Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron

fot. sierpniowka/bigstockphoto.com

Olej z pestek winogron to chyba nie do końca poznany i doceniany specyfik, który ma swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Dlaczego warto po niego sięgać?

Winogrona są jednymi z najstarszych roślin uprawnych, ich pnącza mogą osiągać nawet do 100 lat. Wydają one zielone lub czerwone owoce w postaci grona. Olej otrzymywany jest w procesie wytłaczania nasion winogron obecnych w owocach. Ma jasnozieloną barwę i delikatny zapach, co jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią. woni np oliwy z oliwek. Jego największą zaletą w kuchni jest to, że zachowuje smak i wartości odżywcze potraw. Można go uznać za produkt ekologiczny, gdyż często powstaje z pestek, które zostały zużyte do wytworzenia wina. Proces jego wytwarzania jest stosunkowo prosty, a owoce niezbędne do jego produkcji – nie wymagają specjalnych modyfikacji. Jego cena jest nieco większa niż najpopularniejszych olejów używanych w kuchni, ale jego wartości odżywcze są o wiele wyższe.

Właściwości prozdrowotne oleju z pestek winogron

Oleje należą do tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu Dostarczają nam energii, dzięki nim możliwe jest przyswajanie wielu witamin. Jednak, spożywane w nadmiarze, mogą przyczynić się do wzrostu wagi. Olej z pestek winogron dostarcza nam „zdrowego” tłuszczu zawierającego nienasycone kwasy tłuszczowe, które przeciwdziałają chorobom układu krążenia. Zawiera też bogactwo kwasu linolowego, który obniża cholesterol, jednak łatwo utlenia się on podczas smażenia, więc by zachować jego cenne właściwości, lepiej spożywać go na zimno np. jako dodatek do sałatek. Znajdziemy w nim również: witaminę E („witamina młodości” zwalczającą wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie skóry) oraz A, D i K, a także fosfolipidy, wapń, potas i karoten. Najbardziej wartościowy jest olej tłoczony na zimno. Należy go przechowywać w ciemnej butelce w chłodnym miejscu. Jego trwałość to ok.6 miesięcy.

Olej jako kosmetyk

Olej z pestek winogronowych jest też naturalnym kosmetykiem, który z powodzeniem można stosować do pielęgnacji nawet wrażliwej skóry. Zawarta w nim witamina K bierze udział w procesach krzepnięcia krwi, przez co jest zalecany osobom, które mają problem z pękającymi naczynkami i skłonnością do zaczerwień. Ma też działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Można go stosować jako zamiennik balsamu do ciała: szczególnie po opalaniu i dla skóry alergicznej oraz bardzo suchej. Zmniejsza nadmierne rogowacenia naskórka np. na piętach czy kolanach. Zapobiega łamliwości paznokci i przyśpiesza porost włosów. Poprawia jędrność i napięcie skóry. Polecany jest również jako olej bazowy do masażu, świetnie komponuje się z olejkami eterycznymi. Nadaje się do też do pielęgnacji włosów (zwłaszcza suchych, zniszczonych i kręconych) oraz skóry twarzy. Na jego bazie można przygotować domowe kosmetyki np. peelingi czy maski do włosów. Łatwo się wchłania i rzadko wywołuje alergie. Jest wykorzystywany w kosmetykach dla osób z chorobami skóry (np. łuszczyca, egzema, trądzik czy neurodermatoza).

Olej z pestek winogron jest produktem niezbędnym w naszej kuchni, ale zawiera też wiele cennych substancji, które poprawią stan naszej skóry i włosów, nie bójmy się więc sięgać po niego zamiast kosmetyków. Szczególnie jest to ważne dla osób, które ze względów zdrowotnych czy ideowych, poszukują naturalnych i ekologicznych rozwiązań.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *