom w okresie menopauzy – reguluje ono poziom estrogenów. Ponadto badania wykazały, że dostarczanie organizmowi 5-10 g siemienia dziennie hamuje rozwój nowotworów piersi u kobiet po menopauzie.

Jakie działanie ma siemię lniane?

Małe, 2-3 centymetrowe nasionka lnu mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Łagodzą dolegliwości żołądkowe i leczą zaparcia. Zanurzone w wodzie pęcznieją i pokrywają się lepkim śluzem, który chroni błonę śluzową przełyku i żołądka przed szkodliwymi substancjami. Lepkość śluzu utrzymuje się na tyle długo, że przemieszcza się aż do jelita grubego, utrudniając wchłanianie szkodliwych składników. W jelicie grubym nasiona nadal pęcznieją, dzięki czemu przyśpieszają ruchy robaczkowe i ułatwiają wypróżnianie. Właściwości te pomagają również w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych – nawilżając śluzówkę gardła, łagodzą suchy kaszel.

Wywary z siemienia lnianego, w połączeniu z dziurawcem, korzeniem prawoślazu lub korzeniem kozłka lekarskiego są świetnym lekarstwem na nieżyt żołądka i dwunastnicy. Jego działanie jest na tyle skuteczne, że poleca się go nawet przy bardzo poważnych problemach – np. jako środek wspomagający leczenie choroby wrzodowej.

Jako źródło flawonoidów siemię lniane posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i moczopędne. Działanie przeciwzapalne, w połączeniu z zawartym w nim cynkiem, sprawia, że jest doskonałym środkiem w walce z trądzikiem. Stosuje się je w postaci okładów lub maseczek na skórę z problemami trądzikowymi, ale także (dzięki właściwościom zmiękczającym skórę) na cerę suchą. Pomaga w leczeniu oparzeń i odmrożeń oraz przyspiesza gojenie się drobnych ran. Napar z siemienia lnianego używany jest do przemywania skóry w przebiegu półpaśca, łuszczycy oraz czyraków.

Dzięki zawartości witamin B i E siemię poprawia stan paznokci i włosów. Sporządzony z gotowanych w wodzie nasion kleik wzmacnia i utwardza paznokcie nie gorzej niż zabiegi w gabinecie kosmetycznym. Płukanki do włosów nadają im miękkość, połysk i przyspieszają ich wzrost, a także nawilżają suche i zniszczone włosy. Jako dowód skuteczności lnu wystarczy wspomnieć, że jest on składnikiem wielu szamponów, odżywek i masek.

Nasiona lnu można spożywać w całości lub sproszkowane. Pamiętajmy jednak, że sproszkowane należy zjeść w ciągu kilku miesięcy, ponieważ zawarte w nich tłuszcze szybko jełczeją.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *