Najczęstsze błędy żywieniowe

a hungry girl opens the fridge

Prawidłowe odżywianie wraz z aktywnością fizyczną zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym. Jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej i jak je wyeliminować z diety?

1. Spożywanie za mało warzyw

Według zaleceń dietetyków warzywa, a także w mniejszej ilości – owoce powinny stanowić niemal 60% porcji pożywienia. Najcenniejsze dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów są surowe warzywa, ponieważ podczas gotowania tracą one witaminy.

2. Picie zbyt małej ilości wody w ciągu dnia

Nasze ciała składają się aż w 60% z wody. Kiedy dostarczamy im zbyt małą ilość płynów, to wszystkie organy zaczynają nam gorzej funkcjonować. Aby nawodnić tkanki, potrzebujemy 1,5-2 litrów dziennie w postaci wody, herbat ziołowych lub świeżych soków.

3. Dostarczanie zbyt małej ilości błonnika

Błonnik pełni bardzo ważną funkcję trawienną – zapobiega zaleganiu i gniciu pokarmów w jelitach oraz działa przeciwmiażdżycowo. Można go znaleźć w owocach, warzywach i węglowodanach złożonych, np. w pełnoziarnistym pieczywie i otrębach owsianych.

4. Nieregularne posiłki

Spożywanie posiłków o stałych porach pozwala na wzrost wydajności fizycznej i umysłowej oraz zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. W ciągu dnia należy jeść 5 niezbyt obfitych posiłków dziennie oraz nie opuszczać śniadania.

5. Białe jest lepsze

Dziś oczyszczone i przetworzone tzw. białe produkty spożywcze stanowią podstawę naszej diety. To jednak pieczywo razowe, brązowy ryż bądź cukier, mąka z pełnego przemiału i kasza gryczana powinny królować na naszych stołach, ponieważ zawierają więcej błonnika, witamin, mikroelementów, a także mają niski indeks glikemiczny.

6. Za dużo tłuszczów

Jedynie tłuszcz z ryb morskich oraz olej rzepakowy bądź oliwa zawierają tzw. kwasy omega 3 i 6, które mają zbawienny wpływ na nasze serca.

7. Jedzenie przed telewizorem

Wygodny fotel i dobry film sprawiają, że zjadamy duże ilości słonych lub słodkich przekąsek, które potem odbijają się na naszym zdrowiu i figurze. Jeśli musimy zajadać się w czasie oglądania telewizji, to posilajmy się orzeszkami w łupinach lub suszonymi owocami.

8. ”Zajadanie” stresów

W czasie stresu tracimy kontrolę nad tym co i w jakiej ilości jemy. Jedzenie ani nas nie pocieszy, ani nie doprowadzi do rozwiązania problemu. Na pokonanie stresu dużo lepsza jest aktywność fizyczna, która także pomoże nam schudnąć.

9. Brak kontroli nad jakością jedzenia

Warto czytać etykiety, z których można dowiedzieć się czy dany produkt nie posiada za dużo konserwantów, tłuszczu czy cukru. Wiedza ta jest niezbędna w przypadku karmienia małych dzieci, chorujących na cukrzycę czy alergików.

10. Brak urozmaicania posiłków

Może to prowadzić do niedoborów żywieniowych, które w konsekwencji wpędzą nas w choroby. Urozmaicanie diety to codzienne zjadanie odpowiedniej ilości produktów z każdej grupy żywności: warzyw i owoców, produktów mięsnych, ryb, produktów zbożowych, mleka i jego przetworów, nasion roślin strączkowych, tłuszczów, jaj oraz sporadycznie cukru czy słodyczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *