Korzystne właściwości miodu manuka

O tym, że miód jest zdrowy, wiemy nie od dziś. Na stałe znalazł on miejsce w naszej kuchni jako naturalny słodzik deserów oraz herbaty. Świętnie sprawdza się w roli leku na przeziębienie pity z gorącą wodą. Smak miodu może być różny, wpływ na to ma jego rodzaj i miejsce zbioru. Z tego względu niektóre odmiany mogą mieć szczególne właściwości, przykładem wyjątkowo zdrowego jest miód z…

Czytaj dalej

Jakie działanie ma rozmaryn?

Zdrowotna moc ziół to niezaprzeczalny fakt, który wykorzystywany jest w medynie naturalnej od setek lat. Zioła wspomagają pracę całego organizmu, chroniąc nas przed chorobami i przykrymi dolegliwościami. Zioła to też recepta na piękny i młody wygląd, gdyż korzystnie wpływają na naszą skórę. Jednym z ziołowych medykamentów jest rozmaryn.

Czytaj dalej

Jakie właściwości ma tymianek?

Popularny w całym świecie tymianek jest niewielką krzewinką, pochodzącą z rejonów Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiany jest w całej Europie i wielu innych regionach świata. Jego niezwykłe właściwości lecznicze znano już w starożytności, kiedy Egipcjanie wykorzystywali go do mumifikacji zwłok, a Samarytanie jako środka bakteriobójczego.

Czytaj dalej
Witamina E

Witamina E

Witamina E uważana jest za wspaniały lek, który ma chronić nas przed nowotworami, chorobami serca, demencją, miażdżycą, zaburzeniami mięśni, żylakami, męską bezpłodnością oraz innymi schorzeniami. Działa wspomagająco podczas leczenia blizn, trądziku, grzybicy, chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV czy nocnymi skurczami łydek, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa potencję i wpływa na jakość, a także przedłużenie żywotności plemników.

Czytaj dalej
Witamina K

Witamina K

Witamina K, zwana witaminą przeciwkrwotoczną, uczestniczy w tworzeniu protrombiny w wątrobie czyli białka osocza krwi, które bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Odgrywa również istotną rolę w gospodarce wapniowej, w procesie formowania tkanki kostnej oraz hamowaniu rozwoju nowotworów. Posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i gromadzoną w tkance tłuszczowej, dlatego w przypadku nadmiernego spożywania może wpłynąć niekorzystnie…

Czytaj dalej