Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!

Czy produkty light są zdrowe?

Podukty light - czy są zdrowe?

Od jakiegoś czasu w sklepach promowane są produkty light lub zero %. Takie oznaczenie produktu ma sugerować obniżoną wartość kaloryczną, a co za tym idzie zmniejszoną zawartość tłuszczu, brak sacharozy. Skierowane są one do osób będących na diecie, odchudzających się , dbających o szczupłą sylwetkę, walczących z podwyższonym cholesterolem, diabetyków – osób chorych na cukrzycę.

Produktami tak oznakowanymi są głównie jogurty, mleko, twarożki, majonezy, margaryny, masło, dżemy, ciasta, batoniki. Coraz popularniejsze stają się także wędliny, a nawet parówki. Wzmożone zainteresowanie produktami light obserwują producenci, jak również sieci supermarketów.

Powstaje jednak pytanie co te produkty zawierają?

Tego typu informację powinniśmy znaleźć na etykiecie produktu. Według przepisów obowiązujących w naszym kraju produkt light powinien zawierać mniej niż 40 kalorii na 100g w przypadku produktów stałych i nie więcej niż 20 kalorii przy produktach płynnych. Wartość energetyczna takiego produktu powinna być zmniejszona o 30% względem normalnych produktów. Dlatego należy porównać etykiety produktu standardowego i light.

 

Produkty light kuszą obniżoną zawartością tłuszczu, cukru, ale czy są zdrowe?

  1. Spożywając produkty pozbawione tłuszczu lub zawierające go niewiele narażamy się na niedobór witaminy A, E, D.
  2. Stosowane w produktach słodziki w nadmiarze mogą wywołać niestrawność i biegunkę, a także spowodować problemy z zaśnięciem.

Pułapki stosowane przez producentów :

  • Do nabiału, głównie jogurtów dodaje się wysokokaloryczne mleko w proszku oraz różnego rodzaju zagęszczacze.
  • W margarynach light jest mniej kalorii, ale za to znajduje się w nich więcej sztucznych zagęszczaczy.
  • Napoje nie zawierają cukru, ale za to dużo konserwantów i sztucznych barwników.
  • W dżemach mała ilość cukru jako naturalnego środka żelującego zastępowana jest chemicznymi utrwalaczami.
  • W wędlinach tłuszcz zastępuje celuloza, błonnik czy skrobia modyfikowana. Nie jest to szkodliwe. Ale nie jest to też pełnowartościowy, odżywczy produkt.
  • Powodem rezygnacji z cukru w wielu produktach jest też niejednokrotnie jego wysoka cena. Tańsze zamienniki to sukraloza, stosowana jest w blisko 24 proc. produktów mlecznych ze słodzikami lub tańszy neotam, 8 tys. razy słodszy od cukru.

 

Odchudzanie wymaga poświęceń. Więc po prostu zmień dotychczasowe przyzwyczajenia i przemyśl swoje zakupy. Nie myśl, że jeżeli coś jest odtłuszczone lub pozbawione cukru to jest zdrowe. Niestety nie zawsze jest to prawda. Produkty light dają tylko poczucie odchudzania się bez konieczności wyrzeczeń, ale nie można się nimi objadać bez ograniczeń. Ze względu na technologie ich wytwarzania są też droższe od pozostałych produktów.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *