Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!

Olej kokosowy – dlaczego warto używać go w kuchni?

Olej kokosowy

Olej kokosowy to tłuszcz nasycony o wielu zastosowaniach. Jest bogaty w witaminy z grupy B, a także kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Mówi się, że palma kokosowa, z której powstaje, to „drzewo życia” i „lekarstwo na wszelkie choroby”.

Wartości prozdrowotne oleju kokosowego były wykorzystywane od dawna. Współczesność również zaczyna doceniać jego cenne właściwości. Jednakże niewiele osób nadal wie, że codzienne spożywanie tego tłuszczu może przyczynić się do spadku masy ciała. Stosowanie oleju kokosowego jako alternatywy dla masła, margaryny może zmniejszyć masę ciała nawet 0,5 kg tygodniowo.

Ponadto olej kokosowy stanowi naturalny antybiotyk, ponieważ w połowie zawiera kwas laurynowy, który w tak dużym stężeniu występuje jedynie w tłuszczu kokosowym i mleku z piersi matki. Udowodniono, że kwas laurynowy (a zatem i olej kokosowy) ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze. Skutecznie atakuje chorobotwórcze komórki, nie niszcząc przy tym całej flory bakteryjnej organizmu, co jest z kolei typowe dla kuracji antybiotykowych.

Analizując prozdrowotne właściwości oleju kokosowego nie można pominąć jego wpływu na poprawę funkcjonowania struktur poznawczych mózgu. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Neurobiology of Aging w 2006 roku wskazały na zależność pomiędzy spożywaniem średniołańcuchowych trójglicerydów, których największa zawartość znajduje się w oleju kokosowym, a zwiększeniem stężenia ciał ketonowych w organizmie. Udowodniono, że u pacjentów m.in. z chorobą Alzhaimera bądź łagodnym upośledzeniem struktur poznawczych, już 90 minut po zażyciu średniołańcuchowych trójglicerydów, odnotowano wyraźną poprawę zdolności poznawczych.

Olej kokosowy jako tłuszcz nasycony pomaga również wchłaniać witaminy. Jest niezastąpiony przy pielęgnacji skóry, w szczególności po oparzeniach. Dodatkowo pomaga również w leczeniu bólu gardła, a także wysypki. Pozwala łagodzić ukąszenia owadów, zaś jego systematyczne stosowanie sprzyja walce z bezsennością. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwgorączkowym i przeciwbólowym olej kokosowy stanowi alternatywę dla typowych leków niesteroidowych.

Wśród licznych zastosowań prozdrowotnych oleju kokosowego, niezwykle istotny jest fakt, że poprawia on profil lipidowy krwi u osób go zażywających. Wpływa na stosunek między tzw. złym (LDL), a dobrym (HDL) cholesterolem we krwi. Wprowadzenie go do codziennej diety znacznie zmniejsza ryzyko choroby serca. Jednakże, nie jest to jego jedyne działanie „ochronne”. Warto nadmienić, że olej kokosowy chroni również skórę w przypadku kąpieli słonecznych. Działa jak preparat z filtrem SPF o faktorze 30.

Wielość zastosowań oleju kokosowego i bogactwo płynących z niego właściwości zdrowotnych, sprawia że ten wyjątkowy tłuszcz, zasługuje na uwagę. Wielu docenienia go w codziennej diecie, nie tylko z powodów zdrowotnych, ale również kulinarnych. Sprawdza się w tym wypadku stwierdzenie, że palma kokosowa to inaczej „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”.

Jeden komentarz do “Olej kokosowy – dlaczego warto używać go w kuchni?”

  1. asia pisze:

    Witam! Ostatnio spotkałam się ze stwierdzeniem że nie wolno smażyć na oleju kokosowym. Czyt to prawda?

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *