Zdrowie i uroda – Żyj w zgodzie ze sobą!

Na czym polega dieta Ewy Dąbrowskiej?

Dieta owocowo-warzywna dr Dąbrowskiej

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej została opracowana kilkanaście lat temu. Ma charakter głodówki leczniczej i jej głównym zadaniem jest oczyszczenie organizmu z niebezpiecznych toksyn.

W dobie żywności wysoko przetworzonej, pozbawionej wskutek poddawania wielu procesom chemicznym szeregu cennych składników odżywczych, a co za tym idzie – pojawienia się mnóstwa chorób, stworzenie diety odtruwającej było sporym wyzwaniem. Wyzwaniem, które się powiodło, bo jak pokazują liczne przykłady, wiele osób dzięki przejściu na dietę owocowo-warzywną dr Ewy Dąbrowskiej powróciło do zdrowia po różnych chorobach, również tych uznawanych za nieuleczalne (również nowotwory).

Stworzona przez lekarkę dieta zakłada codzienne dostarczanie organizmowi niezbędnych enzymów i mikroelementów z jednoczesnym ograniczeniem dostarczania kalorii (do 800 kcal/dzień), w tym białka, węglowodanów i tłuszczów. W organizmie człowieka następuje proces spalania i oczyszczania.

Dieta bazuje na roślinach o niskim indeksie skrobi i cukru. W trakcie stosowania głodówki leczniczej następuje proces odżywiania wewnętrznego, który polega na zamianie na glukozę zbędnych złogów białkowych zalegających w ciele człowieka (nawet guzów nowotworowych). Dieta zmusza organizm do wyprodukowania takiej ilości glukozy, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i innych narządów. Dzięki temu procesowi następuje wydalenie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Ścisłe przestrzeganie diety eliminuje uczucie głodu, doprowadza do rezygnacji ze spożywana słodyczy mięsa i niezdrowych używek. Mózg człowieka przestawia się na nieodczuwanie głodu.

Leczenie dietą warzywno-owocową trwa od kilku dni do kilku tygodni. Podstawowymi produktami są różnego rodzaju warzywa: korzeniowe, kapustne, cebulowe, dyniowate, psiankowate i liściaste. Dopuszczone jest spożywanie owoców o niskiej zawartości cukru, np. jabłko, grejpfrut i cytryna. Szczególnie rekomendowane są soki z pędów zielonych roślin, np. natki pietruszki i innych. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie surowych warzyw i owoców, ale nie ma przeciwwskazań do pieczenia, duszenia i gotowania potraw, które warto przyprawiać ziołami. Jeśli chodzi o soki, należy sięgać po wodę niegazowaną, herbatki owocowe i ziołowe, wywary i soki owocowo-warzywne.

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej jest zalecana profilaktycznie osobom zdrowym w celu poprawienia funkcjonowania organizmu i samopoczucia. Niezwykle dobrze wpływa na pracę układu odpornościowego, nerwowego i hormonalnego. Dlatego o zastosowaniu diety powinny pomyśleć osoby cierpiące na choroby o podłożu immunologicznym: alergia, astma, grzybica, migrena, infekcje, choroby tarczycy i wątroby, ciężkie zmiany skórne (egzema, łuszczyca, trądzik). Stosowanie diety poprawia stan osób dotkniętych chorobami neurologicznymi: padaczką, udarami, nerwicami, stwardnieniem rozsianym i innymi. Łagodzi skutki zaburzeń o podłożu hormonalnym, dotyczącym głównie kobiet: problemy z menstruacją, klimakterium, torbielowatością itp. Jak pokazują liczne przykłady, dieta warzywno-owocowa jest pomocna w walce z dotykającą coraz większą liczbę młodych osób niepłodnością. Wskazaniem do przejścia na dietę są choroby związane z otyłością, wysokim ciśnieniem, cukrzycą i chorobami serca oraz wieloma innymi schorzeniami. Warto pamiętać, że ta dieta może być skutecznym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej.

Po przeprowadzeniu leczniczej głodówki lekarka zaleca dalsze wprowadzanie w codzienny jadłospis warzyw i owoców jako sposób na zdrowszy tryb życia. Można też co jakiś czas stosować około dwudniowe posty, z dietą wyłącznie owocowo-warzywną. Oprócz tego istotną rolę odgrywa sport. Wskazany jest jakikolwiek wysiłek fizyczny, chociażby wieczorny spacer. Warto odwiedzać saunę, salony masażu i fizykoterapii. Niezbyt przyjemne, lecz pomocne, są lewatywy.

Diety oczyszczające organizm cieszą się coraz większym powodzeniem. Dieta stworzona przez dr Dąbrowską nie tylko dostarcza organizmowi składników odżywczych, ale również odtruwa, odkwasza, wzmacnia system odpornościowy i przywraca prawidłowy metabolizm. Dowodem tego są liczne przykłady poprawy zdrowia pacjentów, u których zawiodły tradycyjne metody leczenia.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *