Quinoa, czyli komosa ryżowa

Grains Of Quinoa On A Pewter Plate

Odżywiaj się zdrowo. To bowiem jedyna droga do dobrego samopoczucia i długowieczności. Przygotowuj posiłki z pełną świadomością tego, co jesz, wówczas zapewnisz sobie i swojej rodzinie wartościowe danie. Nieustannie promowane są nowe produkty ze sfery zdrowego żywienia, dzięki którym chronimy nasz organizm przed szkodliwymi czynnikami środowiska oraz niezdrowymi nawykami. Z tego właśnie powodu już dziś włącz do codziennego jadłospisu komosę ryżową, czyli quinoa. Ta wyjątkowa roślina bogata jest w cenne składniki odżywcze, których nie znajdziesz nigdzie indziej.

O właściwościach prozdrowotnych buraków i szpinaku wie każdy. Komosa ryżowa pochodzi z tej samej rodziny i choć jest mniej znana, także powinna być częścią diety. Quinoa jako duże źródło białka świetnie zastępuje ryż czy ziemniaki, wspomaga odchudzanie oraz budowę mięśni i poprawia metabolizm. Komosa zawiera bowiem pełnowartościowe białko, podobne do tego znajdującego się w produktach pochodzenia zwierzęcego. O jej dobroczynnych właściwościach wiedzieli już Inkowie, dlatego też komosa ryżowa często nazywana jest „złotem Inków”. Jadalne są zarówno liście, ziarna jak i kiełki quinoa.

Komosę ryżową warto jeść ze względu na zwartość cennych tłuszczy. Są to przede wszystkim tłuszcze jednonienasycone, kwasy omega-3 oraz kwas alfalinolenowy (ALA). Zapewniają one obniżenie poziomu cholesterolu oraz obniżenie ryzyka wystąpienia miażdżycy. Quinoa to dwukrotnie większa dawka tych zdrowych tłuszczy w porównaniu z bardzo popularną w polskim jadłospisie pszenicą. Jedz quinoa regularnie, bo przyspiesza ona spalanie tkanki tłuszczowej. A co niebywale ważne, nawet po ugotowaniu roślina nie traci swoich prozdrowotnych właściwości. Po komosę ryżową chętnie sięgają kulturyści, gdyż ziarna rośliny w sześćdziesięciu procentach składają się z węglowodanów, dlatego jest idealnym źródłem energii. Natomiast niski indeks glikemiczny (IG 35) przyczynia się powolnego uwalniania energii oraz unormowania poziomu insuliny. Z quinoa szybko spalisz zbędną tkankę tłuszczową i zbudujesz mięśnie.

To jednak nie koniec zalet komosy ryżowej. Dwukrotnie więcej błonnika pokarmowego niż w innych roślinach silnie obniża apetyt i zapewnia sprawną pracę układu pokarmowego. W żadnej roślinie nie znajdziemy aż tyle wapnia, kwasu foliowego, fosforu oraz manganu jak właśnie w quinoa. Komosa jest również silnym antyoksydantem, gdyż zawiera ważne przeciwutleniacze, a to powoduje, że jej regularne spożywanie chroni przed groźnymi nowotworami i poza tym wspomaga regeneracje komórek i opóźnia procesy starzenie się. Za sprawą braku glutenu, na który uczulonych jest wiele osób, komosa ryżową jest szansą na codzienne uzupełnienie dawki białka i błonnika. Bez obaw komosę mogą jeść również dzieci oraz kobiety w ciąży.

Gdzie można kupić komosę ryżową? Na szczęście rosnące zainteresowani tą rośliną sprawia, że można ją znaleźć już w większości marketów oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Ziarna należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i dopiero wtedy gotować lub smażyć. Quinoa gotowa jest w ciągu 10-15 minut. Lekko słodkawy smak sprawia, że pasuje zarówno do dań na słodko, jak i na ostro. Wykorzystać można również liście komosy, które podobnie jak szpinak najlepiej smakują po usmażeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *