Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!
Naturalna apteka

Właściwości czarnego bzu

Lecznicze właściwości czarnego bzu wykorzystywane są od wieków. W swoich dziełach opisywał je już Hipokrates. Polecał go jako środek przeczyszczający, moczopędny i łagodzący dolegliwości ginekologiczne. W Starożytnym Rzymie stosowany był w obrządku grzebania zmarłych. Z drzewa bzu przygotowywano wówczas trumny i wieńce pogrzebowe. Kwiatów czarnego bzu używano natomiast do maskowania woni...

Lukrecja – zdrowa słodycz

Lukrecja jest jednym z najważniejszych ziół w medycynie chińskiej i od wielu wieków używana jest w ziołolecznictwie zachodnim. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko właściwościom prozdrowotnym, ale też – smakowi, jest bardzo słodka! Często bywa dodawana do innych ziół, by złagodzić ich gorzki posmak. Znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie, ale również w kosmetyce, do tych celów...

Bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek to jedno z najstarszych polskich ziół, mające zastosowanie zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś mocno zapomniany, niegdyś powszechnie znany i stosowany nawet przez króla Jana III Sobieskiego. Podczas odsieczy wiedeńskiej w 1683 roku król wyposażył swoje wojska w zapasy kurdybanku. Zioło to słynęło z właściwości wzmacniających układ odpornościowy, miało więc...

Czystek na bakterie i wirusy

Już średniowieczni mnisi korzystali z leczniczych właściwości czystka, pierwsza kobieta wśród lekarzy – Hildegarda z Bingen  – polecała go jako remedium na wiele dolegliwości, ale tak naprawdę znany jest od starożytności. Dziś znów wraca do łask. W 1999 r. w Instytucie Friedrich – Loeffler w Tubingen (Niemcy) przeprowadzono badania, w których udowodniono, że ekstrakt z tej...

Lecznicze właściwości cebuli

W wielu polskich domach cebula jest powszechnie używana. Ceniona jest już od wieków również w medycynie ludowej, szczególnie, że jako jedno z niewielu warzyw nie psuła się zimą. Cebula jest wykorzystywana niemal we wszystkich kuchniach jako składnik wielu potraw, ale ma ona, poza walorami smakowymi, liczne właściwości lecznicze. Jest ona składnikiem wielu leków bakteriobójczych, działa...